Працівник відмовився виходити на заміну: що робити ФОП

06 листопада 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Запитання: Якщо працівник відмовився виходити на кілька годин на заміну продавцю, що захворів, є законне право примусити? Це вважається порушенням? Чи можна звільнити за відмову?

Працівник відмовився виходити на заміну: що робити ФОП

Звільнити не можна

Санкції передбачені, якщо працівник порушує трудову дисципліну. Про що йдеться: людина взагалі не вийшла на роботу, спізнилася більше ніж на три години без поважних причин, не виконує посадові обов'язки.

Працівники спізнюються і йдуть раніше: як покарати

Але якщо людина нічого не порушувала, працює згідно з графіком, який ви затвердили та з яким ознайомили працівника, ви не маєте права покарати її за відмову вийти на заміну іншому співробітнику.

І аж ніяк це не привід для звільнення. А якщо звільнити людину з цієї причини, це порушення трудового законодавства щодо працівника. Він може через суд поновитися на робочому місці, а вам доведеться ще й виплатити середній заробіток за час вимушеної відсутності й неможливості працювати (ст.ст. 235–236 КЗпП).

Як правильно звільнити працівника

Вихід на заміну за винагороду

Із працівником завжди можна домовитися та не йти на конфлікт. Ви можете запропонувати людині премію за підсумками місяця або відгул, або скласти робочий графік з урахуванням його побажань. 

Можливий і такий варіант: доплата за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, це передбачено ст. 105 КЗпП. Це можливо, якщо людина паралельно зі своєю роботою виконує додаткову роботу або обов'язки тимчасово відсутнього без звільнення від основної роботи.

Розмір доплати визначає роботодавець і прописує в наказі, залежить від складності роботи. Там же вказуєте, який саме обсяг додаткових обов’язків виконуватиме працівник за тимчасово відсутню людину. Таку доплату можна передбачити в колективному договорі, якщо його маєте.

Затвердьте графік змінності

Щоб бізнес не страждав від таких стандартних ситуацій, як вихід людини на заміну, затвердьте режим роботи й закріпіть, як діяти, у локальному документі, ознайомте працівників під підпис.

Також затвердьте графік змінності, якщо люди працюють не за графіком 5/2. І ознайомте з документом усіх співробітників не пізніше ніж за місяць до запровадження (п. 13 Типових правил № 213, лист Мінпраці № 149/13/116-11). 

Перерва на обід: скільки має тривати

Що визначають у графіку змінності:

  • кількість робочих днів — робочий тиждень може бути 5- або 6-денний (ст. 52 КЗпП);
  • час початку й закінчення, тривалість щоденної роботи або зміни;
  • час на перерву — не більше 2 годин, перерив не включають у робочий час і надають через чотири години після початку роботи (ст. 66 КЗпП);
  • кількість вихідних і додаткових днів відпочинку — при п'ятиденці два вихідні дні на тиждень, а при шестиденці — один (ст. 67 КЗпП);
  • тривалість щотижневого безперервного відпочинку має бути не менше 42 годин (ст. 70 КЗпП). 

Інна Мартинюк, експерт з кадрів і питань оплати праці

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки