МВС запустило новий онлайн-сервіс – Кабінет водія для бізнесу

24 травня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

МВС запустило новий онлайн-сервіс – Кабінет водія для бізнесу

Уряд врегулював питання оплати за оренду державного та комунального майна у період дії воєнного стану.

07.05.24. Уряд вніс зміни до Постанови КМУ №634 від 27.05.22. « Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану». Вирішено наступне:

  • звільнити від орендної плати фізичних осіб та ФОП, призваних на військову службу;
  • припинити нарахування орендної плати орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або на тимчасово окупованих територіях відповідно до Переліку територій, затвердженого Наказом Мінреінтеграції  №309 від 22.12.22. із змінами (« Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»);
  • дозволити комунальним підприємствам, які повністю або частково фінансуються за рахунок місцевого бюджету, оренду державного майна без проведення аукціону для облаштування гуртожитків для ВПО за ціною 1 гривня за 1 квадратний метр площі. 

Наказ Мінреінтеграції №309

З  19 травня діє Закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку.

17.05.24. Президент В. Зеленський підписав Закон №3696-9 від 09.05.24. « Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (Законопроект №10379). Згідно з текстом Закону, який був переданий на підпис Президенту, у КУпАП з'являться нові статті 210 та 210-1:Як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування?

  • ст.210 передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку. Її санкція в особливий період (і під час повномасштабної війни, викликаної збройною агресією РФ) - штраф від 17000 до 25500 грн.
  • ст.210-1 передбачає за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період для громадян - штраф від 17000 до 25500 грн, а для посадовців органів влади та юридичних осіб - штраф від 34000 грн до 59500 грн.
  • за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КпАП, адміністративне стягнення може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Закон №3696-9 повинен набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його вже опубліковано 18 травня у «Голосі України». Про це повідомляє і професійне видання «profpressa.com».

Закон України №3696-9

КУпАП

Міноборони запускає мобільний застосунок для призовників, військовозобов’язаних  і резервістів.

Міноборони інформує, що запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників і резервістів. У Міністерстві нагадали, що 18 травня набирає чинності оновлений Закон України №3633-9 від 11.04.24. « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» про мобілізацію. З 18 травня всі військовозобов'язані чоловіки та жінки віком 18 - 60 років протягом 60 днів - до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані: мобільний телефон, фактичне місце проживання та e-mail (за наявності). Оновити дані можна будь-яким із способів:

  • Онлайн - через застосунок Резерв+. Він буде доступний для завантаження на смартфонах через App Store та Google Play Market з 18 травня. Резерв+ надає можливість оперативного оновлення даних і доступу до інформації у реєстрі Оберіг. Це зручний спосіб виконання обов'язкової процедури оновлення особистих даних.
  •  Офлайн оновити дані можна у ТЦК або ЦНАП. Якщо ви будете оновлювати дані через ТЦК, окрім самого витягу з реєстру, ви отримаєте відповідну відмітку у військовий квиток.

З 18 червня у застосунку Резерв+ також з'явиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про ваш статус як військовозобов’язаного, призовника або резервіста.

Докладніше:

Закон України №3633-9

Опубліковано Закон про скасування мораторію на митні перевірки.

Президент В. Зеленський підписав Закон України №3613-9 від 10.03.24. «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо особливостей здійснення митного контролю та митного оформлення окремих категорій товарів». Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев у Телеграм-каналі.Щорічна відпустка: військові передумови

Закон врегульовує процедуру митного оформлення експорту біометану з України, що має посприяти розвитку виробництва цього виду палива та розширити експортні можливості України. Також документом вирішено питання підняття порогу вартості товарів, які пересилаються ФОП та підприємствами за межі України в міжнародних поштових або експрес-відправленнях, без письмового декларування. До внесених змін, обов’язок для подання письмової митної декларації бізнесом існував для товарів вартістю понад 150 євро. Тепер такий поріг збільшено до 1000 євро.

Законом №3613-9  з 1 травня 2024 року скасовано мораторій на:

  • планові документальні перевірки;
  • позапланові документальні перевірки (виїзні та невиїзні);
  • зустрічні звірки;
  • завершення розпочатих та незавершених перевірок до 24 лютого 2022 року.

Закон опубліковано 15.05.24. у « Голосі України», він набрав чинності з 16.05.24., крім підпункту 3 пункту 2 розділу 2.

Закон України №3613-9

Зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних.

Уряд Постановою Кабінету Міністрів №520 від 08.05.24. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76» вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затвердженого  Постановою КМУ №76 від 27.01.23. із змінами «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, повноваження, які раніше були покладені на Генштаб ЗСУ, тепер покладено на Міноборони. Це стосується:

  • розгляду та погодження розроблених органами державної влади, іншими державними органами списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час;
  • подання погоджених списків до Мінекономіки для прийняття відповідного рішення;
  • доведення рішення Мінекономіки щодо бронювання військовозобов'язаних до відома відповідних ТЦК та соціальної підтримки.

Постанова КМУ №76

Постанова КМУ №520

Нові вимоги до військово-облікових документів.

Кабінет Міністрів України Постановою №559 від 16.05.24. « Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа» затвердив Порядок оформлення та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Також встановлено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією Постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка. Постанова передбачає, що військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

  • в електронній формі - засобами е-кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Портал Дія), з використанням мобільного додатка Дія (у разі технічної реалізації);
  • у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджена Постановою №559.

Військово-обліковий документ в електронній формі або у паперовій формі мають однакову юридичну силу. Бланк військово-облікового документа у паперовій формі виготовляється самостійно ТЦК та СП або їх відділами згідно з вимогами, зазначеними у додатку до Порядку №559.

Ця Постанова набирає чинності одночасно із Законом України №3633-9 від 11.04.24.  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», тобто з 18.05.24.

Постанова КМУ №559

Закон України №3633-9

Хто може не сплачувати податок на нерухомість у 2024 році?

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що цьогоріч власники нерухомого майна повинні сплатити податок на нерухомість за звітний 2023 рік. Податок на нерухомість доведеться сплатити саме за «зайві квадрати». Тобто власники, чия нерухомість за площею перевищує допустимі законом норми, мають відраховувати за це гроші до державної казни. Лише певні категорії громадян «звільнені» від цієї плати. Не сплачувати податок на нерухомість мають право:

  • громадяни, які проживають на територіях, де тривають воєнні дії;
  • українці, домівки яких розташовані на тимчасово окупованій території;
  • українці, чиї домівки стали непридатними для проживання внаслідок війни, були зруйновані або сильно пошкоджені.

А також за «зайві квадрати» мають право не платити:

  • багатодітні сім'ї;
  • одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю;
  • учасники АТО;
  • заклади освіти;
  •  релігійні організації.

МВС запустило новий онлайн-сервіс – Кабінет водія для бізнесу.

МВС України нагадує, що в Україні запрацював Кабінет водія для бізнесу. Відтепер юридичні особи зможуть простіше та ефективніше управляти своїми транспортними засобами та отримувати сервісні послуги МВС онлайн. Функції Кабінету водія для бізнесу:Зміни для ФОП з 1 квітня: податки, штрафи та ліміти на «Новій пошті»

  • Перегляд автопарку компанії: система відображає марку, номер автомобіля, страховий поліс та належного користувача.
  • Призначення належного користувача: система дозволяє призначати відповідальних осіб для кожного транспортного засобу.
  • Призначення відповідальної особи за ведення кабінету юридичної особи (1 користувач).
  • Отримання інформації про статус замовлених послуг.

Доступ до сервісу забезпечується через авторизацію під електронною печаткою підприємства, а з алгоритмом призначення належного користувача можете ознайомитись в прикріплених файлах.

Докладніше:

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки