Планові податкові перевірки знову чинні: кому їх чекати цього року

06 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Планові податкові перевірки знову чинні: кому їх чекати цього року

Закон України №3453-IX (далі ЗУ №3453-IX) щодо документальних перевірок Податкової служби почав працювати з 8.12.23. Як зазначили податківці, на законодавчому рівні процес проведення перевірок у зоні бойових дій, а також тимчасово окупованих районах України наведено в норму і тепер існує чіткий план, за яким вони будуть здійснюватися. Вибрано також показники, на їх основі проводитимуться перевірки за планом аж до 31.12.24. Але не виключено, що до плану вноситимуться зміни.

«Документ, надісланий контролюючим органом до електронного кабінету, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», - повідомляють фіскали.Перейменування вулиці та РРО

Після набуття чинності Закону про повернення перевірочних заходів, в Уряді почали роз'яснювати, кого ж охоплюватиме цей план.

Отже, до нього будуть внесені лише:

  1. Ті підприємці, які ведуть роботу у галузі виготовлення та реалізації підакцизних продуктів;
  2. Ті підприємці, які ведуть роботу у сфері проведення ігрового бізнесу (азартні ігри);
  3. Ті підприємці, які діють у сфері надання платіжних послуг;
  4. Іноземці з числа нерезидентів, які працюють на території України за допомогою окремих підрозділів, а також додаткових офісів, включаючи постійні представництва нерезидентів.
  5. Окремі платники податків, які вважаються після закінчення 2021 року такими, що відповідають одній із ознак, що є підставою для перевірки.

Але також у Законі залишаються окремі положення, у яких випадках податківці перевірочні заходи влаштовувати не мають наміру, а для підприємців оберуть окремі періоди, коли вони здійснюватимуться.

Проте, з 1.12.23 розпочався мораторій:

  • на перевірочні заходи платників ЄП I – II груп та він триватиме до 1.12.24;
  • на документальні перевірки тих підприємців, хто значиться на окупованих територіях, у громадах, де ведуться активні бойові дії (далі АБД), якщо немає певних поодиноких винятків;
  • на здійснення перевірок за місцем роботи конкретних об'єктів оподаткування (у тому числі тих, що знаходяться на окупованих територіях та громадах, де є АБД).

На період військового стану перевірка з боку податкової повинна здійснюватись лише за таких умов, якщо це буде безпечно для всіх сторін.

Чи є зміни щодо документальних перевірок?

План-графік проведення документальних перевірок цього року незначно оновлюється.

З'явилися коригування у першому розділі, де вказується, що планом на здійснення перевірочних заходів зазначено 2032 юридичні особи (до того вказувалося 2030).

У другому розділі, де йшлося про перевірочні заходи для фінансових підприємств, а також тих підприємців, які представляють нерезидентів, планується охопити 173 об'єкти та представництва (до того вказувалося 175).Не змінювалося у плані-графіці перевірок нічого з третього розділу, де пропонувалося провести 175 перевірочних заходів щодо 921 ФОП. І також у четвертому розділі також фіскали планують «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Вони охоплять 156 підприємців.Чи є рахунки-фактури обов'язковими для ФОП на ЄП?

Висновок

З кінця минулого року почав працювати Закон про документальні перевірочні заходи об'єктів оподаткування. Сам план-графік окреслено до кінця поточного року.

В силу набуває також мораторію на планові перевірочні заходи, який охоплює чимало підприємців.

У квітні 2024 року запрацювали незначні редакції щодо перевірочних заходів. Але вони, загалом, несуттєві і є підставами занепокоєння переважна більшість підприємців.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки