Затверджено зміни до Порядку функціонування електронного кабінету

18 листопада 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Затверджено зміни до Порядку функціонування електронного кабінету

Воєнний стан та загальну мобілізацію незабаром  продовжать ще на 90 днів.

Законом №2500-9 від 15.08.22. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». воєнний стан було продовжено до 21.11.22.

15.08.22. Верховна Рада ухвалила законопроект №7665 від 12.08.22. «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». мобілізація була продовжена до 21.11.22. Та на жаль, війна триває й надалі.

З огляду на це, Президент  В. Зеленський 08.11.22. вніс на розгляд до Верховної Ради: Законопроект №8189 « Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

Згідно із законопроектом, строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 05 години 30 хвилин 21.11.22. ще на 90 діб.

Законопроект №8190 « Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Згідно із законопроектом строк проведення загальної мобілізації також продовжується з 21.11.22. ще на 90 діб.

Як повідомив  народний депутат  Я.Железняк, ці законопроекти мають прийняти на найближчому  пленарному  засіданні. 

Держбюджет 2023 року - прийнято!

Тимчасово окуповані території визначатиме Уряд: прийнято Закон.

04.11.22. Верховна Рада України прийняла законопроект № 8088 від 29.09.22. «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території  України» щодо  деяких питань визначення  правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану».

Остаточний текст Закону ще не оприлюднений. Згідно з законопроектом в умовах воєнного стану тимчасово окуповані території, дата початку і дата завершення тимчасової окупації визначатимуться Кабінетом Міністрів України.

Також Уряд буде наділений повноваженнями  щодо можливості визначати, змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території під час дії в  Україні правового режиму воєнного стану.

Окремою нормою передбачається, що на адміністративній межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України рішенням Кабінету Міністрів може запроваджуватися тимчасовий прикордонний контроль.

У разі підписання, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Президент підписав Закон про об’єднання Пенсійного Фонду та Фонду соціального страхування

Затверджено зміни до Порядку функціонування електронного кабінету.

Міністерством Фінансів України Наказом №261 від 26.08.22. (зареєстрований в Мінюсті № 1019/38355 від 07.09.22.) «Про внесення змін до Порядку функціонування Електронного кабінету». внесено зміни до Порядку функціонування електронного кабінету.

Зокрема, уточнено, що платником податків надається право отримати  податкову інформацію про інших платників податків за попередньо наданою згодою таких осіб, у вигляді документа за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку, в електронній формі з накладенням  кваліфікованої електронної печатки контролюючого органу.

Відповідно Порядок доповнено новим додатком 5 «Податкова інформація за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі».

Для надання податкової  інформації  іншим платникам податків, платник через електронний кабінет може надати згоду контролюючому органу  на розкриття інформації про нього у самостійно визначеному обсязі, шляхом вибору інформації.

Цей Наказ набирає чинності через 60 днів, з дня його  офіційного опублікування.

Він був опублікований в «Офіційному віснику» №73 від  20.09.22., відповідно почне діяти з 19.11.22.

 

Підприємці ведуть облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу.

Пояснення  ДПС у м. Києві.

ФОП, у тому числі на єдиному податку, який торгує у декількох місцях (господарських об’єктах) обліковує товарні запаси за окремим місцем їх продажу на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів.

Первинні документи на внутрішнє  переміщення товарів – невід’ємна частина такого обліку. Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП затверджений Наказом Міністерства Фінансів України №496 від 03.09.21. «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

Первинні  документи, на підставі яких вносять записи до форми обліку, становлять  обов’язково  додатки до такої форми. Внесення даних до форми обліку щодо надходження  товарів в первинних документах  здійснюють  до початку їх реалізації.

  ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів

Включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів спростять: прийнято за основу Закон.

 18.10.22. Верховна Рада прийняла законопроект №8076 «Проект закону про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції  та/або здійснення  заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації».

Отже, для включення  до Реєстру волонтерів антитерористичної  операції та/або здійснення заходів із забезпечення  національної безпеки  і оборони –благодійник- фізична особа подає у паперовій або електронній формі заяву з реквізитами рахунку, відкритого на ім’я  такого волонтера, що призначений для здійснення благодійної діяльності.

У разі прийняття у другому читанні, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

За відсутності ТТН витрати  за договорами про надання автотранспортних послуг не враховують.

У разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі товарно-транспортної накладної, платник податків при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку, не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Тому, що відсутні первинні документи.

Нагадаємо, що ч.1 ст. 9  Закону №996/14 від 16.07.99. із змінами «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» визначено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Для контролю та впровадження оброблених даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Відповідно до гл.1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених Наказом Міністерства транспорту України №363 від 14.10.97 із змінами «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні».

ТТН –єдиний документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання ТМЦ, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій  та/або електронній формі та має містити обов’язкові реквізити, передбачені цими правилами.

Роз’яснення ДПС із категорії 102.02 розділу  Запитання -відповіді з Бази знань «ЗІР»

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки