Як працювати з рахунком ФОП

30 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП не можуть приймати платежі за підприємницькими угодами на картку фізособи.

Як працювати з рахунком ФОП

Підприємці відкривають рахунок для проведення операцій із господарської діяльності, на нього ви отримуєте виручку, оплачуєте рахунки від постачальників, оренду та інші витрати, пов'язані з госпдіяльністю. 

Чи обов'язково відкривати рахунок

У законодавстві не прописано, що підприємець зобов'язаний відкрити рахунок ФОП. Якщо працюєте виключно з готівкою — рахунок вам не потрібен. Як відбувається процес обліку інтернет-еквайрингової оплати

Щоправда, вам не обійтися без рахунку, якщо хочете підключити на торговій точці POS-термінал або еквайринг на сайті, щоб приймати від клієнтів оплати платіжними картками.Як правильно внести кошти на свій рахунок ФОП

Якщо працюєте лише з гривнями, відкривайте гривневий рахунок, отримуєте дохід у валюті — ще й валютний рахунок.

Сплачувати податки можна і готівкою

Податки й збори дозволено сплачувати з особистої платіжної картки або готівкою через касу банку (консультація в ЗІР, підкатегорія 129.04). Не потрібно відкривати підприємницький рахунок спеціально для цих цілей.

Тільки безготівковий дохід

Є категорія ФОП, які мають справу лише з безготівковими оплатами. У розумінні податкової це оплати з рахунку на рахунок або коли гроші зараховуються на рахунок через касу банку.

Такі ФОП можуть не використовувати РРО. Які є адреси ФОП

Якщо одержуєте оплати на рахунок з використанням інтернет-еквайрингу, коли покупці оплату проводять платіжними картками — РРО треба використовувати.

Чи повідомляти податкову, що відкрили рахунок ФОП

Ні, не треба. Банки інформують податкову про рахунки, у тому числі про ваші рахунки фізособи.

Використання особистих карток для ФОП-розрахунків

Податківці проти, щоб СПД використовували особисті картки фізособи для отримання підприємницького доходу.

Коли приймаєте оплату з картки на картку в обхід підприємницького рахунку, ви дієте незаконно. Покупці часто пишуть у коментарі до платежу «оплата за костюмчик дитячий», «передоплата за фарбування» тощо: це доказ, що використовуєте особистий картковий рахунок у підприємницькій діяльності. Банк можуть насторожити постійні надходження грошей на картку від різних людей.

Ніде не прописано, що ФОП може використовувати особисту картку для отримання оплат від клієнтів, а потім вносити ці гроші на підприємницький рахунок, тож, якщо розраховуєте розповісти таку історію податківцям у разі перевірки, тощо, ця хитрість не пройде.

Якщо зручно отримувати оплати на картку, у банку, де будете відкривати рахунок, вам, швидше за все, запропонують відкрити картку до рахунку: клієнтам, які люблять платити за номером картки, можете давати цей номер для оплат.

Щоправда, самі податківці зізналися, що не можуть просто так стежити за рухом грошей на рахунках українців, тільки за рішенням суду ДПС може отримати інформацію про рух коштів або будь-яку іншу інформацію про рахунок фізособи. Також можуть за запитом одержати інформацію про наявність банківських рахунків у фізособи. 

Як вивести гроші з рахунку

Є кілька способів зняти готівку з поточного рахунку.

Через касу банку. На видачу готівки з рахунку ФОП банки встановлюють комісію, зазвичай це 1% від суми, але може бути й більше. Обов'язково зверніть увагу на розмір комісії, коли відкриватимете рахунок.

Знімаєте готівку часто і великими сумами — банку це може видатися підозрілим, і він має право запитати у вас підтвердження, на які цілі знімаєте гроші (ЗУ № 1702). Це не обов'язково, але може трапитися.

А ще операції на суми понад 150 тис. грн потрапляють під фінмоніторинг.

Переведення з рахунку ФОП на корпоративну картку, свою картку фізособи. У тарифах буде зазначено, скільки коштує таке переведення або що воно безкоштовне. Коментар — «перерахування доходу від підприємницької діяльності». Після переведення ви зможете зняти гроші через банкомат, зазвичай банки беруть за це відсоток від суми зняття.

А що, якщо не знімати гроші, а користуватися корпоративною карткою, прив'язаною до рахунку? За переведення грошей з рахунку на корпоративну картку банки теж беруть комісію, а от чи оплачувати особисті покупки — вирішувати вам.

Взагалі ви маєте право розпоряджатися своїм підприємницьким доходом на свій розсуд. Гроші ФОП — його особисті гроші, і нікого не повинно обходити, як саме ви їх витрачаєте.

Особисті витрати з рахунку ФОП

Але ви маєте знати: на початку 2020 року набула чинності постанова НБУ № 162, у якій зазначалося, що витрачати свої гроші з підприємницького рахунку ФОП може лише на підприємницькі потреби. А для особистих витрат ці рахунки використовувати заборонено.

Після сплати податків і зборів ФОП може отримати гроші готівкою або перерахувати з підприємницького на свій рахунок фізособи.

Насправді більшість підприємців раніше так і робили. Але багатьом не сподобалося формулювання «після сплати податків», адже сплата податків і зборів прив'язана до строків, а не до надходження доходу на рахунок. Пізніше НБУ цю вимогу відкликав, а податкова дала таке роз'яснення, яке нічого не прояснило.

Що говорить податкова: ФОП може вільно користуватися грішми з підприємницького рахунку «за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством». Така консультація розміщена в ЗІР, підкатегорія 104.11.

Чому не рекомендується використовувати рахунок ФОП для особистих потреб?

Приміром, із карти ФОП ви перерахували гроші на картку фізособи. За законом, якщо ФОП виплачує дохід фізособі, він стає її податковим агентом. А це означає, що він має нарахувати й сплатити ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір, показати цю виплату в 1ДФ.Як відкрити бізнес в Польщі: повний гайд для підприємця-початківця

Дата отримання доходу

У ФОП-єдинника дата надходження грошей на рахунок — це дата отримання доходу (п. 292.6 ПКУ). У цю дату треба зробити запис у книзі обліку та включити суму до доходу у відповідному періоді. Тобто, якщо надали послуги замовнику, але він її не оплатив, не включаєте її вартість до доходу, а коли гроші надійшли на рахунок, робите запис у книзі.

Чому це важливо: неправильне визначення дати доходу може стати критичним для ФОП 3-ї групи — призвести до хибного розподілу доходу за звітними періодами й недоплати єдиного податку в окремих кварталах.

Як підтвердити доходи для податкової — надати виписку з рахунку.Порушення, за які ФОП позбавляють права працювати на єдиному податку: найпоширеніші помилки

Дохід у валюті. Валютна виручка надходить на поточний валютний рахунок ФОП, дата надходження і є датою отримання доходу (п. 292.5 ПКУ). Цю суму треба перерахувати в гривні за офіційним курсом НБУ на дату її одержання на валютний рахунок.

Дохід від продажу валюти з поточного валютного рахунку ви отримуєте на гривневий.

Продати валюту можете за іншим курсом, якщо продасте дорожче — позитивну курсову різницю для цілей оподаткування в дохід:

  • ФОП-єдинники — не включають (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04);
  • ФОП-загальносистемники — включають.

Витрати на РКО

ФОП на спрощеній системі витрати на розрахунково-касове обслуговування ніяк не враховують, бо взагалі не ведуть облік витрат.

А от загальносистемники витрати на РКО включають у витрати на дату внесення оплати (пп.пп. 177.4.1–177.4.3 ПКУ).Відкрили ФОП на спрощеній системі: які наступні дії

Про які конкретно витрати йдеться: за відкриття підприємницького рахунку, щомісячна плата за обслуговування рахунку, комісія за платежі та ін. послуги з розрахунково-касового обслуговування. Підтвердні документи: платіжне доручення, виписка з рахунку ФОП з інформацією про надані банком послуги із сумами.

Поповнення підприємницького рахунку

Гроші, які прийшли на рахунок ФОП, — це його оподатковуваний дохід. Як бути, якщо вносите готівкову виручку на рахунок і вже записали її в книзі обліку?

Ось позиція податкової: якщо на дату надходження виручки відобразили її в книзі, потім внесли на рахунок — ще раз відображати ці гроші в обліку не потрібно (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Коли вносите готівкову виручку на рахунок у призначенні платежу пишіть: «Виручка за (період)». І ось тут важливий момент — сума не повинна перевищувати надходження за період, які вже відобразили в книзі.

Якщо є розбіжність у більшу сторону і це коли-небудь розкриється під час перевірки, різницю податкова визнає вашим оподатковуваним доходом.

Що, коли виручку на ваш рахунок ФОП вносить помічник: він має вказати, що гроші вносив від вашого імені. Які можуть бути наслідки, якщо менеджер Шевченко внесе виручку на рахунок ФОП Петренка від свого імені: коли це виявиться під час перевірки, ви повинні будете доводити податківцям, що це ваші гроші, а не оплата від контрагента.

Поповнюєте рахунок особистими грошима. Таких операцій бажано уникати. Але якщо терміново треба, вкажіть, що вносите особисті гроші, і заздалегідь підготуйте документальні докази, що із цих доходів уже сплачені податки.

Перерахували гроші з особистого рахунку на свій рахунок ФОП. Суму переказу включаєте в підприємницький дохід. Те саме стосується грошей, які чоловік, дружина, друг внесли на ваш рахунок зі своєї картки.

Переказ між підприємницькими рахунками — якщо потрібно перекинути гроші з одного вашого рахунку ФОП на інший. Подвійного оподаткування бути не повинно, адже ви вже включили до доходу ці гроші в момент першого надходження на рахунок (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04.

Переказ із підприємницького рахунку на корпоративну картку до рахунку. У призначенні платежу вкажіть «перерахування доходу від підприємницької діяльності». Банки можуть стягувати комісію за такі перекази.

ФОП на загальній системі особисті кошти, якими поповнюють рахунок, до доходу не включають і в книзі обліку доходів і витрат не відображають (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

На що звернути увагу під час відкриття рахунку

Тарифи:

  • Вартість відкриття рахунку.
  • Розмір комісії: за переказ на рахунок компанії або картку фізособи, видача готівки через банкомати, внесення готівки. Якщо у вас кілька платежів на місяць, вам цілком підійде дешевий тариф. Але якщо проводите багато платіжок — підбирайте тариф, що підходить під цей запит.
  • Щомісячна вартість обслуговування рахунку.

Якщо вам потрібен торговельний або інтернет-еквайринг — чи надає таку послугу банк, які умови підключення овердрафту й чи є така послуга.

Підтримка клієнтів. Швидкість відповідей на запити, час роботи підтримки. Таку інформацію часто можна знайти на сторінці банку у Фейсбуці, у відгуках про банки на сайті «Мінфін».

Зараз у тренді дистанційне відкриття рахунків . Це значно розширює ваш вибір, якщо ви живете в селищі з одним банком — сьогодні  можливе дистанційне відкриття рахунку ФОП в інших банках.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки