Розрахунки готівкою у підприємців

28 лютого 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо приймаєте оплати від фізосіб готівкою, пам'ятайте, що гранична сума таких розрахунків - 50 тис. грн на день з одним клієнтом, виплатити фізособі також можна не більше цієї суми.

Розрахунки готівкою у підприємців

Розрахунки підприємця

Податкова ставиться з підозрою до підприємців, які приймають оплати від клієнтів і розплачуються з постачальниками-СПД готівкою: такі операції складно відстежити й перевірити. Тому були встановлені ліміти на готівкові розрахунки протягом одного дня (постанова НБУ № 148):

  1. З юрособами або підприємцями — до 10 тис. грн включно за одним контрагентом. Обмежень щодо кількості контрагентів немає, тому ви можете заплатити по 10 тис. грн одразу кільком постачальникам в один день, як і отримати оплату від необмеженої кількості СПД.
  2. Зі звичайними фізособами — до 50 тис. грн включно. До цієї категорії входять і незалежні професіонали: нотаріуси, адвокати (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.13). Розрахунки в рамках ліміту можна проводити з необмеженою кількістю фізосіб (лист НБУ № 50-0007/28247).

Обмеження стосуються оплат за товари й послуги, видачі й отримання поворотної фіндопомоги, розрахунків готівкою через РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)./РК (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.13).

Як вчинити: просити клієнтів проводити понадлімітні оплати через банк, платіжною карткою, з рахунку на рахунок. Так, якщо покупець внесе готівкову оплату через касу банку на ваш рахунок, для вас ця оплата буде безготівковою.

Ще можна розділити платіж, щоб покупець вніс лімітовану суму готівкою, а суму перевищення — безготівково. Також у договорі можна прописати, що клієнт вноситиме оплати за графіком, або передбачити аванс (передоплату). Домовитися про розстрочку й отримувати оплату (або платити) частинами менше граничної суми.

Оплата може проходити за одним або кількома платіжними документами. Байдуже, скільки угод ви уклали з одним СПД чи фізособою і хто кому перераховував гроші: рахуватимуть загальну суму, сплачену готівкою (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.13). Навіть якщо спочатку заплатили ви, а потім вам.

Як це виглядає на практиці: ФОПФізична особа — підприємець купив в іншого підприємця товар за готівку 8 тис. грн, а той заплатив йому за послугу цього ж дня теж готівкою 3 тис. грн. Виходить перевищення обмеження за готівковими розрахунками в 1 тис. грн.

Ліміти на розрахунки готівкою не поширюються:

  • на розрахунки СПД з бюджетами й державними цільовими фондами;
  • добровільні пожертвування і благодійну допомогу;
  • видачу готівки на відрядження (крім видачі готівки на закупівлю товарів, робіт, послуг);
  • оплати працівникам. Раніше обмеження на розрахунки готівкою в 50 тис. грн між СПД і звичайною фізособою поширювалося на зарплатні виплати, з 15 лютого — ні.

Ліміти на готівкові розрахунки фізособи

Для фізосіб теж діють обмеження на розрахунки готівкою в 50 тис. грн включно:

  • за угодами з юрособами або ФОП протягом одного дня;
  • між фізособами за договорами купівлі-продажу, які засвідчуються нотаріально.

Суми, що перевищують ліміт, треба перерахувати з рахунку фізособи на рахунок контрагента, внести через банк на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса на окремий рахунок.

Штрафи

Якщо готівкові розрахунки перевищили встановлені ліміти, буде адмінштраф — від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн за ст. 16315 КпАП. А якщо порушення повториться протягом року — від 8,5 тис. до 17 тис. грн.

Штраф можуть накласти не пізніше ніж через два місяці з дати порушення (ст. 38 КпАП).

У разі понадлімітних розрахунків між СПД відповідальність несуть обидві сторони — платник і одержувач.

А от для фізосіб відповідальність за такі порушення не передбачена (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.21).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки