Особливості сплати ЄСВ за ІІІ квартал 2022 року для ФОП

20 вересня 2022

Питання сплати податків та заповнення податкової звітності дуже актуальне для підприємців у час воєнного стану. Адже, з одного боку, необхідно вчасно сплатити всі податки в встановлених на початку року розмірах, а з іншого – в такий скрутний для бізнесу період важливо втриматися на плаву і кожна гривня на рахунку.

Особливості сплати ЄСВ за ІІІ квартал 2022 року для ФОП

То які ж особливості сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за ІІІ квартал 2022 року для ФОПФізична особа — підприємець розглянемо далі в статті.

Сплата ЄСВЄдиний соціальний внесок за ІІІ квартал поточного року

Відповідно до так званого «Закону 2120», система оподаткування зазнає суттєвих змін на час дії в країні воєнного стану. Оподаткування ФОП-ів відрізняється, залежно від групи, до якої вони належать.

Так, 1 і 2 групи «єдинників» звільняються від обов’язкової сплати єдиного податку на час воєнного/надзвичайного стану. При цьому зазначається, що при наявності можливості та бажанні підтримувати економічну ситуацію в країні сплата ЄПЄдиний податок вітається та схвалюється.

Заповнення декларації на період, коли підприємець не сплачує даний податок, теж не вимагається.

Також підприємці даних груп оподаткування звільнені від сплати єдиного соціального внеску «за себе» з 1 березня 2022 року і до моменту, коли воєнний стан закінчиться чи буде скасованим.  Можуть не сплачувати ЄСВ і ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерських господарств.

Якщо «єдинник» вирішив все ж таки сплатити ЄП та ЄСВ, то цей факт необхідно відобразити в декларації.

Що стосується працівників ФОП 2 і 3 груп, то у разі їх мобілізації, роботодавці звільняються від сплати за них ЄСВ. При цьому, для збереження безперервного трудового стажу, ЄСВ за мобілізованих працівників буде сплачуватися з держбюджету. Для розрахунку суми ЄСВ, яка має бути сплачена з держбюджету за мобілізованого працівника, підприємець-роботодавець має відобразити у звітності суму ЄСВ за найманих працівників.

Таким чином, зведена зарплатна звітність (податковий розрахунок) має містити відомості про мобілізованих працівників.

Виходячи з зроблених роботодавцем розрахунків, ДПСУ буде здійснювати формування бюджетного запиту на отримання коштів, які будуть використані на покриття ЄСВ на мобілізованого працівника.

Практичні аспекти донарахування ЄСВ до мінімалки

Розрахунок суми ЄСВ

Ставка нарахування єдиного внеску становить 22%.

Таким чином, якщо розмір мінімальної заробітної плати становить 6500 грн, то мінімальний розмір ЄСВ - 1430 грн (6500х22%).

Відповідальність ФОП в період військового стану

У зв’язку з напруженістю в державі і задля послаблення тиску на малий та середній бізнес, на час воєнного чи надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його закінчення/скасування, до ФОП не будуть застосовуватися штрафи при наступних порушеннях:

  • ухиленні або несвоєчасному поданні заяви про взяття на облік платником ЄСВ;
  • несвоєчасній сплаті або донарахуванні несвоєчасної сплати ЄСВ;
  • неналежному веденні документації;
  • при ненаданні чи несвоєчасному поданні звітності про нарахування ЄСВ.

Крім цього протягом даного періоду не буде нараховуватися пеня, а  також на підставі встановленого мораторію не здійснюватимуться перевірки по нарахуванню та сплаті ЄСВ.

Термін подачі звітності

Звіт щодо найманих працівників, в якому вказується сума ЄСВ, подається щоквартально, протягом 40 днів з дня закінчення звітного періоду.

Декларація «єдинника»-ФОП  1 і 2 групи з нарахованою «за себе» сумою ЄСВ за 2022 рік має бути подана до 01.03.2023 року.

Кінцевий термін подачі декларації для ФОП 3 групи – 09.02.2023 рік.

Підбиваючи підсумки, можемо говорити, в ІІІ кварталі 2022 року «єдинники» 1 і 2 групи звільнені від сплати ЄСВ на підставі дії в країні військового стану, який продовжений Президентом України до 21 листопада 2022 року.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки