Податківцям хочу дозволити списувати борги з рахунків, а мораторій на перевірки під час карантину скасувати

20 вересня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо закон приймуть, податківці зможе за своїм рішенням без звернення до суду стягувати податковий борг за рахунок готівки і з рахунків боржника у банках.

Податківцям хочу дозволити списувати борги з рахунків, а мораторій на перевірки під час карантину скасувати

Кабмін запропонував розкривати податківцям банківську таємницю і дозволити стягувати заборгованості з рахунку боржника

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 4101, у якому запропонував:

  1. Дозволити на письмову вимогу податкової розкривати банківську таємницю про стан рахунків боржника, щодо якого є судове рішення про стягнення коштів для погашення податкового боргу, а саме про рух грошових коштів на рахунках, залишок коштів на рахунках, оренду банківського сейфа.
  2. Списати суми фінансових санкцій (штрафів і пені), пов'язаних із податковим боргом, що виникли на 1 березня 2020 р., якщо боржник повністю погасив заборгованість протягом 6 місяців.
  3. Дозволити контролюючим органам за своїм рішенням без звернення до суду стягувати податковий борг, що виник через несплату грошового зобов'язання / пені, визначених самостійно СПД у декларації, в т. ч. уточнюючій, за рахунок готівки і/або коштів з рахунків у банках такого боржника.

Мораторій на перевірки в карантин хочуть скасувати

У зареєстрованому в Верховній Раді законопроєкті Кабміну № 4101 також пропонується скасувати введений у період карантину мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок.

Пропонується виключити з плану-графіка планових документальних перевірок на 2020 рік перевірки, які мали початися в період з 18 березня 2020 р. по день набрання чинності законом.

У КМУ не приховують, що проєкт розробили з метою збільшення надходжень до держбюджету в 2021 р.

Клієнт заплатив через інтернет-банкінг: коли РРО потрібен

Податківці пояснили: якщо покупець оплатив товар або послугу через інтернет-банкінг, продавець у разі використання РРО/ПРРО зобов'язаний безпосередньо під час надання цього товару (послуги) видати:

  • чек РРО/ПРРО (паперовий/електронний);
  • гарантійний талон, якщо це продаж товарів з гарантією.

Якщо місце проведення розрахунків визначити неможливо — зазвичай так буває при наданні дистанційних послуг / доступу до інтернет-ресурсу, послуг з розміщення та використання інформації в електронній формі, — застосовувати РРО необов'язково.

У решті випадків під час фізичного отримання клієнтом товарів/послуг від постачальника, у т. ч.  замовлених і оплачених через інтернет-банкінг і за допомогою інтернет-еквайрингу, продавець застосовувати РРО зобов'язаний на загальних підставах.

Доставка товару поштою — у момент одержання товару в поштовому відділенні покупець оплачуж через інтернет-банкінг покупку на рахунок продавця, продавець має вкласти чек, що підтверджує факт купівлі-продажу товару з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту».

Доставка кур'єрською службою за передоплатою через інтернет-банкінг: продавець вкладає раніше роздрукований розрахунковий документ (чек) разом із товаром і гарантійним талоном.

Чек покупцю може бути відправлений в електронній формі (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

У КЗпП може з'явитися поняття «нічний працівник»

Мінекономіки хоче ввести в трудове законодавство поняття «нічний працівник» і змінити ст. 54 КЗпП.

До цієї категорії пропонують віднести працівників:

  • Які працюють у нічний час не менше 4 год щоденного робочого часу і не менше 1/4 річної норми робочого часу.
  • Робочий час для них не повинен буде перевищувати 8 год протягом 24 год.

Про нічних працівників роботодавець зобов'язаний буде інформувати Держпраці. А також за свій рахунок за бажанням працівника організовувати медогляди: при прийнятті на роботу, періодичні та позачергові. 

КЕП, скопійований з флешки на токен, не вважається виданим на електронному носії

Податківці нагадали, що КЕПКваліфікований електронний підпис захищений паролем і під час генерації записується на захищений носій (токен) (п. 5.1 Настанови користувача «IIТ Користувач ЦСК-1»).

Користувач, у якого електронний підпис записаний на звичайну флешку, може зробити резервну копію КЕП із файлового носія на захищений носій ключової інформації, але такий КЕП усе одно не вважатиметься згенерованим на незахищеному носії (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.02).

Нагадаємо, електронні ключі, які будуть видаватися з 07.11.2020 р., повинні зберігатися на захищених носіях (токенах).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки