Як зняти кошти з рахунку підприємця без комісії в будь-якому банку України

05 жовтня 2023

Підприємці, які отримують оплату за продані товари чи надані послуги на банківський рахунок, зіштовхуються з проблемою втрати частини коштів через комісію при знятті готівки.

Як зняти кошти з рахунку підприємця без комісії в будь-якому банку України

В деяких випадках ця плата за обслуговування може становити значний відсоток, що суттєво вливає на розмір отриманого прибутку в цілому.

Як зняти кошти з рахунку підприємця без комісії в будь-якому банку України, з’ясуємо далі в статті.

Як зняти кошти з рахунку підприємця без комісії

Більшість українських банків, в який ФОПФізична особа — підприємець відкривають бізнес-рахунки, пропонують їм для зняття коштів оформити корпоративні карти.

Комісія за зняття готівки, зазвичай, становить від 0,2 до 1% від суми.

Інколи передбачається ліміт на місяць, доступний для зняття без комісії. Розмір цієї суми є незначним і становить орієнтовно 50 000 грн. З суми готівки, знятої понад встановлений ліміт, доведеться сплатити комісію згідно тарифу банку.

Проте не всі підприємці знають, що вони можуть знімати гроші зі своїх рахунків у національній валюті без комісії в банкоматах.

Для того, щоб це зробити, потрібно перевести кошти з рахунку ФОП на особистий рахунок підприємця, вказавши в призначенні переказу «виплата чистого підприємницького доходу».

Як правило, банки дають можливість певну кількість таких транзакцій протягом місяця здійснити без комісії, або ж її сума буде становити декілька гривень.

Важливо наголосити, що кошти повинні бути перераховані тільки на особистий рахунок ФОП, а не на рахунки його рідних чи друзів. Перерахунок коштів на рахунки третіх осіб буде сприйнято контролюючими органами як порушення податкового законодавства і мати для підприємця неприємні наслідки.

Для таких цілей зручно користуватися карткою «Пумб», з якої можна знімати кошти без комісій в будь-якому банкоматі, та двічі на місяць в касі банку (ліміт до 500 000 грн). При цьому банк не бере комісію за зарахування коштів, навіть якщо підприємницький рахунок відкритий в іншому банку.

Варто врахувати, що при виведенні через рахунок «Пумб» суми понад 300 000 грн в місяць, вірогідно, доведеться пройти банківський моніторинг і надати документи по ФОП щодо походження коштів і законності діяльності підприємства загалом.

Якщо ж бізнес-рахунок ФОП буде також у «Пумб», то згідно тарифів банку, ліміт на транзакції без комісії з нього на особистий рахунок клієнта становить 60 – 80 тис. грн. Тому в даному випадку вигідніше, щоб підприємницький рахунок був відкритий в іншому банку.

Якщо сума, яку ФОПу необхідно зняти з бізнес-рахунку, не перевищує 50 000 грн на місяць, можна скористатися білою картою «Монобанк». Вона також передбачає зняття готівки без комісій при виплаті заробітної плати або чистого підприємницького доходу. Зняти кошти також можна в будь-якому банкоматі на території України.

До того, щоб не викликати в працівників банків підозру при регулярному перерахуванні і знятті коштів і не проходити перевірку, можна відкрити картки відразу в двох банках і розбивати суми переказів.

Зняття доходу підприємцями із IT-сфери

Спеціалісти IT-сфери, які зареєстровані як ФОП, але працюють в компанії, через яку і надають свої послуги, можуть звернутися до бухгалтера з проханням зараховувати чистий дохід на їх IBAN-рахунок. В такому випадку відпадає необхідність відкривати корпоративні картки чи переводити кошти з бізнес-рахунку та особистий.

Також банки для IT-сфери пропонують особливі умови та нижчі комісії (або взагалі без комісії) за зняття готівки.

Тому, якщо ФОП має зареєстровані КВЕДКласифікація видів економічної діяльності, які відповідають IT-сегменту, то він може користуватися цією перевагою та виводити кошти без комісії.

Іншим підприємцям рекомендується вивчити умови зняття готівки з особистих карток в різних банках та обрати найвигідніший для себе варіант. Головне, при перерахунку коштів правильно вказувати призначення платежу та не виходити за встановлені банком місячні ліміти.

Як правильно внести кошти на свій рахунок ФОП

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки