Як правильно поповнювати свій рахунок ФОП

29 вересня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Як поповнити рахунок ФОП готівкою і обійти в подвійне оподаткування.

Як правильно поповнювати свій рахунок ФОП

Буває, на підприємницькому рахунку немає грошей, а треба перерахувати оплату контрагенту, орендодавцю, зарплату працівникам або сплатити податки, й ФОП хоче поповнити бізнес-рахунок готівкою. Важливо зробити це правильно.

Підприємці на єдиному податку

У податкової є позиція: якщо гроші надходять на поточний рахунок підприємця 2600, ці кошти треба включати в дохід ФОПФізична особа — підприємець. Але не завжди.

ФОП особисто вносить готівкову виручку на рахунок. Якщо в день отримання готівкового доходу відобразили суму в книзі обліку доходів, а потім вносите ці гроші на свій підприємницький рахунок — так робити можна, повторно відображати їх в обліку й оподатковувати ЄПЄдиний податок не потрібно (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.01.03).

Що вважається доходом підприємця-єдинника

У платіжному дорученні в призначенні платежу пишіть: «Виручка за (період)».

Важливо, щоб ця сума не перевищувала виручку за вказаний період, яку записали в книгу, і підтверджувалася первинними документами. Якщо внесете більше — коли це виявлять, суму різниці податкова вважатиме вашим доходом, який ви вчасно не задекларували, а отже можуть бути штрафи.

Ще один варіант призначення платежу: «поповнення оборотних коштів з власних коштів після оподаткування».

Готівкову виручку на рахунок ФОП вносить працівник. Не можна, щоб підприємницьку виручку на ваш рахунок від свого імені вносив ваш працівник, чоловік, дружина, діти. Інакше потім ви будете довго доводити податковій, що це ваша виручка, яку ви вже врахували в обліку, а не новий дохід.

Тому якщо готівкову виручку на рахунок через касу банку вносить ваш помічник, він має вказати, що вносить гроші ваш ФОП.

Поповнення рахунку власними грошима. Якщо підприємницького доходу нема, але треба зробити термінову оплату, і ви вносите на рахунок особисті гроші — це може бути зарплата, дохід від продажу нерухомості чи гроші, які вам дав чоловік/дружина, — є велика ймовірність, що ви не зможете довести податковій, що це не ваш дохід ФОП.

Якщо іншого варіанту поповнити рахунок немає, обов'язково вкажіть, що вносите особисті кошти. У разі претензій податкової приготуйтеся доводити, що із цих доходів уже сплатили податки, звісно докази мають бути документальними

Краще не переказувати гроші з особистого рахунку на підприємницький, інакше цю суму доведеться включити у ваш дохід ФОП. 

У податковому законодавстві не передбачено, що підприємець може використовувати особисту банківську карту для отримання оплат за бізнес-операціями, а потім вносити ці гроші на свій рахунок ФОП (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

Як працювати з рахунком ФОП

Переказ грошей між рахунками ФОП. Якщо у вас кілька підприємницьких рахунків, ви можете робити перекази між ними, не боячись подвійного оподаткування, адже ви вже включили в дохід ці гроші, коли вони надійшли вам на рахунок від контрагента (лист ДФС № 6504/К/26-15-13-02-15).

Також ви спокійно можете переказувати гроші з підприємницького рахунку на корпоративну карту, відкриту до цього рахунку. У призначенні платежу вкажіть «перерахування доходу від підприємницької діяльності».

Поворотна фіндопомога. Незручний, але надійний спосіб поповнити рахунок ФОП особистими грішми — оформити договір надання поворотної фінансової допомоги.

Оскільки як фізособа ви не можете надати собі ж ПФДПоворотна фінансова допомога — це гроші, які підприємець отримує в користування і зобов'язаний повернути. Видається за письмовим договором, у якому прописаний строк повернення і сума.  як підприємцю, позичальником може виступити ваша довірена особа чи родич.

Як ФОП надати поворотну фіндопомогу самому собі

Поворотну фіндопомогу треба повернути протягом 12 календарних місяців з дати отримання, тоді вам не доведеться включати цю суму в дохід (пп. 3 п. 292.11 ПКУ).

Підприємці на загальній системі

Підприємцям на загальній системі простіше — вони свої власні кошти, якими поповнюють рахунок, до доходу не включають і в книзі обліку доходів і витрат не відображають (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04, роз'яснення ДФС).

Доходи підприємця на загальній системі

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки