Книгу обліку пропонують повернути, а мінімалку підвищити до 7500 грн

22 серпня 2020

Обґрунтовують це так: оскільки ФОП можуть не вести книгу, але доведеться вести облік з оформленням первинних документів на кожну операцію, це складно.

Книгу обліку пропонують повернути, а мінімалку підвищити до 7500 грн

Податківці обіцяють перевіряти користувачів РРО з виручкою менше 12 тис. грн на місяць

Податківці розповіли, що для проведення перевірок відбирають СПД з РРО, які звітують про мінімальну виручку (середньомісячна менше 12 тис. грн), й якщо не надходить інформація від РРО.

За думку податківців, це свідчить про незначний обсяг продажів, проведених через РРО, можливе приховування реального обсягу розрахункових операцій, й недоплати податків, відповідно.

Також ДПС вважає, що мінімальні витрати СПД на місяць такі:

  • зарплата одного працівника 4723 грн;
  • плата за оренду, комуналку, земельну ділянку, не менше 1000 грн;
  • обслуговування касової та іншої техніки 200–500 грн;
  • ліцензії та дозвільні документи — 700–2500 грн тощо. 

Новий порядок сплати ЄСВ: що треба знати

Мінфін змінив Інструкцію про порядок нарахування та сплати ЄСВ, і з 21 серпня вона набула чинності (наказ Мінфіну від 10.06.2020 р. № 283).

Що треба знати:

  • У разі закриття ФОП і зняття з обліку в податковій останній період, за який слід розрахувати і сплатити ЄСВ, — період із дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, у якому ФОП закрився. Це стосується й осіб, які припиняють незалежну профдіяльність.
  • Для члена фермерського господарства останній період, за який необхідно розрахувати й сплатити ЄСВ, — період із дня, що настає в днем закінчення попереднього звітного періоду, до місяця, у якому платник втратив статус члена фермерського господарства та отримав статус особи, що підлягає страхуванню на інших підставах, звільненої від сплати ЄСВ. При цьому ЄСВ сплачується протягом 10 к. д. після граничного строку подання звіту з типом «ліквідаційний».
  • Платники — сімейні фермерські господарства, які отримують додаткову фінпідтримку (ст. 131 ЗУ № 1877), сплачують ЄСВ з урахуванням положень Порядку № 565. Починаючи з 01.01.2020 р., якщо за підсумками звітного року доплата не надана в повному обсязі, ДПС протягом 5 робочих днів інформує про це платника повідомленням-розрахунком, у якому наводить розрахунок суми недоплати, яку потрібно внести за календарний рік. 
  • В Інструкції прописали, що для всіх ФОП, у яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ становить 8,41%.
  • Вимога про сплату боргу (недоїмки) приймається податковою протягом 15 робочих днів із дня, що настає за днем ​​вручення платнику податків акта перевірки (було 10 днів). Якщо платник має заперечення, вони приймаються до акта перевірки з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.
  • Вимога про сплату боргу (недоїмки) направляється/вручається платникам, перерахованим у п.п. 1–7 п. 1 розд. II Інструкції, протягом 20 (раніше 10) робочих днів, що настають за місяцем, у якому він виник.

Мінімалку пропонують збільшити до 7500 грн

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3963-1, яким пропонується встановити з 1 вересня 2020 р. мінімальну зарплату:

  • 7500 грн на місяць;
  • у погодинному розмірі — 44,95 грн.

Нагадаємо, що 25 серпня ВР збереться на позачергове засідання, щоб проголосувати за підвищення мінімалки до 5 тис. грн.

Податківці розповіли, коли єдинникам можна не вести книгу

Податківці роз'яснили: ФОП-єдинники 1-ї, 2-ї та 3-ї групи без ПДВ з 1 січня 2021 р. зможуть вести облік у довільній формі в паперовому та/або електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. ФОП 3-ї групи з ПДВ — доходів і витрат.

Юрособи 3-ї групи — використовують дані спрощеного бухобліку щодо доходів і витрат з урахуванням положень пп. 44.2–44.3 ПКУ

ФОП і звичайні фізособи, які ведуть незалежну профдіяльність, можуть вести облік доходів і витрат у зручній формі — паперовій та/або електронній, у т. ч. через кабінет платника.

А тим часом депутати пропонують книгу повернути

Про це йдеться в законопроєкті № 3993.

Обґрунтовують це так: оскільки ФОП з 1 січня 2021 р. можуть не вести книгу, але доведеться вести облік з оформленням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, прибутковий ордер або інший документ, що має унікальний номер), це складно для роздрібних торговців, у яких за день може бути сотня операцій. 

Пропонується ФОП 1–3-ї груп без ПДВ вести облік у книзі обліку доходів, записуючи щодня за підсумками робочого дня отриманий дохід, або в довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Записи в книзі вважатимуться первинним (оперативним) обліком результатів роботи і достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

ФОП 3-ї групи з ПДВ пропонують вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів і витрат у паперовому або електронному вигляді, у тому числі в книзі.

А відсутність книги обліку та її неведення вважатиметься порушенням, за що платника зможуть притягнути до відповідальності, але тільки якщо він реєстрував книгу.

Торговці текстилем будуть зобов'язані використовувати РРО з 1 січня

Податківці нагадали, що з 1 січня 2021 р. застосовувати РРО будуть зобов'язані підприємці, які здійснюють реалізацію текстилю (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.01).

Мова про тканини, одяг, у тому числі шкарпетки; весь список текстильних матеріалів і виробів — у Переліку № 634 (набуде чинності в 2021 році).

Виняток: торгівля текстилем на ринках за готівку.

Нагадаємо, що з 1 квітня 2021 р. використовувати РРО будуть зобов'язані всі підприємці.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки