Працівники спізнюються і йдуть раніше: як покарати

19 березня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Продавці закривають магазин раніше на 20-25 хвилин, відкривають із запізненнями. Боротися нереально - виправляються на тиждень, потім знову те саме. Хочу почати штрафувати, як довести порушення?

Працівники спізнюються і йдуть раніше: як покарати

Працівники мають дотримуватися трудової дисципліни, це їхній обов'язок, і з ним вони погодилися, коли підписали з вами трудовий договір (ст. 139 КЗпП). Тому ваше невдоволення цілком виправдане.

Як довести порушення

Для початку підприємець, як будь-який роботодавець, має затвердити правила внутрішнього трудового розпорядку, в них пропишіть тривалість робочого дня, зміни, перерви в роботі, о котрій працівник повинен приходити і йти з роботи (ст. 142 КЗпП). Ознайомлюйте з ними працівників під підпис, коли приймаєте на роботу.

Якщо умови змінюються, внесіть зміни в правила і затвердьте наказом. Ознайомте з оновленим документом працівників під підпис.

Ще можна демонстративно вести табель обліку робочого часу, щоб це бачили робітники. У табелі ви кожен день записуєте в розрізі кожного працівника відпрацьований час, і попередьте, чим їм загрожують запізнення. Типова форма табеля № П-5 є в наказі Держкомстату № 489.

Це обов'язкові документи для роботодавців, у тому числі підприємців (лист Мінсоцполітики № 5907/0/10-16/06). Фахівці Держпраці штрафують, якщо їх немає.

Крім того, заведіть журнал, де фіксуватимете, о котрій годині працівники приходять на роботу і йдуть. Це стане додатковим доказом порушення дисципліни працівниками. Щоправда, тоді вам доведеться приходити раніше за працівників або довірити ведення журналу відповідальній особі.

Режим роботи також можна викласти в трудовому договорі з працівником. Підписуючи договір, він погоджується з його умовами. У договорі можна додатково прописати умови про дисциплінарну відповідальність.

Як покарати порушника

Запізнюватися і зарано йти з роботи — це порушення трудової дисципліни, і відповідальність за них лише дисциплінарна.

За порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати догану або звільнити (ст. 147 КЗпП). Причому за одне порушення на працівника можна накласти один із цих видів стягнення. Так, за спізнення можна оголосити догану, а якщо це трапляється не вперше, то і звільнити. Але за одне й те саме запізнення не можна одночасно і догану оголосити, і звільнити.

Штрафувати за те, що запізнюються і рано йдуть з роботи, не можна — у нормативці такої санкції не передбачено. Придумати і впровадити свої варіанти покарання за ці порушення не можна.

Для окремих категорій працівників — держслужбовців, суддів, прокурорів тощо — встановлені інші види стягнень, наприклад зауваження, попередження, ви їх застосувати не можете.

Застосувати стягнення за спізнення можна відразу після виявлення проступку, але не пізніше:

  • місяця з дня його виявлення;
  • шести місяців із дня його вчинення.

Спочатку зафіксуйте факт проступку. Найчастіше складають акт, який підписує кілька працівників — свідків порушення.

До того як застосовувати дисциплінарне стягнення, вам треба витребувати від порушника письмові пояснення (ст. 149 КЗпП). Таку вимогу оформляйте письмово в двох примірниках, один вручіть працівнику, другий залиште у себе і зберігайте як доказ.

Якщо працівник відмовився підписати вимогу — складають акт про відмову. Такий самий акт складають, якщо працівник відмовиться писати пояснювальну записку.

Стягнення оформляється наказом ФОП, працівник має поставити на ньому свій підпис.

Грошові штрафи

Не можна застосовувати штрафи за те, що працівник запізнюється на роботу або йде завчасно. Запровадження системи штрафів роботодавцем узагалі є незаконним.

Якщо самовільно утримаєте штраф із зарплати, Держпраці розцінить це як виплату зарплати в неповному обсязі й накладе штраф у трикратному розмірі мінімалки — 12519 грн (ст. 265 КЗпП). Ще може бути адмінштраф — від 510 грн до 1,7 тис. грн (ст. 41 КпАП).

Працівник сам може звернутися до Держпраці, прокуратури чи суду із позовом про стягнення невиплаченої зарплати.

Який вихід

Можна встановити систему оплати праці, яка, крім ставки, включає виплату бонусів і премій. Тоді якщо працівник неналежним чином виконує роботу, він отримає лише ставку або лише частину грошових бонусів і, відповідно, меншу зарплату. В цьому випадку штрафу не буде, а покарання буде.

Але все ж краще домовитися з працівниками й попередити, що буде, якщо порушуватимуть трудову дисципліну надалі.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки