Що таке акредитив

29 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Навіщо може знадобитися акредитив вашому бізнесу, як оформити та отримати оплату.

Що таке акредитив

Як працює акредитив

Акредитив — це документ, гарантія від банку, що продавець товару / постачальник отримає оплату від контрагента-покупця, коли виконає умови угоди.

Акредитив можна використовувати в угодах купівлі-продажу на великі суми, щоб убезпечити себе від несумлінних покупців чи замовників, а ще він може бути гарантією, якщо є сумніви в платоспроможності контрагента тощо.

Приміром, два ФОП укладають угоду про поставку партії товару, раніше вони не працювали разом. Покупець хвилюється, що будуть проблеми з поставкою, а продавець — що не отримає оплату в повному обсязі. Сторони сумніваються в надійності одна одної, хочуть гарантій, але в угоді зацікавлені.

Зовсім спрощено оплата за допомогою акредитива виглядає так:

  1. Сторони угоди домовляються, що оплата буде проведена за акредитивом.
  2. Покупець звертається в банк, просить випустити акредитив, перераховує суму оплати за угодою на рахунок.
  3. Банк блокує гроші на рахунку покупця до моменту, коли контрагент виконає зобов'язання за договором. Бере комісію за свої послуги.
  4. Продавцю/постачальнику треба встигнути виконати зобов'язання за договором упродовж строку дії акредитива, надати документи в банк і одержати оплату.

Оформити акредитив можна як для угод всередині країни, так і за міжнародними контрактами.

Види акредитивів

Безвідкличний акредитив.  Для безпечного розрахунку за угодами він підходить найбільше. Покупець не зможе відкликати або змінити умови без згоди другої сторони договору — постачальника чи продавця.

Відкличний акредитив може бути скасований і навіть анульований без повідомлення виконавця/продавця, тому вкрай небажаний для них.

За зміну умов, анулювання акредитива банк бере додаткову плату.

Ще акредитив буває:

  1. Покритий (депонований) — на окремому рахунку бронюється повна сума для оплати. Покупець усю суму за угодою перераховує на рахунок у банку, де оформлений акредитив, той перераховує гроші в банк, де обслуговується продавець; щойно виконавець виконає зобов'язання, він одержить оплату;
  2. Непокритий (гарантований). Гроші на рахунку замовника/покупця не бронюються, але банк гарантує виплату грошей за акредитивом за рахунок кредитних грошей, може оформлятися застава. Якщо ви продавець, ще до підписання контракту не лише перевірте контрагента-покупця, а й переконайтеся, що банк, у якому покупець збирається оформити непокритий акредитив, має добру репутацію.

А ще є револьверний акредитив — для контрактів, за якими замовник вносить оплату частинами, у форматі «поставка-оплата». Якщо ви платите за таким акредитивом, гроші можна вносити частинами, а не одразу всю суму.

Інші види акредитивів: переказний, із червоним застереженням, резервний. Уточнюйте в банку, з яким акредитивом працювати.

Як виглядає угода з використанням акредитива

Контрагенти укладають договір, у якому треба прописати, що розрахунок буде проведений, наприклад, через безвідкличний акредитив. Якщо погодили це усно, а в договір не внесли — так не піде. У банку зазвичай консультують, як краще прописати умову про оплату акредитивом.

У договорі важливо зазначити умови, за яких продавець отримає оплату, і перелічити документи, які слід надати в банк для підтвердження виконання зобов'язань за угодою. Перелік залежить від виду угоди.

Також важливо вказати, якщо оплату отримає третя особа.

При випуску акредитива зазначається виконуючий банк, цю інформацію треба заздалегідь погодити з продавцем.

Порада продавцю: переконайтеся, що ви в змозі виконати прописані умови в строк, особливо це стосується графіка поставки та надання підтвердних документів. Ці умови будуть продубльовані в акредитиві. Якщо ви наперед розумієте, що вони нездійсненні, у вас напевне виникнуть проблеми з одержанням оплати за акредитивом, банк може відмовити в оплаті.

Наступний крок покупця — відкрити рахунок і внести суму, яку за договором він має виплатити продавцю. Надати банку-емітенту договір і заяву на відкриття акредитива. Особисто йти в банк необов'язково, часто заявку на акредитив можна подати онлайн через інтернет-банкінг.

Строк оформлення. Якщо оформляєте покритий акредитив, є варіант, що впораєтеся за день.

Хочете скористатися кредитними грошима і відкрити непокритий акредитив — процес оформлення може затягнутися на кілька днів, у вас можуть попросити надати додаткові документи, фінзвітність наприклад.

Банк бере комісію за випуск акредитива.

Якщо оформили безвідкличний акредитив і захотіли змінити умову угоди чи взагалі відмовитися від неї й забрати гроші, це можливо, якщо обидві сторони договору згодні.

Покупець передає акредитив контрагенту як гарантію оплати за угодою.

Акредитив відкривається на певний строк, протягом якого угода має бути завершена й продавець повинен встигнути надати документи в банк, щоб отримати оплату.

Важливо передбачити реальний строк дії акредитива, щоб продавець встигнув відвантажити товар і зібрати документи для отримання оплати за акредитивом.

Коли зобов'язання за угодою будуть виконані, продавець передає документи у виконуючий банк, який їх перевіряє і проводить виплату. На ділі може бути так, що треба надати документи в банк, у якому продавець отримав акредитив. Банк перевірить документи і надішле у виконуючий банк, який перерахує оплату продавцю.

Якщо щось пішло не так

Продавець може не вкластися у встановлений строк: не виконати умови угоди через непередбачені обставини, затримати відвантаження з вини постачальника, вчасно не зібрати документи з переліку, прописаного в акредитиві. А тим часом строк акредитива минув — він буде закритий, і всю процедуру доведеться пройти ще раз.

Продавець може попросити покупця внести виправлення до умов акредитива. Це допускається. Але ви ж пам'ятаєте — внести доповнення в безвідкличний акредитив можна тільки після погодження їх сторонами договору. За внесення змін треба заплатити додаткову комісію.

Ризики з документами. Банки перевіряють дані в документах, наданих продавцем, на відповідність умовам акредитива, але не їхню дійсність. Також банк не може перевірити якість відвантаженого товару й відповідність тому, що очікував отримати клієнт.

Може статися така ситуація: продавець умови угоди виконав, виплату за акредитивом отримав, але покупець залишився невдоволений результатами. У такому разі доведеться судитися з банком і з продавцем, вимагати повернення необґрунтовано отриманої оплати.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки