Поворотна фіндопомога у ФОП

21 травня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП не може надати собі поворотну фіндопомогу, але, якщо дуже потрібні гроші, їх можуть надати ваші родичі.

Поворотна фіндопомога у ФОП

Поворотну фінансову допомогу надають за договором, без нарахування відсотків або компенсації за користування цими грішми, і їх обов'язково треба повернути — ту саму суму, що отримали (пп. 14.1.257 ПКУ).

Договір надання поворотної фінансової допомоги (шаблон)

У договорі пропишіть умову, що відсотки за користування поворотною фіндопомогою не нараховуються, якщо цього не зробити — за умовчанням потрібно буде нараховувати відсотки в розмірі облікової ставки НБУ (ст. 1048 ЦКУ). А саму операцію з надання ПФД можуть визнати фінпослугою.

Договір про поворотну фіндопомогу обов'язково оформляти на папері, якщо сума допомоги більше 170 грн (ч. 1 ст. 1047 ЦКУ). Засвідчувати договір у нотаріуса не потрібно.

Працівник просить гроші на лікування: як оформити

Коли треба повернути поворотну фіндопомогу

Строк повернення обов'язково прописують у договорі. Інакше допомога вважатиметься безповоротною, а отже, її треба включити в підприємницький дохід датою отримання.

Документ, який підтверджує дату одержання грошей, — виписка банку для безготівкової фіндопомоги і розписка, якщо мова про готівку.

Дата повернення грошей — це дата їх зарахування на рахунок позикодавця або внесення готівки в касу (ч.ч. 2–3 ст. 1049 ЦКУ).

ФОП на єдиному податку має повернути гроші протягом 12 місяців з дати отримання. Важливий момент: рахувати старт 12-місячного строку треба не з дати, зазначеної в договорі, а з дня, що настає за днем фактичного надходження грошей (ст. 1046 ЦКУ).

Якщо не повернули в 12-місячний строк, неповернену суму фіндопомоги доведеться включити до доходу (пп. 3 п. 292.11 ПКУ) у перший день після закінчення 12 місяців з дня одержання всієї суми допомоги:

  • 1-а та 2-а групи ЄП включають ПФД у річний дохід року, коли мали її повернути;
  • ФОП 3-ї групи включають неповернену поворотну фіндопомогу до доходу в кварталі, на який припадає строк повернення. Доведеться сплатити із цієї суми єдиний податок.

Натомість підприємці на загальній системі ці гроші в обліку не відображають, оскільки в переліку доходів загальносистемника немає ПФД (пп. 177.2 ПКУ).

Як правильно поповнювати свій рахунок ФОП

ФОП не може надати поворотну фіндопомогу самому собі

Якщо надаєте допомогу самому собі, ви виступаєте і як позикодавець, і як позичальник. А зобов'язання припиняється, коли боржник і кредитор — одна особа (ст. 606 ЦКУ).

Отже, ніхто нікому не винен і отримані гроші повертати не треба.

Податківці наполягатимуть, щоб суму фіндопомоги ви включили в підприємницький дохід.

Ще є судова практика, і вона говорить про неможливість підписання договору, в якому одна і та сама особа виступає і як сторона № 1, і як сторона № 2: такий договір можуть визнати недійсним. А ще підприємець не може бути представником за угодами у своїх інтересах (ч. 3 ст. 238 ЦКУ).

Але вихід є — поворотна фіндопомога від чоловіка, дружини або інших родичів

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки