Контрагент не оплатив ФОП роботу, але показав виплату в 1ДФ

14 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Тепер податкова звинувачує ФОП у прихованні доходів і вимагає доплатити податки й штраф.

Контрагент не оплатив ФОП роботу, але показав виплату в 1ДФ

Запитання читача: ФОП на 3-й групі ЄП надав послуги юрособі. Оплату не отримав. Є акт звірки із несплаченою заборгованістю. Але юрособа помилково вказала у формі 1ДФ, що дохід нарахований і виплачений. ДФС вимагає сплати штрафу з єдиного податку на підставі помилкової форми 1ДФ. Юрособу знайти не можу — кудись переїхала. Тому уточнюючий звіт юрособа здати не може. Невже я маю платити штраф? Податківці аргументують, мовляв мені заплатили готівкою, а я приховав доходи і не відобразив у книзі доходів. Що можна зробити?

Є два варіанти вирішити ваше питання:

  1. Самостійно знайти контрагента й домовитися про подання коригуючого розрахунку, адже для вашого контрагента це не спричинить штрафів;
  2. Звернутися в податкову з проханням провести перевірку власної діяльності й на підставі цих даних показати, що юрособа некоректно відобразила дані в розрахунку № 1ДФ.

Знайти контрагента й розібратися з ним

Насамперед пропонуємо вам знайти контрагента і вирішити питання про виплату вам заборгованості за роботу та подання коригуючого розрахунку за формою 1ДФ.

Ви пишете, що не можете знайти контрагента. Є кілька способів це зробити. Законодавство зобов'язує юросіб перебувати за місцем реєстрації, це може бути офіс, виробництво, тобто місце, де перебуває керівництво, ведеться управління та облік (ст. 93 ЦКУ).

Якщо ваш контрагент змінив адресу, ви можете його знайти за допомогою сервісів із відкритими даними.

Подайте безкоштовний запит до Єдиного державного реєстру за назвою або за кодом ЄДРПОУ, адже ви укладали договір і маєте реквізити юрособи. Там ви знайдете актуальну адресу і навіть номер телефону.

На майбутнє: обов'язково перевіряйте своїх контрагентів перед укладенням угод, користуйтеся відкритими реєстрами:

Електронний кабінет платника податків. У ньому є доступ до реєстрів, де можна перевірити вашого контрагента за ЄДРПОУ.

База ДПС «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера». 

Також ви можете подати до суду і стягнути заборгованість із контрагента в судовому порядку.

Залучити податкову

Якщо не згодні з вимогою податкової, можете оскаржити її в адміністративному або судовому порядку.

Зверніться до ДФС зі скаргою про перегляд рішення. Щоправда, зробити це слід протягом 10 робочих днів після отримання вимоги від податкової. Швидше за все, ці строки вже пропущені.

Подати скаргу на контрагента за надання в 1ДФ неправдивих даних ви не можете.

У Податковому кодексі чітко прописані випадки, коли СПД можуть поскаржитися на контрагента податківцям (пп. 78.9.1 ПКУ). Це ненадання податкової чи акцизної накладної покупцю; допущення помилок продавцем товарів/послуг при заповненні обов'язкових реквізитів податкової накладної; порушення граничних строків реєстрації накладної; порушення порядку заповнення або порядку реєстрації акцизної накладної.

В інших випадках скаргу подати не можна.

Ви отримали від податкової вимогу про сплату ЄП на підставі подання помилкового розрахунку № 1ДФ контрагентом, у відповідь можете звернутися із заявою-зверненням про проведення перевірки. Складається вона на ім'я керівника податкового органу, у якому ви перебуваєте на обліку. А в ДФС уже вирішать, проводити перевірку чи ні.

Текст заяви може бути такий: «Прошу провести невиїзну/виїзну перевірку фінансово-господарської діяльності ФОП (ПІБ) у зв'язку з (причина — наприклад: неправомірним накладенням фінансових/штрафних через те, що юридична особа подала звіт 1ДФ із некоректними даними). Додаток: на (кіл-ть) арк.».

До заяви прикладіть копії первинних документів, які підтверджують, що є неоплачена заборгованість за актом звірки, і опишіть, які саме документи додаєте.

Надіслати такий лист можна поштою рекомендованим листом з описом вкладення або через кабінет платника, розділ «Листування з ДФС», якщо у вас є ключ електронного підпису.

Якщо приховуєте готівковий дохід

Ситуація, описана в запитанні, має стати повчальною також для ФОП, які готівкові надходження в книзі не фіксують і у звітності не показують, сподіваючись, що податківці про них не дізнаються. Це не так. Виплачену вам суму покажуть у своїй звітності ваші контрагенти, і у вас можуть бути неприємності — штрафи, пеня, донараховані податкові зобов'язання. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки