Замість актів виконаних робіт - тільки рахунки фактури

21 жовтня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Оновлено правила реєстрації  юридичних осіб  та ФОП,  з 15.10.22. діють нові правила працевлаштування іноземців в Україні та оновлено Положення про ведення касових операцій у національній валюті.

Замість актів виконаних робіт - тільки рахунки фактури

Оновлено правила реєстрації  юридичних осіб  та ФОП.

Парламент ухвалив Закон №2255-9 від 12.05.22. «Про внесення змін до деяких законів України  щодо  удосконалення механізму

протидії рейдерству».

Частина нововведень набула чинності з 26.09.22. Серед них – зміни в реєстраційних діях  щодо бізнесу.

Детально вводиться проведення окремих реєстраційних дій в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців  та громадських формувань без участі державного реєстратора, в автоматичному режимі з використанням Єдиного державного  вебпорталу електронних послуг.

В такому режимі може проводитися державна реєстрація:

  • ФОП, змін до відомостей  ФОП;
  • припинення діяльності ФОП;
  • створення юридичної особи на підставі модельного статуту;
  • зміни до відомостей даних про юридичну особу.

Для проведення державної реєстрації фізичної особи, керівник чи засновники(учасники) юридичної особи використовують засоби електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

Під час проведення в такому порядку державної реєстрації в режимі реального часу програмним забезпеченням ЄДР встановлюватиметься наявність (відсутність) заборони вчинення реєстраційних дій та/або у разі державної реєстрації ФОП, відсутність у ЄДР відомостей про ФОП. За відсутності таких відомостей, програмне забезпечення ЄДР забезпечує проведення державної реєстрації.

У разі наявності відповідних відомостей у ЄДР фізична особа, керівник чи засновники (учасники) юридичної особи інформуються про це.

 

Блокувати податкові накладні та розрахунки коригування будуть ще більше: затверджено зміни до Порядку.

 

Кабінет Міністрів України затвердив Постанову №1154 від 12.10.22. «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної /розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого Постановою №1165 від 11.12.19.

Постанова КМУ №1154 набрала чинності з 14.10.22. у зв’язку з опублікування в «Урядовому кур’єрі» №221/2022.

Постановою виключено можливість безумовної реєстрації розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику. До того ж, передбачено вимогу щодо зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування платника податку, яким подано для реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у разі, якщо такий платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку.

Постановою також встановлено обов’язок комісій контролюючих органів приймати рішення про неврахування таблиці даних платника податку у разі:

  • відповідності платника критеріям ризиковості;
  • надходження до ДПС інформації щодо невідповідальності відомостей, зазначених в таблиці даних платника податку;
  • видам економічної діяльності відповідно КВЕД;
  • кодам товарів  згідно УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно  ДКПП, що постачаються та/або отримуються платником податку, ввозяться на митну територію України.

 

Оновлено Положення про ведення касових операцій у національній валюті.

08.10.22. набрала чинності Постанова НБУ №205 від 19.09.22. «Про затвердження змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

НБУ оновив порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні для забезпечення ефективного надання послуг з переказу коштів бізнесу та громадянам небанківськими надавачами платіжних послуг, у контексті імплементації Закону України № 1591-9 від 30.06.21. «Про платіжні послуги», який вступив в дію  з 01.08.22.

Відповідна інформація була розміщена на сайті НБУ:

Регулятор уточнив порядок ведення суб’єктами господарювання, небанківськими надавачами платіжних послуг, касових операцій з урахуванням загального порядку виконання платіжних операцій, послуг із зарахування та зняття готівкових коштів на/з рахунків користувачів. Це дасть можливість небанківським надавачам платіжних послуг ефективніше працювати з суб’єктами господарювання та фізичними особами у сфері переказу коштів.

 

 

З 15.10.22. діють нові правила працевлаштування іноземців в Україні.

12.10.22. Президент В.Зеленський  підписав Закон №2623-9 від 21.09.22. «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном».

Закон почне діяти з 15.10.22.

Законом змінено порядок видачи або продовження дії дозволів та встановлено рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства. Із закону виключено поняття іноземних високооплачуваних професіоналів (що виключає також обов’язковий рівень зарплати не менше 10 мінімальних), ІТ-професіоналів, іноземних працівників творчих професій. Залишається тільки загальна категорія - іноземний найманий працівник. Удосконалено питання щодо переліку документів, які подаються роботодавцями для отримання  або продовження дії дозволів на застосування праці окремих категорій іноземних працівників та розміру плати за продовження таких дозволів. Праця іноземців та осіб без громадянства може застосовуватися на різних посадах в одного або двох (і більше) роботодавців за умови отримання дозволу кожним роботодавцем.

Для отримання дозволу роботодавець подає в Центр адміністративних послуг  заяву, пакет документів та додає документ  про  внесення плати за видачу дозволу. Дозволи на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні, які видані або дію яких продовжено до набрання чинності цим Законом, діють до закінчення строку, на який їх видано або на який їх дію було продовжено.

 

Замість актів виконаних робіт - тільки рахунки фактури.

13.10.22. у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №8125 «Проект Закону про використання рахунків-фактур в операціях з виконання робіт (надання послуг)».

Законопроектом  №8125  пропонується запровадити зрозумілий підхід, за яким рахунків - фактур буде достатньо, щоб підтвердити виконання робіт, послуг та відобразити таку операцію в обліку.

Законопроектом пропонується:

  • сформувати новий понятійний апарат, затвердивши поняття рахунку-фактури;
  • закріпити принцип диспозитивності  під час обігу рахунків-фактур;
  • визнати, що за певних умов, рахунок-фактура може виступати договором;
  • затвердити обов’язкові реквізити рахунку-фактури;
  • передбачити способи прийняття (акцепту) рахунку-фактури та визнання його первинним документом.

Звісно, поки Закон не приймуть у ВРУ та Президент не підпише його, всі правила складання первинних документів  на операції з виконання робіт чи послуг залишаються незмінними.                                         

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки