Як відкрити рахунок у європейському банку онлайн

27 липня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Рахунок в іноземному банку може знадобитися фрилансерам і трудовим мігрантам, його можна використовувати для того, щоб отримувати оплати, зберігати валюту, виводити гроші на рахунки в українських банках.

Як відкрити рахунок у європейському банку онлайн

Британський необанк ELPASO відкриває рахунки в євро українським підприємцям і фрилансерам.

А ще в ELPASO можуть відкрити бізнес-рахунки українські компанії, які мають філіали в Європі, Північній Америці й Азії. Мова про компанії, які продають цифрові продукти, SaaS-платформи, електроніку, товари через свої філіали та представництва за кордоном.

Кому потрібен рахунок в іноземному банку

Фрилансери та ФОП, які працюють на фриланс-біржах і напряму із замовниками. Це розробники, дизайнери та діджитал-спеціалісти.

Часто валютні рахунки, відкриті в українських банках, не підходять для приймання оплат від замовників і покупців. Доводиться використовувати нелегальні способи одержання валюти: платіжні гаманці, сервіси-посередники — і платити додаткові комісії. Рахунок у європейському банку на ваше ім'я вирішить цю проблему.

Онлайн-торгівля на маркетплейсах і у власних онлайн-магазинах у Європі.

Продаж онлайн-ігор, фото, відео.

Трудові мігранти. Якщо працюєте в європейській компанії, IBAN-рахунок у європейському банку вам потрібен для отримання зарплати: передаєте реквізити рахунку роботодавцю, він перераховує на нього гроші.

Не всі традиційні європейські банки відкривають рахунки нерезидентам, та ще й дистанційно. У вас можуть запитати безкінечний пакет документів, попросять прийти в офіс банку особисто, та й взагалі процес перевірок і погоджень може затягнутися на кілька днів.

Що пропонує ELPASO ФОП і фрилансерам

«Ельпасо» безкоштовно та онлайн відкриває рахунки українцям. Валюта рахунку — євро.

Згодом буде можливість відкривати і доларові рахунки.

Приміром, якщо ви торгуєте на Amazon чи eBay, євровий рахунок в ELPASO ви зможете використовувати тільки для європейського Amazon, а для amazon.com — ні.

Ви отримуєте європейський індивідуальний IBAN і зразу ж можете приймати вхідні оплати в євро через SEPA, SWIFT-платежі.

Комісія на вхідні платежі — 1% від суми.

А от вихідні платежі в зоні SEPA безкоштовні. Якщо вам потрібно оплатити рахунок або переказати гроші всередині Євросоюзу, зробити це можна тільки через SEPA-платежі, без комісії.

Вихідні SWIFT-платежі недоступні.

Гроші можна зберігати на рахунку або вивести на ваш рахунок в українському банку.

Безкоштовно вивести гроші в Україну через IBAN можна на єврові картки фізособи в CONCORDBANK і Монобанку (АТ «Універсал Банк»). Чому саме ці два українські банки — тільки в них реалізований європейський IBAN.

Якщо виводите підприємницький дохід, також за IBAN виведення незабаром буде доступне на євровий бізнес-рахунок у CONCORDBANK.

Вихідні SWIFT-платежі для виводу горошей в Україну ФОП і фрилансерам поки недоступні, але доступні для юросіб.

Платіжні картки ELPASO поки не видає. Але ви можете вивести гроші без комісії на картку будь-якого іншого необанку (TransferWise, Revolut тощо).

Коли з'являться картки. ELPASO став принципальним членом платіжної системи MasterCard, видавати картки своїм клієнтам почне з листопада 2020 року.

Чим український IBAN відрізняється від європейського

Україна не входить в єдину зону SEPA, а це означає, що на український IBAN платежі йдуть тільки через SWIFT, а це дорого. Вартість SWIFT-платежу від 20 євро.

А ось з європейського IBAN ви можете платити контрагентам без комісії.

Ще платежі в зоні SEPA не проходять валютний контроль. Чого не скажеш про операції на українські IBAN-рахунки.

Валюта платежів в зоні SEPA — євро.

Документи для відкриття рахунку

Рахунок в ELPASO можна відкрити дистанційно. Спочатку вам треба зареєструвати акаунт у системі й заповнити анкету.

Крім ваших даних, треба прикріпити скан- або фотокопії документів, приготуйте їх заздалегідь:

  • скан або фото розвороту дійсного закордонного паспорта, ID-картки;
  • податковий номер (ІПН);
  • селфі з розворотом закордонного паспорта;
  • квитанції про сплату комунальних платежів, рахунок за інтернет, банківська виписка, страховка — ці документи потрібні для підтвердження адреси.

Якщо все гаразд із документами, відкрити рахунок ви зможете за добу і зразу ж ним користуватися — отримувати валюту, виводити гроші в Україну.

Коли обороти за рахунком перевищать 25 тис. євро на рік, банк може запитати додаткові документи, що підтверджують джерела походження грошей. Про які документи йдеться: договори із замовниками або з роботодавцем. Якщо зразу після відкриття рахунку плануєте отримати такий платіж, попередьте банк.

Що з податками

Коли ФОП або звичайна фізособа відкриває рахунок у закордонному банку, на них все одно поширюється законодавство України.

ДПС не може відстежити ваші операції за кордоном, але за законом, якщо джерело походження доходів фізособи за кордоном, треба відзвітувати про ці суми в декларації про доходи і сплатити із цих грошей 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Сплату цих податків контролюєте ви самі.

Ми, звичайно ж, радимо реєструвати ФОП і легалізувати доходи, але рішення за вами.

Якщо ви вже підприємець — заборонено використовувати поточні рахунки фізичних осіб, які відкриваються для власних потреб (Інструкція НБУ № 492), тому рекомендуємо виводити кошти на ваш рахунок ФОП.

Валютні операції у ФОП

Валютну виручка ФОП включаєте до доходу за звичайною схемою. Ми писали про це в нашій статті.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки