ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти

05 квітня 2023

Спрощена система передбачає більш лояльні умови оподаткування та дещо простіші вимоги щодо звітування перед ДПСУ. Саме тому підприємці зацікавлені в перебуванні на спрощеній системі оподаткування, що, до того ж, на період дії воєнного стану може бути більш вигідним через можливість скористатися пільгами та не сплачувати податки.

ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти

Що варто знати про ФОП 2 групи у 2023 році, які передбачені ліміти для даної групи, умови діяльності, звіти та податки, розглянемо далі в статті.

ФОП 2 групи: регулювання та вимоги до діяльності

Діяльність підприємців на 2 групі оподаткування визначається Податковим кодексом України.

Зокрема, ст. 291.4 дає визначення, хто та на яких умовах може перебувати на даній групі.

Варто наголосити, що «єдинникам» 2 групи дозволяється надавати послуги не лише фізичним особам, але й ФОПам-платникам єдиного податку.

Надавати послуги підприємствам на загальній системі оподаткування при цьому заборонено.

Продавати ж товари можна як фізособам, так і ФОП, і юрособам, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають.

При цьому ПКУПодатковий кодекс України визначено, які підприємства не можуть перебувати на 2 податковій групі, навіть якщо їх дохід не перевищує зазначеного ліміту і вони дотримуються інших вимог.

Вимоги щодо кількості найманих працівників, передбачають працевлаштування однієї особи з інвалідністю на 10 осіб. При цьому, вона повинна бути як мінімум 8 в порядку працевлаштування, інакше наймати 9 і 10 працівника не дозволяється. 

Щоправда, на період дії воєнного стану ця вимога не є обов’язковою до виконання. Передбачається, що дана норма не буде відновлюватися і після закінчення війни, і пільги в працевлаштуванні для осіб з інвалідністю в підприємства на 2 групі оподаткування будуть скасовані.

Що стосується максимального річного обороту ФОПу на 2 групі, то він становить 834 «мінімалки», що в 2023 році – 5 587 800 грн.

Як зареєструвати 2 групу ФОП

Реєстрація ФОПу на 2 групі відбувається з 1 числа наступного після подання заяви місяця.

Від моменту подання заяви і до реєстрації 2 групи підприємець перебуває на загальній системі оподаткування.

Тобто, підприємець, який вирішив зареєструватися ФОПом 2 групи, скажімо, 15 червня і подав відповідну заяву, отримає цей статус з 1 липня.

У випадку, коли навіть заява буде подана 1 числа, наприклад, 1 червня, то все одно ФОПом 2 групи підприємець стане з наступного місяця, тобто з 1 липня.

Якщо ж ФОП протягом якогось часу вже здійснює підприємницьку діяльність і має намір перейти на спрощену систему оподаткування із загальної або бажає змінити податкову групу, то зробити це він може 1 раз на квартал.

Для цього необхідно за 15 днів до початку нового кварталу подати заявку на зміну групи оподаткування.

Реєстрація 2 групи, як і зміна системи оподаткування чи групи, може бути здійснена як в офлайн-, так і в онлайн-режимі.

Найпростіший спосіб – скористатися сервісом «Дія».

Діяльність на 2 групі

Після внесення в реєстр та отримання статусу ФОП 2 групи підприємець має право зареєструвати рахунок в банку (навіть в декількох) та отримувати на нього платежі.

Цей рахунок можна прив’язати до різних платіжних сервісів (NovaPay, LiqPay), що розширить можливості приймання оплати за товар чи послуги.

За власним бажанням ФОП 2 групи може виготовити печатку, проте її наявність не є обов’язковою.

Також ФОП 2 групи має право отримувати розрахунки готівкою.

Підприємці на даній групі повинні вести облік доходів. Вимог до формату обліку немає, тому робити це можна як в Excel-таблиці, так і в паперовому журналі.

Акцентуємо увагу, що ФОП на 2 групі має право здійснювати тільки готівкові та безготівкові розрахунки, тобто приймати платежі грошима.

Бартер, взаємозалік, обмін, подарункові сертифікати для підприємців на даній групі використовувати заборонено.

Порушення цієї вимоги, скоріше за все, стане причиною позбавлення права працювати на спрощеній системі оподаткування і переведення на загальну, яка передбачає більше податкове навантаження.

Взагалі, при виявленні порушень умов діяльності на 2 групі, ФОП буде переведено на «старшу» групу або ж взагалі – на загальну систему оподаткування.

ФОП на 2 групі: звітність та податки

Підприємець на даній групі має подавати наступну звітність.

  1. Річний звіт по отриманому доходу з додатком по ЄСВЄдиний соціальний внесок (подається до кінця лютого за минулий звітній рік).
  2. Звіт за найманих працівників, якщо такі є (подається раз в квартал окремо за кожний місяць).
  3. Декларація по сплаті туристичного збору (для підприємств, які працюють як готелі, хостели).
  4. Декларація із земельного податку (подають ФОП, які мають земельну ділянку).

Що стосується податків, то ФОП на 2 групі повинні сплачувати ЄПЄдиний податок та ЄСВ «за себе».

Наразі сплата цих податків є необов’язковою через воєнний стан. Проте з липня 2023 року планується скасування пільги по ЄП, і його доведеться сплачувати в обов’язковому порядку.

Крім того, ФОП на 2 групі має сплачувати ПДВПодаток на додану вартість , якщо:

  • він імпортує товари із-за кордону;
  • якщо замовляє послуги в іноземного постачальника (не стосується інтернет-послуг).

До того ж, підприємець повинен сплачувати податок на найманих працівників, якщо такі є, у розмірі 41,5% від розміру з/п.

ФОПи, які здійснюють діяльність в сільськогосподарській галузі та мають земельну ділянку, мають ще сплатити мінімальне податкове зобов’язання в розмірі 2% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Отримання оплати за товар чи послуги

Як було сказано вище, ФОПи 2 групи мають право отримувати оплату за надані послуги від фізосіб та ФОПів-«єдинників».

Отримувати оплату за реалізований товар можуть вони як від населення, так і підприємців на будь-якій системі оподаткування.

При цьому, виставляти рахунок на оплату, видавати накладну чи акт прийому-передачі необов’язково, робити це можна лише по запиту покупця/клієнта.

Зазвичай, підприємець може просто надати номер рахунку для перерахування коштів чи отримати оплату готівкою.

Це ж стосується і підписання договору. Якщо підприємець чи клієнт бажає деталізувати умови співпраці, вказати відповідальність сторін за порушення домовленості, тоді варто підписувати договір. В інших випадках можна цього не робити.

Здійснення оплати підприємцем

Що стосується здійснення оплати самим підприємцем, то при купівлі товару він повинен отримати накладну або ж митну декларацію, якщо товар придбаний за кордоном.

Ця вимога є обов’язковою для тих ФОП, які здійснюють торгівлю ювелірними виробами, ліками та технічними пристроями. Вони, до того ж, повинні вести облік товарних запасів, фіксувати закупки та зберігати накладні чи митні декларації на товари.

У випадку недотримання цієї вимоги на підприємця може бути накладений штраф, який становить 100% від суми проданого товару без відповідних документів, які вказують на його походження.

Для ФОП, які торгують іншими товарами, ведення обліку товарних запасів не є обов’язковим і відсутність накладних не загрожує штрафом.

Але варто розуміти, щодо підприємців, які користуються банківськими послугами чи, наприклад, послугами поштових перевізників, може здійснюватися фінансовий моніторинг, одним із пунктів перевірки якого є походження товару.

Тобто, в такому випадку ФОПу доведеться підтвердити купівлю товарів і надати первинні документи на них. При цьому, зазвичай, достатньо надати документи на певні групи товару, а не на кожну одиницю.

Тому все ж рекомендується зберігати первинні документи на товари, якими торгує підприємець, щоб при необхідності мати можливість довести їх походження. Інакше ті самі банки можуть відмовити в здійсненні обслуговування ФОПу, який не може підтвердити, де він взяв товар.

Касові апарати і їх використання

ФОПи 2 групи повинні мати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., якщо вони приймають оплату:

  • готівкою;
  • за допомогою POS-терміналу картою;
  • еквайрингом на сайті;
  • через інтернет-площадки продажу товарів, наприклад «Розетка», «Prom»;
  • на ключ-карту (всіх банків, крім «ПриватБанку»);
  • готівкою на «Новій Пошті» за проданий товар.

Таким чином, в більшості випадків передбачається наявність касового апарату.

Можна обійтись без РРО тим ФОП, які приймають оплату:

  • на ключ-карту «ПриватБанку»;
  • на IBAN-рахунок від «Нової Пошти»;
  • на IBAN-рахунок від клієнта.

Нагадуємо, що хоча законом і передбачено обов’язкове впровадження РРО для всіх ФОП, крім 1 групи, з січня 2022, проте на час дії воєнного стану до підприємців, які не використовують касові апарати, штрафні санкції не застосовуються.

Хоча передбачається, що вже з 1 липня 2023 року ця пільга буде відмінена.

1 група ФОП 2023: вимоги, ліміти доходу, дозволені види діяльності


Серед підприємців сфери торгівлі 2 група оподаткування є найбільш популярною, оскільки передбачає достатні для ведення бізнесу умови діяльності із меншим, ніж на загальній системі, податковим навантаженням.

Проте ФОПам потрібно мати на увазі, що порушення вимог до даної групи може обернутися позбавленням права працювати на спрощеній системі оподаткування.

Тому рекомендується взяти собі за правило контролювати ті моменти, через які може випадково виникнути порушення податкового законодавства, зокрема, дотримання ліміту доходу, отримання оплати лише по зареєстрованих КВЕДКласифікація видів економічної діяльності, недопущення виникнення заборгованості перед податковою тощо. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки