ФОП бідкається на постійні нестачі та крадіжки

22 травня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Матеріальна відповідальність працівників, розслідування випадків крадіжок, стягнення збитків.

ФОП бідкається на постійні нестачі та крадіжки

Запитання: У магазині постійні нестачі, крадіжки. Продавці крадуть у магазинах, кур'єр не довіз товар і зник. Як карати? Раніше заплющувала очі, а на карантині підрахувала — виходить чимала сума за рік... Продавців поки за руку не спіймала.

Роботодавець має право стягнути матеріальну шкоду з винного працівника, але спиратися треба на докази. А ви питаєте «як покарати» і пишете, що «за руку нікого не спіймали».

Потрібно провести розслідування.

Матеріальна відповідальність працівників підприємця

Матеріальна відповідальність працівника

У трудовому договорі та посадових інструкціях працівників має бути чітко прописано, яку роботу виконує людина: чи повинна забезпечувати збереження товару і майна, чи несе відповідальність за невиконання цих обов'язків, чи є матеріально відповідальною особою, як саме відповідає за недостачу, якщо вона сталася, тощо.

Матеріальна відповідальність — це обов'язок працівника відшкодувати збитки, що виникли при виконанні ним трудових обов'язків (ст. 130 КЗпП).

З працівниками, які обслуговують матеріальні цінності та відповідають за збереження майна, укладають договір про повну матеріальну відповідальності, але така відповідальність може бути прописана і в трудовому договорі (ст. 1351 КЗпП).

Укласти такий договір можна не з ким заманеться — перелік посад працівників, з якими дозволяється укласти договір про повну матвідповідальність є в Постанові № 447/24, там касири, завідувачі, товарознавці, агенти, експедитори.

Якщо договір не уклали й жодного слова про відповідальність не прописали в трудовому договорі, у разі нестачі покривати збитки працівник не зобов'язаний.

Що вважається збитком: нестача, втрата, знищення, пошкодження товарів, обладнання, інструментів, робочої техніки, транспорту тощо.

Розслідування

Ви не можете на підставі договору списати нестачі й прострочений товар на працівника: потрібно провести службову перевірку, щоб довести причинно-наслідковий зв'язок між шкодою і діями співробітника. А ще у вас на руках мають бути письмові пояснення самого працівника або свідків, відеодокази.

Якщо зараз докази зібрати важко, підготуйтеся на майбутнє: встановіть камери в торгових залах і підсобках.

Кожен крок розслідування потрібно оформляти документально: акти, розпорядження, часто слід проводити інвентаризацію.

У нас є стаття, в якій всі ці кроки описані та є приклади заповнення всіх потрібних документів.

Що треба пам'ятати: ви не можете списати на працівника, наприклад, неправильне зберігання товару, бо відповідальність за це несе сам ФОП, і працівники не зобов’язані відшкодовувати вам збитки.

Якщо запланували за підсумками кварталу отримати прибуток у певному розмірі й не отримали, відповідальність за це може бути покладена тільки на посадових осіб. У ФОП посадова особа — це він сам, провину за втрачений прибуток перекласти на працівника не вийде.

Стягнути збитки

Навіть якщо працівник і винен, згідно із законом ви не можете стягнути з нього більше його середнього місячного заробітку (ст. 132 КЗпП).

Після того як провина працівника доведена і сума компенсації збитку стала зрозуміла, ви видаєте наказ про стягнення і даєте на підпис співробітнику.

Утримують гроші із зарплати, із суми вже після утримання податків. Утримувати можна не більше 20%, в особливих випадках — 50%.

Розпорядження про стягнення відшкодування слід оформити не пізніше двох тижнів з дати виявлення шкоди, звернення до виконання — не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівнику (ч. 2 ст. 136 КЗпП).

Якщо пропустити ці строки, доведеться стягувати шкоду через суд.

Працівник не погоджується з висновками перевірки — він має право звернутися до суду.  

Щодо кур'єра

Якщо хочете, щоб кур'єр ніс повну матеріальну відповідальність за замовлення і гроші, які отримує від покупців, треба укласти з ним договір про повну матеріальну відповідальність. Як ви пам'ятаєте, такий договір можна оформити з обмеженим переліком працівників (Постанова № 447/24).

Як оформити кур'єра

Матеріальну відповідальність можуть нести тільки офіційно оформлені за трудовими договорами працівники. Підозрюємо, що у вашому випадку оформлення не було, адже людина просто зникла з товаром без побоювань, що її можуть знайти і покарати.

Якщо оформити з кур'єром договір ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. В такому договорі не можна прописати матеріальну відповідальність, але можна включити пункт про відшкодування збитків. Наприклад, що кур'єр несе відповідальність за прийняті від вас посилки в розмірі 100% їхньої вартості, якщо втратить або пошкодить замовлення.

Нагадуємо, що в ЦПДЦивільно-правовий договір не можна прописати розпорядок дня, за яким повинна працювати людина, — це індикатор трудових відносин.

Кур'єр  — найманий працівник відшкодовує лише реальні збитки, але не збитки, які ви понесли через його недобросовісну роботу.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки