Компенсація роботодавцю від служби зайнятості: чи включати в дохід ФОП

10 грудня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП отримує компенсацію від служби зайнятості за працівника-переселенця й одиноку матір, чи включати гроші в підприємницький дохід.

Компенсація роботодавцю від служби зайнятості: чи включати в дохід ФОП

Запитання: ФОП на 2-й групі отримує від центру зайнятості компенсацію за працівників пільгових категорій, прийнятих за направленням служби зайнятості. Перший — внутрішньо переміщена особа, другий — самотня мати. Всі компенсації за безготівковим розрахунком. Чи треба обліковувати компенсації як додатковий дохід? Чи потрібно їх відображати в книзі обліку, і річній декларації та як правильно це зробити?

Компенсацію від ЦЗ до доходу не включаєте

Щодо запитання, чи потрібно включати компенсацію до підприємницького доходу: ні, не потрібно. Є список надходжень, які є доходом ФОП на ЄП.

Що вважається доходом підприємця-єдинника

Підприємці на спрощеній системі не включають до доходу й не відображають у книзі обліку доходів і декларації з ЄП надходження цільового призначення.

Що розуміти під коштами цільового призначення: гроші від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового держсоцстрахування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в рамках державних або місцевих програм (пп. 4 п. 292.11 ПКУ). Це саме ваш випадок.

Ймовірно, про можливість отримати компенсацію знають не всі ФОП, тому нижче розповімо, коли можна на неї розраховувати. У першому випадку мова про компенсацію зарплати за працевлаштування працівника-переселенця, у другому — про компенсацію ЄСВ, який роботодавець нараховує й сплачує до бюджету із зарплати самотньої матері.

Компенсація роботодавцю за працевлаштування переселенців

Роботодавцям, які за направленням центру зайнятості працевлаштували безробітних внутрішніх переселенців із Донецької та Луганської областей, передбачена компенсація за оплату праці таких співробітників. Це перша умова — людина має перебувати на обліку в службі зайнятості.

Друга умова: оформити працівника за строковим трудовим договором (ст. 241 ЗУ «Про зайнятість населення»).

Компенсацію вам будуть виплачувати шість календарних місяців, якщо особа працюватиме у вас період, що перевищує тривалість виплати у два рази, іншими словами 12 календарних місяців.

Компенсацію виплачують за кожен непарний місяць роботи протягом року, але, знову ж, не більше ніж за 6 календарних місяців (п. 7 Постанови КМУ № 696). 

Розмір компенсації — не вище за середній рівень зарплати у відповідному регіоні за минулий місяць. Людині ви можете платити й більше, але компенсацію отримаєте у встановленій сумі.

Як оформити одержання компенсації: протягом 2 місяців із дати працевлаштування переселенця подайте до центру зайнятості заяву про компенсацію витрат на оплату праці, написану в довільній формі. До заяви додайте копію трудового договору, наказ про прийняття на роботу з вашим підписом і підписом працівника.

Якщо служба зайнятості прийме рішення виплачувати вам компенсацію, протягом семи робочих днів укладе з вами договір.

Що зробити, щоб отримати компенсацію? Через 5 робочих днів після виплати зарплати співробітнику, не пізніше, надайте в центр зайнятості відомість за затвердженою формою.

Компенсацію перераховують на підприємницький рахунок, а не видають готівкою.

Якщо звільните людину раніше, ніж через 12 місяців, суму, яку отримали у вигляді компенсації його зарплати, доведеться повернути в повному обсязі.

У цьому разі про звільнення людини протягом п'яти робочих днів вам треба письмово проінформувати центр зайнятості й надати копію трудового договору або наказ про звільнення.

Компенсація за працівницю — самотню матір

За законом у матерів-одиначок є додаткові гарантії при працевлаштуванні.

Так, якщо на нове робоче місце взяли безробітну самотню матір за направленням центру зайнятості, уклали трудовий договір мінімум на два роки, вам щомісяця компенсуватимуть ЄСВ, який ви як роботодавець сплачуєте з доходу працівниці. Таку компенсацію виплачуватимуть протягом року з дня працевлаштування (ст.ст. 14 і 26 ЗУ «Про зайнятість населення»). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки