Як ФОП здати в оренду нерухомість родичів

25 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Підприємець хоче здавати в оренду нерухомість, якою володіє його дружина.  

Як ФОП здати в оренду нерухомість родичів

Запитання читача: Я на 2-й групі, займаюся торгівлею. Дружина — не підприємець, але має магазин на першому поверсі будинку на 63 квадрати. Знайшли хорошого для нашого міста орендаря, але він не хоче орендувати в неї через податки, бо вона фізособа, чи можу я здавати її магазин?

Оренда нерухомості у родича 

Як власник приміщення ваша дружина може розпоряджатися цією нерухомістю — здавати в оренду, продати, використовувати самостійно, а от ви — ні.

Підприємець може здавати в оренду нерухомість, яка перебуває в нього у власності, або орендовані площі.

Як здавати й орендувати нерухомість, якщо ти підприємець

Щоб здати магазин дружини, ви спочатку маєте орендувати його і вже потім укласти договір суборенди з кінцевим орендарем.

Ви будете виплачувати дохід у вигляді орендних платежів дружині, а за законом, коли ФОП виплачує дохід фізособі, він автоматично стаєте її податковим агентом і зобов'язаний:

  • із суми орендної плати утримати і сплатити 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% військового збору в день перерахування грошей (пп. 170.1.2 ПКУ);
  • регулярно звітувати про це до податкової в звіті за формою № 1ДФ. Дохід від оренди приміщення у фізособи відображати з ознакою доходу «106».

Але щоб здавати магазин у суборенду, треба зареєструвати КВЕД 68.20Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, за ним можна здавати свою нерухомість, а також орендовану — в суборенду.

Спочатку в держреєстратора вносите новий КВЕД до Єдиного держреєстру.

Заява про реєстрацію змін даних ФОП (форма 11)

Напроти пункту 6 ставите відмітку, що вносите зміни до видів детальності. А в блоці 6 указуєте код і ставите відмітку в колонці «Вкл.».

Потім обов'язково подаєте до податкової заяву про застосування спрощеної системи.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2019

У пункті 5.4. «Внесення змін до реєстру платників єдиного податку*** щодо», ставите позначку навпроти пунктів «видів господарської діяльності» й «місця провадження господарської діяльності».

  • у п. 6 вказуєте повну адресу, де розташований об’єкт. Якщо об’єктів декілька, перерахуйте всі адреси.
  • у п. 8 вказуєте новий КВЕД 68.20.

Для єдинників важливо спочатку внести КВЕД до реєстру платників ЄПЄдиний податок, потім отримувати за ним дохід. Через дохід за незареєстрованими КВЕДами можуть анулювати реєстрацію єдинника.

Про всяк випадок нагадаємо, що на єдиному податку є ліміти за площами, які ФОПФізична особа — підприємець може здавати: для нежитлових приміщень — а до них належать магазини — 300 кв. м.

Суми оренди теба відображати в книзі обліку доходів і річній декларації з ЄП. А також стежити, щоб дохід не перевищив 1 млн грн. Адже після перевищення ліміту в 1 млн ви зобов'язані використовувати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)..

Дружина реєструє ФОП і здає приміщення сама

Як варіант, ваша дружина може зареєструвати ФОП і працювати на 2-й групі ЄП, на 1-й не можна — їм заборонено займатись орендою.

2-а група єдиного податку

Зареєструвати КВЕД 68.20 і укласти договір оренди.

Податки, які вона платитиме: єдиний податок — 834,6 грн на місяць, ЄСВЄдиний соціальний внесок — 2754,18 грн на квартал.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки