ДПС продовжує розповідати, як працювати з ПРРО, а Держпраці накинула оком на кур'єрів

01 листопада 2020

Що робити, якщо отримали новий електронний підпис, а зміна на програмному РРО не закрита.

ДПС продовжує розповідати, як працювати з ПРРО, а Держпраці накинула оком на кур'єрів

Що писати в реєстраційній заяві на ПРРО, якщо невідоме місце торгівлі

У ДПС запитали, що вказати в графі «Ідентифікатор об'єкта оподаткування» при поданні заяви № 1-ПРРО, якщо місце торгівлі / надання послуг заздалегідь не визначене (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

Податківці відповіли, що ця графа заповнюється згідно з повідомленням про об'єкти оподаткування за формою № 20-ОПП.

Якщо реєструєте ПРРО не за місцем розташування, у графі «Ідентифікатор об'єкта оподаткування» треба вказати дані об'єкта оподаткування (офіс, квартира тощо) і реєстраційну адресу суб'єкта господарювання.

А ФОП 2-ї групи, які не мають об'єктів оподаткування, можуть вписати вісім нулів — «00000000» і адресу реєстрації ФОП.

Якщо отримали новий КЕП, а зміна на ПРРО не закрита

Якщо робоча зміна на ПРРО не закрита, але суб'єкт згенерував новий КЕП, за новим ідентифікатором ключа, який буде використовуватися для підпису, треба подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира (форма J/F1391801). Консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24.

ФОП проводить вебінари та онлайн-курси: що з РРО

Податківці прокоментували, що, якщо клієнти такого ФОП через інтернет одержують доступ до сайту з вебінарами та навчальними курсами, РРО йому використовувати не треба, але тільки до кінця 2020 року.  

За умови, що не перевищений ліміт в 1 млн грн.

А от з 01.01.2021 р. СПД, які продають товари / надають послуги через інтернет, зобов'язані застосовувати РРО незалежно від обсягу отриманого доходу.

Можна не застосовувати РРО, якщо такий ФОП-тренер прийматиме оплати виключно в безготівковій формі (переведенням коштів з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через банк або шляхом внесення коштів через касу банку).

Програмний РРО: еквайринг, КОРО, вибір рішення

Якщо ФОП закривається із заборгованістю з податків

Податківці нагадали, що держреєстрація закриття підприємницької діяльності не припиняє зобов'язань ФОП зі сплати податків, що виникли під час ведення діяльності. Тобто податкову заборгованість треба погасити. 

Податковий борг може бути стягнений протягом наступних 1095 календарних днів із дня виникнення (ст. 102 ПКУ). 

А строк давності з нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, нарахування штрафів і пені з ЄСВ взагалі не застосовується (ч. 16 ст. 25 ЗУ № 2464). 

Держпраці взялася за перевірку кур'єрів і водіїв

З 28 жовтня до 15 листопада Держпраці проводить інформаційно-роз'яснювальну кампанію з детінізації зайнятості у сфері транспорту та кур'єрської діяльності. 

Стосуватиметься вона питання виявлення неоформлених трудових відносин. Інспектори будуть консультувати і надавати роз'яснення щодо вимог законодавства про працю, особливо з оформлення трудових відносин.

Трудові договори з нефіксованим робочим часом

Розроблено законопроєкт, який пропонує ввести трудовий договір із нефіксованим робочим часом. За ним працівник зобов'язаний виконувати роботу виключно за умови надання роботодавцем такої роботи, без гарантій, що вона буде надаватися постійно.

В одного роботодавця договорів із нефіксованим робочим часом буде не більше 10% загальної кількості трудових договорів.

Роботодавець самостійно визначатиме обсяг необхідної для виконання роботи, погоджуватиме з працівником режим і тривалість робочого часу для виконання відповідної роботи.

А зарплата виплачуватиметься за фактично відпрацьований час.

Законопроєкт розроблений за участі Мінекономіки, як альтернатива договорам цивільно-правового характеру. Працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців.

Джерело: Інтерактивна бухгалтерія

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки