Податки можна буде оплачувати електронними грошима

27 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Податки можна буде оплачувати електронними грошима

Скасування Господарського кодексу - прийнято за основу законопроект.

12.01.23. Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №6013 від 12.01.23. «Проект Закону про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період».

Положення законопроекту спрямовані на удосконалення корпоративного управління у юридичних особах, заснованих на державній і комунальній власності, на підвищення інвестиційної привабливості країни, запровадження ефективних механізмів контролю за використанням об’єктів  державної та комунальної власності, а також на усунення суперечностей між Цивільним кодексом України та актами спеціального законодавства. Про це повідомив  Я. Железняк у Телеграм.Ліміти ФОП у 2023 році

Законопроектом вносяться зміни до Цивільного кодексу України, визнається таким, що втратив чинність, Господарський кодекс України, запроваджується перехідний період на 7 років для поступового припинення «підприємств» та їх перетворення у господарські товариства, вносяться зміни до низки спеціальних законів з метою приведення їх у відповідність до Цивільного кодексу України.

ДПС  України внесла зміни до Державного реєстру РРО.

Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також  первинна реєстрація яких заборонена, у кількості 229 моделей. ДПС України Наказом №15 від 10.01.23. «Про внесення змін до наказу ДПС від 21.12.20. № 744» внесено зміни та затверджено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій у новій редакції.

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій можна подивитись тут.

Наказ ДПС №15

З 01.01.23. змінюються розміри деяких податків.

ГУ ДПС у Вінницькій області звертає увагу, що з 01.01.23. змінюються розміри ставок деяких податків.

Зокрема, збільшуються на 20 відсотків специфічні ставки акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов’язання з оплати акцизного податку з тютюнових виробів. Передбачено поступове підвищення ставок з 2021 до 2025 років (кожний рік на 20 відсотків).

Такі зміни спрямовані до наближення ставок, встановлених законодавством України, до ставок, визначених у положеннях  Директиви ЄС : 2011/64/ЄС від 21.06.11. щодо структури та ставок акцизів на тютюнові вироби та підвищують ціну  на підакцизну продукцію. Також збільшуються ставки акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах. Підготовка ФОП до звітності: що потрібно врахувати

Мінцифра разом з Impact Force та партнерами запустили бізнес-акселератор для українських підприємців.

Подати заявки на участь в акселераторі Impact Business  зможуть підприємці, чиї бізнеси спрямовані на відновлення найбільш постраждалих  галузей економіки.

17.01.23. в межах Всесвітнього економічного форуму в  Давосі  Мінцифра разом з партнерами презентували поглиблену  акселераційну програму  Impact Business.

Пілотна програма  підтримає  25 українських підприємств, що працюють у сферах сільського господарства, енергетики, інфраструктури, охорони  здоров’я, кібербезпеки та інших  галузях, які прагнуть зробити позитивні соціальні зміни частиною  своєї стратегії.

Взяти участь зможуть активні компанії, зареєстровані в Україні, які сприятимуть післявоєнному відновленню України та створенню позитивного та довготривалого впливу з оціночним збільшенням ВВП України на суму понад 250 млн. доларів протягом п’яти років. Дедлайн подачі заявки: 17 лютого 2023 року.

Дізнатися умови і подати заявку: https://www.impactbusinessua.org/

Парламент підтримав за основу реформу системи автострахування.

12.01.23. Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу законопроект  № 8300 від 22.12.22. «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Законопроектом передбачається проведення реформи системи автострахування, яка має розпочатись у 2023 році.

Серед основних положень реформи системи автострахування:

  • поступове підвищення розмірів страхових виплат до рівня країн ЄС;
  • швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам замість страховиків-банкрутів за 60 днів (зараз це триває роки);
  • пряме врегулювання у всіх випадках ДТП без потерпілих – це дасть змогу потерпілій особі звертатися за страховою виплатою до свого страховика;
  • новий порядок розрахунку  розміру страхової виплати без урахування зносу;
  • дія страхового покриття за договором автоцивілки пошириться і на пасажирів транспортного засобу, який став винуватцем ДТП;
  • вільне ціноутворення полісів ОСЦПВ без державного регулювання;
  • скорочення строку розгляду заяв про здійснення строкової виплати з 90 до 60 днів із дня подання заяви;
  • затвердження вичерпного переліку документів, необхідних для отримання страхової виплати, а також переліку підстав для відмови у виплаті.    

Податки можна буде оплачувати електронними грошима: прийнято Закон.

Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроект №4366 від 09.11.20. «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)». Про це повідомив депутат  Я. Железняк у Телеграм.

«В Законі багато позитивних новацій для розвитку cashless–розрахунків в Україні, але з найбільш цікавого та інноваційного:

  • легалізуємо електронні гроші та прирівнюємо рахунки електронних гаманців до рахунків банків;
  • можна  оплачувати електронними грошима податки;
  • також буде можливість і комуналку електронними грошима оплатити, якщо ж звичайно буде їх приймати Ваш постачальник послуг.

На час війни обіг електронних грошей обмежений в Україні, так що це вже після нашої Перемоги».   ФОП для ІТ                                                                

За які легкові авто необхідно оплатити транспортний податок у 2023 році.

ГУ ДПС у Чернівецькій області нагадали, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01. податкового (звітного) року, – у 2023 році:  2 512 500 грн. (п.267.2 ПКУ).

Щороку, до 01.02. податкового (звітного) року Мінекономіки на своєму офіційному веб-сайті розміщується  перелік таких автомобілів.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 грн. за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Обчислення податку з об’єкта/ об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою платника податку, зазначеною у реєстраційних  документах на об’єкт оподаткування.Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

Щодо платників –юридичних осіб, то вони самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 01.01. звітного року і не пізніше  20.02.23. зобов’язані подати контролюючому органу декларацію за встановленою формою. Платникам – юридичним особам необхідно врахувати, що затверджено нову форму Податкової декларації з транспортного податку Наказом Мінфіну №401 від 30.11.22. із змінами, внесеними Наказом Мінфіну №444 від 20.12.22. «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку».

Нова форма декларації з транспортного податку застосовується з 01.01.23. року

Транспортний податок оплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету.

Податковий кодекс України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки