Підприємець продав авто: податки й декларація

10 жовтня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Підприємець продав особисту автівку, які податки платити, чи треба подати декларацію? 

Підприємець продав авто: податки й декларація

Продаж особистого авто не впливає на дохід ФОП

Гроші, які отримали від продажу особистого автомобіля, — це ваш дохід фізособи (п. 177.6 ПКУПодатковий кодекс України), а не підприємницький.

Підприємцю не потрібно включати в дохід гроші, які він отримав від продажу рухомого й нерухомого майна, яке належить йому як фізособі, навіть якщо використовує його в госпдіяльності (п. 292.1 ПКУ).

ФОПФізична особа — підприємець на загальній системі може зареєструвати КВЕД 45.11Торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами й торгувати автомобілями. Виручку від такої діяльності до підприємницького доходу включають, але, швидше за все, це не ваш випадок.Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

З першого продажу авто податки не платять

Якщо продаж легкового авто перший і єдиний за рік, ви як продавець не платите податків з отриманих від продажу грошей (ст. 173 ПКУ). Це правило стосується також продажу мотоциклів і мопедів.

І не має значення, кому ви продали авто — СПД чи іншій фізособі. Також ви не зобов'язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової,підкатегорія 103.24).

Якщо продали два і більше авто за рік

Якщо за рік продали два і більше особистих легкових автомобілі, починаючи з другого продажу отриманий дохід треба обкладати 5% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% військового збору. І треба подати декларацію про доходи в податкову.

А якщо продаєте вантажівку чи фуру, 5% ПДФО й 1,5% ВЗВійськовий збір від суми угоди треба сплатити вже з першого продажу за рік.

Контролювати кількість продажів упродовж року маєте ви, цю інформацію потрібно фіксувати в договорі купівлі-продажу.

Яку суму оподатковувати: зазначену в договорі купівлі-продажу, але вона не може бути нижчою за середньоринкову вартість авто або його оціночну вартість.

Як відзвітуватися в податкову: про доходи від продажу другого й наступних автомобілів ви звітуєте як звичайна фізособа, але строки подання декларації відрізняються:

  1. ФОП на єдимному податку: За підсумками року, в якому продали авто, треба подати декларацію про доходи до 1 травня за своїм місцем реєстрації й сплатити до 1 серпня ПДФО, ВЗ (п. 179.7 ПКУ), якщо він не був сплачений під час продажу. Якщо продали авто в 2018 році, подати декларацію маєте в 2019 році.
  2. ФОП на загальній системі: дані щодо продажу покажіть у річній декларації про майновий стан і доходи, яку подаєте як підприємець до 9 лютого. Сума продажу відображається в II розділі декларації про доходи, у п. 10.2. Якщо не сплатили ПДФО й ВЗ при укладенні угоди, потрібно сплатити ці податки до 19 лютого включно.

Треба сплатити податки під час продажу, але не потрібно подавати декларацію, якщо договір купівлі-продажу засвідчений у нотаріуса (п. 179.2 ПКУ).

Так, при нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу продавець самостійно розраховує і сплачує ПДФО й ВЗ до бюджету (абз. 6 п. 173.4 ПКУ). А нотаріус засвідчує договір, лише якщо є підтвердний документ про сплату податку (консультація в ЗІР, підкатегорія 132.05).

Якщо договір купівлі-продажу не засвідчений нотаріусом, доведеться подати декларацію (консультація в ЗІР, підкатегорія 132.06).

Покупець — підприємець або юрособа

Ви не уточнили статус вашого покупця. Тож якщо ви продали автомобіль підприємцю чи юрособі, такий покупець є вашим податковим агентом.

Якщо продаж для вас другий, податковий агент має утримати й перерахувати до бюджету ПДФО й ВЗ із суми угоди й подати в ДФСДержавна фіскальна служба розрахунок № 1ДФ.

А ваша справа — подати декларацію про доходи. Якщо не подали чи подали з хибною сумою, майте на увазі: податкова довідається, як було насправді, з форми № 1ДФ податкового агента.Як зняти кошти з рахунку підприємця без комісії в будь-якому банку України

Це стосується й продажу авто через посередника, ним може бути товарна біржа, органи, які реєструють авто, тощо: якщо нотаріально договір не реєстрували, треба подати декларацію про доходи (консультація в ЗІР, підкатегорія 103.24).

Посередники подають форму № 1ДФ, у якій указують виплачений вам за угодою дохід і сплачені податки.

Як можуть оштрафувати

Якщо не подали декларацію за другий і наступні продажі автомобіля, треба буде сплатити адмінштраф від 51 до 136 грн (ст. 164-1 КпАП), а також штраф 340 грн, якщо за даними декларації маєте сплатити податок (ст. 120 ПКУ).

Якщо декларацію не подали, ДФС може самостійно визначити суму податкового зобов'язання (наприклад, за інформацією з форми № 1ДФ) і застосувати штраф — 25% від цієї суми (ст. 123 ПКУ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки