Хто з виїхавших з України під час війни не повинен звітувати за 2022 рік

07 квітня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Хто з виїхавших з України під час війни не повинен звітувати за 2022 рік

Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства про банкрутство, розроблені Міністерством юстиції.

Сьогодні в Україні триває реформа системи банкрутства, без проведення якої неможливим є досягнення більш суттєвих результатів у покращенні інвестиційної привабливості вітчизняного ринку та забезпеченні легкості ведення бізнесу в Україні.

З метою реалізації цієї реформи і забезпечення визначеності та ефективного застосування законодавства з питань банкрутства Міністерством юстиції України було розроблено проект Закону №4409 від 20.11.20. із змінами. «Проект закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства».1 група ФОП 2023: вимоги, ліміти доходу, дозволені види діяльності

Відтепер позовні заяви щодо банкрутства зможуть розглядатися у спрощеному позовному провадженні без виклику сторін. Також законопроект спрощує і роботу арбітражним керуючим. Він передбачає створення автоматизованої інформаційної системи «Банкрутство та неплатоспроможність», що об’єднає необхідні реєстри та бази даних і до складу якої входитиме Електронний кабінет арбітражного керуючого.

Державна податкова служба України оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік.

31.03.23. на сайті ДПС України було розміщено оновлення затвердженого плану –графіка перевірок ДПС на 2023 рік.

Оновлений станом на 27.03.23. план- графік на 2023 рік складається з чотирьох розділів:

  • Розділ 1. «Документальні планові перевірки платників податків- юридичних осіб».
  • Розділ 2. «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».
  • Розділ 3. « Документальні планові перевірки фізичних осіб».
  • Розділ 4. « Документальні планові перевірки платників податків- юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності оплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Загалом за основним планом-графіком у 2023 році податківці планують провести 3858 планових перевірок. 

Повернення довоєнних податків та перевірок бізнесу: подробиці від  Гетманцева.

Податкову систему України з 01.07.23. повернуть до того стану, як вона функціонувала до початку війни. Повернуться податкові перевірки та штрафи.

Про це повідомляє РБК–Україна з посиланням на голову Комітету ВРУ Д. Гетманцева  під час телемарафону:

Гетманцев повідомив, що конкретно пропонується скасування 2% податку з обороту, який запровадили навесні минулого року та який є альтернативою загальній системі оподаткування. «Ми вважаємо, що він відіграв свою роль і погоджуємося з МВФ, що його наразі треба відміняти з 1 липня»,- сказав депутат.

За його словами, крім цього, це відновлення документальних перевірок на тих територіях, де не йдуть бойові дії, та відновлення покарань за невиконання податкових обов’язків на тих територіях, де не йдуть військові дії. «Власно цим і приводиться система податкова до того стану, тих правил, які існували в мирний час до початку активної фази війни»,- сказав Гетманцев.

Державна податкова служба України оновила перелік пільг.

На сайті ДПС з’явилися нові довідники пільг, які затверджені 30.03.2023 року.

Платники податків можуть використовувати при заповненні податкової звітності:

  • Довідник №114/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, станом на 01.04.2023 року;
  • Довідник №114/2 інших податкових пільг станом на 25.01.2023 року.

Облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами  господарювання, здійснюють на підставі інформації, наявної в поданих податкових деклараціях.

Хто з виїхавших з України під час війни не повинен звітувати за 2022 рік?

Голова фінансового Комітету ВРУ  Д. Гетманцев  навів своє роз’яснення щодо необхідності подання декларації українським біженцям.

Позиція податківців була такою: У разі отримання фізособами допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній слід задекларувати її як індоходи без оплати ПДФО та ВЗ.ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти

Наразі ж Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі навів роз’яснення щодо необхідності подавати декларації українським біженцям за 2022 рік:

За ним, подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається в пп.14.1.213 ПК, відповідно до якого статус резидента визначається за критеріями, що застосовуються каскадно. Першим критерієм є місце проживання особи, потім місце постійного проживання, центр життєвих інтересів, проживання в Україні протягом 183 днів і лише в останню чергу (якщо попередні критерії визначити неможливо) – громадянство.

Таким чином, громадянин України не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України.

Однак у законодавстві не написано, якщо резидент України отримує іноземні доходи, що не оподатковуються, він звільняється від обов’язку подання декларації.  

Окремо він нагадав, що виплати від іноземних держав українським біженцям звільнили від ПДФО і ВЗ.

Податок на нерухомість: інфографіка від ДПС України.

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Пільги: відповідно до ст.266.4.1 ст.266 ПКУ база об’єкта оподаткування/об’єктів житлової нерухомості зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв.м;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості на 120 кв.м;
  • для різних типів об’єктів  житлової нерухомості, в тому числі їх часток на 180 кв.м.

Нарахування: обчислення суми податку з об’єкта /об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності, здійснюється податковою за місцем податкової адреси власника.

Звірка: у разі наявних розбіжностей, платник має право звернутись до ДПС з метою звіряння Інформації.

Податок на «розкіш»: за наявності у платника податку об’єкта /об’єктів житлової нерухомості, площа якої перевищує 300 кв.м (для квартири) та/або 500 кв.м (для будинку),сума податку розраховується відповідно п.п.«а»-«г»п.п.266.7.1.ПКУ збільшується на 25 000 грн. на рік за кожен такий об’єкт  житлової нерухомості (частки).

Оплата податку: до 01.07. ДПС має надіслати платнику повідомлення – рішення. Платник має оплатити податок протягом 60 днів з дня вручення рішення.

З  01.04.23. запрацюють е-рецепти на ліки.

МОЗ нагадує, що з квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом.

МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними, тобто всі ліки, що і раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

Щоб дізнатися, чи конкретний лікарський засіб рецептурним, достатньо перевірити інструкцію лікарського засобу. Якщо в інструкції зазначено « За рецептом», для відпуску такого лікарського засобу в аптеці потрібен рецепт від лікаря.Як створити податкову декларацію ФОП 1, 2 групи в мобільному додатку «Приват24 для бізнесу»

У МОЗ також відповіли на найбільш поширені запитання: Зокрема, виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх  спеціальностей державних, комунальних  чи приватних клінік, або ж лікар – ФОП.

Крім того, на період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій.

Військові адміністрації, підрозділи Збройних сил, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закупляти рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистриб’юторів  для потреб воєнного часу без рецепту.

Як будемо працювати та відпочивати у квітні у зв’язку з Великоднем?

У квітні 2023 року в Україні буде додатковий вихідний на честь свята Великодня (ст.73. КЗпП), яке припадає на 16.04.23. За ст.67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Тобто 17.04. (понеділок) мав би бути вихідним.ЄСВ у 2023 році: податкові ставки, мінімальний та максимальний розмір податку

Проте Закон №2136 від 15.03.23. із змінами «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». ці правила змінив на час війни. Так, у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст.53, частини першої ст.65, частин третьої-п’ятої ст.67 та ст.71-73 (святкові і неробочі дні).

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає.

При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

КЗпП України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки