«Сплячі» ФОП можуть подати заяву про списання боргу з ЄСВ

21 червня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Це стосується підприємців на загальній системі, а також незалежних професіоналів, які не отримували дохід у період з 01.01.2017р. по 03.06.2020 р.

«Сплячі» ФОП можуть подати заяву про списання боргу з ЄСВ

Податківці розповіли, як «сплячим» ФОП списати заборгованість з ЄСВ 

Податківці роз'яснили підприємцям-загальносистемникам і особам, які здійснюють незалежну профдіяльність, як подати заяву про списання боргу з ЄСВ.

ФОП на єдиному податку не можуть скористатися такою можливістю.

Якщо в період з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р. такі особи не отримували дохід від діяльності, який оподатковується ПДФО, вони мають право починаючи з 03.06.2020 р. і протягом 90 календарних днів подати:

  1. ФОП на загальній системі. Держреєстратору — заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, а якщо раніше не подали — ще й звітність з ЄСВ за період з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р.
  2. Незалежні професіонали. Подають у ДПС за основним місцем заяву про зняття з обліку платником ЄСВ і звітність з внеску за період з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р., якщо не подали раніше.

Після того як податківці отримають підтвердження, що ці дії ви виконали — вас зняли з обліку як ФОП і як платника ЄСВ, — вони проведуть камеральну перевірку і, якщо виявлять, що доходів за період з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р. не було, приймуть рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або мотивоване рішення про відмову.

Щоб стримати коронавірус, бізнес перевірятимуть більше

Держспоживслужба і нацполіція посилять контроль за ринками, магазинами, перукарнями, спортзалами, ТРЦ та іншими бізнесами — так вони розраховують стримати спалах коронавірусу.

А Держпраці планує перевіряти підприємства з 250 і більше працівниками. 

Для бізнесу створили портал про перевірки

З'явився інспекційний портал, на якому ФОП за кодом ІПН може перевірити, чи буде в нього перевірка, для цього потрібно зареєструватися на порталі. Можна дізнатися, як проходить перевірка, як підготуватися до візиту інспектора та захистити себе від можливих порушень з боку перевіряючих.

Також там є можливість звернутися за консультацією до «Помічника підприємця».

Оновилися ознаки доходу для 1ДФ

З 1 липня набуде чинності наказ Мінфіну № 241 про зміну Довідника ознак доходів для податкового розрахунку 1ДФ, сама форма не зміниться.

Ознака «153», розділена на дві:

  • «153» — сума поворотної фіндопомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому;
  • «197» — сума поворотної фіндопомоги, що отримується платником податку.

Види доходів з ознаки «106» розподілили:

  • «106» — надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду;
  • «195» — надання земельної ділянки сільгосппризначення, майнового паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис;
  • «196» — надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільгосппризначення, майнового паю) у лізинг, оренду або суборенду.

З ознаки доходу «125» прибрали згадку про внески за договорами довгострокового страхування життя.

Під ознакою доходу «128» треба вказувати суми державної та соціальної матдопомоги, держдопомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат із бюджетів і фондів загальнообов'язкового державного соцстрахування тощо.

Штраф за відсутність первинних документів — 1020 грн

Податківці нагадали, що з 23 травня за незберігання первинних документів ФОП-єдинників штрафуватимуть на 1020 грн. А якщо попадетеся на цьому порушенні повторно протягом року, штраф буде 2040 грн.

Первинні документи, які використовувалися для складання податкової звітності, зберігаються не менше 1095 днів з дня подання звітності, для складання якої вони використовуються. При ліквідації платника документи за період і не менше 1095 днів до дати ліквідації, які зберігалися в органі ДПС, передаються ним до архіву.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки