Торгівля з автомата: КВЕДи і нюанси обліку

22 жовтня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Хочу поставити кавовий автомат на ринку, який КВЕД зареєструвати і чи є особливості цієї діяльності? Я на 2-й групі ЄП.

Торгівля з автомата: КВЕДи і нюанси обліку

Торгівля через автомати — це вендинговий бізнес. Щоб займатися вендингом, потрібно зареєструвати код КВЕД 47.99 «Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами», до якого входить торгівля через автомати.

Потрібно внести новий код до реєстру платників ЄПЄдиний податок. Для цього подається заява про застосування спрощеної системи оподаткування.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2019

 У п. 5.4. «Внесення змін до реєстру платників єдиного податку*** щодо», ставите позначку навпроти пунктів «видів господарської діяльності» й «місця провадження господарської діяльності».

  • у п. 6 вказуєте повну адресу, де буде встановлений автомат, якщо точок декілька, перерахуйте всі адреси.
  • у п. 8 вказуєте новий КВЕД 47.99.

Як вести облік

Дохід єдинника від торгівлі через автомат — вилучені з нього монети й купюри.

Виручку з автомата треба правильно обліковувати в книзі обліку доходів. Як часто вилучати гроші з автомата, вирішуйте самі, обмежень немає. Але в книзі ви фіксуєте суму доходу на дату вилучення грошей.

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Якщо автомат приймає замінники грошей — картки чи жетони, датою отримання доходу буде дата їх продажу (п. 292.8 ПКУ), що також відображається в книзі.

Документи

На випадок перевірки у вас обов'язково мають бути сертифікати на інгредієнти й усі документи на торговий автомат, договір оренди місця, де він установлений. Не завадить санітарна книжка на вас або працівника, який обслуговує автомат і контактує з наповнювачами.

Використання РРО

Торговий автомат належить до РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). (ст. 2 ЗУ № 265, консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.01). Він в автоматичному режимі видає товари за готівкові й безготівкові оплати, жетони, забезпечує облік кількості й вартості товарів, створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

Якщо дохід від підприємницької діяльності протягом року перевищить 1 млн грн, ви зобов'язані будете використовувати РРО. Для цього автомат треба зареєструвати в податковій.

Після переведення у фіскальний режим роботи ви будете зобов'язані щодня вилучати з нього гроші й вносити дані про виручку до книги обліку доходів і книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на автомат (ч. 3 п. 1 розд. II Порядку № 547). А покупцям автомат видаватиме фіскальні чеки.

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Якщо займаєтеся іншими видами бізнесу, наприклад торгівлею, там теж треба приймати оплати через РРО, а отже, треба зареєструвати касовий апарат на точку.

Модифікація вашого торгового автомата має бути в Держреєстрі РРО (наказ ДФС № 8).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки