Малому та середньому бізнесу компенсують до 30 тис. євро на релокацію

13 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Малому та середньому бізнесу компенсують до 30 тис. євро на релокацію

Ставки місцевих податків та зборів.

ГУ  ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що на вебпорталі  ДПС  України розміщено зведену інформацію про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків і зборів, а також про встановлені податкові пільги, які надані в електронному вигляді органами місцевого самоврядування.Пільги по ЄСВ для підприємців

Відповідно до вимог ст.12 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі-органи місцевого самоврядування), в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення та податкових пільг з оплати місцевих податків і зборів та подають їх копії до контролюючих органів за місцезнаходженням об’єктів  оподаткування (в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків і зборів).

 

З 01.01. 2023 року не діють деякі податкові пільги для бізнесу.

В  ГУ ДПС у Запорізькій області нагадали, що з 01.01.23. припиняють дію податкові деякі пільги.

Це стосується податкових пільг:

  • в кінематографії –закінчується дія режиму звільнення від оподаткування ПДВ при ввезені на митну територію України окремих товарів, які використовуються в галузі кінематографії;
  • в космічній галузі –закінчується дія режиму звільнення від ПДВ операцій з ввезення на митну територію суб’єктами космічної діяльності окремих товарів, а також звільнення від оподаткування операцій з постачання на митній території України результатів науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, які виконувалися для потреб космічної діяльності;
  • при постачанні програмної продукції –закінчується дія режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції;
  • пільги, які тимчасово, до 01.01.23., надавались готелям і подібним засобам тимчасового розміщення щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання  послуг з тимчасового розміщування (проживання) за ставкою 7% (п.74 підрозділу 2 розділу 20 Перехідних положень ПКУ). Водночас вказана пільга продовжує застосовуватися відповідно до п.п. «в» п.193.1 ПКУ

Податковий кодекс України

Малому та середньому бізнесу компенсують до 30 тис. євро на релокацію в більш безпечні регіони України.

Малий та середній бізнес зможе отримати до 30 тис. євро на релокацію в більш безпечні регіони України. Про це повідомляє  Дія.Бізнес:

Як зазначається, Фонд сприяння малому бізнесу ЄБРР допоможе українським малим і середнім підприємствам у релокації з територій, що найбільше постраждали від російського вторгнення. Допомога в розмірі 2,4 млн. євро від Швейцарії та США через ЄБРР буде спрямована на покриття витрат бізнесу на релокацію у більш безпечні регіони.Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

В рамках цього проекту 80 українських компаній отримають до 30 тис. євро кожна на відшкодування витрат, що не були попередньо оплачені іншими організаціями.

Участь в проекті  можуть взяти компанії, які відповідають наступним вимогам:

  • до 500 працівників;
  • річний обіг до 50 млн. євро або загальні активи до 43 млн. євро;
  • не менше двох років операційної діяльності;
  • частка українських власників –понад 50%.

Подати заявку на отримання грантових коштів можна до 31.01.23. за посиланням - https://form.jotform.com/223342545115044

 

Які податкові пільги на час війни Міністерство фінансів України планує скасувати у 2023 році: підготовлений законопроект.

Меморандумом з МВФ передбачено скасування низки податкових послаблень, які мали діяти до кінця воєнного стану та деякий період після нього.

Мінфін вже підготував та оприлюднив для обговорення текст законопроекту щодо скасування з 01.07.23. низки податкових пільг.

Зокрема, з цієї дати планують відмінити спецгрупу 2% єдиного податку, можливість несплати єдиного податку для першої та другої груп ФОП, мораторій на штрафи та перевірки ДПС.

Законопроектом передбачається внести зміни до ПКУ, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування» та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Для скасування податкових пільг Верховна Рада має ухвалити відповідний Закон.Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

 

Зміни податкової звітності у 2023 році - ДПС.

З 01.01.23. застосовуються нові форми податкової звітності: Податкова декларація про майновий стан і доходи  - згідно Наказу Міністерства фінансів №143 від 17.05.22. «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи»

Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - згідно Наказу Міністерства фінансів №371 від 10.11.22. «Про внесення змін до форми податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

Податкової декларації з плати за землю -  згідно Наказу Міністерства фінансів №83 від 18.02.22. «Про внесення змін до форми податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).»

Податкової декларації з податку на прибуток підприємства - згідно Наказу Міністерства фінансів №274 від 13.09.22.

«Про затвердження змін до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств».

ДПС

 

За четвертий квартал звітуємо за оновленою формою об’єднаної звітності.

 Міністерством фінансів України Наказом №189 від 04.07.22. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4». із змінами , внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів №215 від 25.07.22., було приведено у відповідність та викладено в новій редакції:

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (оплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (оплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджених Наказом Міністерства фінансів № 4 від 13.01.15.

Звітувати за новою формою Розрахунку необхідно з 01.01.23.- за 4 квартал 2022 року.Як платити податки ФОП, де брати реквізити, звідки платити і скільки

 

З 01.01.23.року дія Закону про індексацію зупиняється.

Індексація заробітної плати нараховується відповідно до Закону України №1282-12 від 03.07.91. із змінами «Про індексацію грошових доходів населення». та «Порядку проведення індексації грошових доходів населення», затвердженого Постановою КМУ №1078 від 17.07.03. Законом України №2710-9 від 03.11.22. « Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що на 2023 рік дія Закону №1282-12 зупиняється (абз.17 п.3 прикінцевих положень).

Отже, з 01.01.23. проводити індексацію зарплати не потрібно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки