ФОП боїться, що працівники поскаржаться на зарплату в конверті

25 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Плачу зарплату частково в конверті, раніше взагалі повністю, тепер боюся, що на мене поскаржаться працівники. Зараз усі такі розумні стали, ні звільнити, ні насварити не можна.

ФОП боїться, що працівники поскаржаться на зарплату в конверті

Запитання немає, але ми припускаємо, що ви хочете знати, як ризикуєте, продовжуючи виплачувати «сіру зарплату» своїм працівникам.

Через зарплату в конверті ризикують усі: співробітник — що колись не отримає стільки, скільки йому обіцяли; що відпускні та лікарняні будуть мінімальними й не буде належних виплат при звільненні. А роботодавця можуть серйозно оштрафувати.

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Якщо платите «чорну зарплату», тобто працівники у вас не оформлені офіційно, податки із зарплати не утримуєте — ви порушуєте законодавство про працю.

Адже роботодавець — податковий агент свої працівників, утримує і сплачує ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, ВЗВійськовий збір і за свій рахунок ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Зараз за допуск до роботи людини без трудового договору й виплату зарплати «у конверті» за перше порушення застосовують попередження. За повторне порушення протягом двох років штраф буде вже 30 мінімалок, а це 141690 грн у 2020 році.

Із «сірої зарплати» податки платять частково — офіційно виплачують лише частину зарплати, з неї утримують і перераховують податки, а решту — у конверті, оминаючи бухгалтерію. Тобто трудові відносини з людиною оформлені, але часто офіційно вона одержує мінімалку, з якої платяться податки, а готівкою доплачують неофіційну частину. Так роботодавець значно заощаджує на податках.

Але все одно частина зарплати без сплати податків і зборів — це також порушення.

Якщо офіційно працівник працює за мінімалку, у 2020 році — 4723 грн на місяць. З цієї суми роботодавець утримує та сплачує:

ПДФО: 4723 грн × 18% = 850,14 грн

ВС: 4723 грн × 1,5% = 70,85 грн

За свій рахунок сплачує ЄСВ: 4723 грн × 22% = 1039,06 грн.

Усього — 1960,05 грн податків і зборів з однієї зарплати.

«Чистими» на руки людина отримує: 4723 грн − 850,14 грн − 70,85 грн = 3802,01 грн.

Якщо неофіційно в конверті доплачуєте ще 5 тис. грн, виходить, що бюджет недоотримує 2075 грн з однієї людини.

Ви маєте рацію, ображений працівник може в будь-який момент поскаржитися, що платите зарплату з порушенням, причому не тільки до Держпраці, а й у прокуратуру, податкову та всі органи, про які знає. Це може стати приводом для проведення перевірки, під час якої можуть виявити інші порушення.

У нас немає для вас рішення, окрім як платити «білу» зарплату, з якої сплачені всі податки.

Про всяк випадок нагадаємо: зарплату треба виплачувати два рази на місяць, у робочі дні. Проміжок між виплатами — не більше 16 к. д., не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який її виплачують (ст. 115 КЗпП).

Наприклад, аванс виплачуєте до 16-го числа поточного місяця, зарплата за другу половину — 3-го числа наступного.

Якщо ви і строки виплати порушуєте, платите і без того «сіру» зарплату раз на місяць — це порушення і привід для штрафу. Розмір такого штрафу — 14169 грн (три мінімальні зарплати).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки