Бюджетний грант і дохід єдинника, вимога про сплату недоїмки з ЄСВ

26 липня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

У разі нецільового використання бюджетного гранту юрособа на ЄП включає до складу доходу цю суму.

Бюджетний грант і дохід єдинника, вимога про сплату недоїмки з ЄСВ

Виготовлення візитівок для співробітників і ПДФО

Податківці роз'яснили, що візитні картки співробітників, на яких є логотип, реквізити компанії й особисті дані працівника, вважаються додатковим благом, яке співробітник отримав від роботодавця. Їхня вартість включається до його загального оподатковуваного місячного доходу, з якого утримується 18% ПДФО.

За законом до загального місячного/річного оподатковуваного доходу платника включається і дохід, отриманий ним як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів/робіт/послуг, визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни товарів, індивідуально призначеної для такого платника (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Якщо додаткове благо надається в негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ (пп. 164.2.17 ПКУ).

Що буде, якщо не відповісти на запит податківців

Податківці нагадали, що не передбачена відповідальність за ненадання пояснень і документального підтвердження на письмові запити ДПС (окрім документації з ТЦУ), але це може стати підставою для проведення документальної позапланової перевірки.

Так, протягом 15 робочих днів з дня, що настає після отримання запиту, платники податків зобов'язані подавати інформацію, зазначену в запиті, та її документальне підтвердження. При зустрічній перевірці — протягом 10 днів.

Документальне підтвердження запитуваної ДПС інформації можна подавати в електронному чи паперовому вигляді.

Якщо запит податківців складений із порушенням вимог ст. 73 ПКУ, на нього можна не відповідати.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 132.01.

Вимога про сплату недоїмки з ЄСВ

У податківців запитали, у який строк вони направляють (вручають) вимогу про сплату боргу (недоїмки) платникові ЄСВ.

Вони відповіли так:

  1. Якщо платник на кінець календарного місяця має недоїмку зі сплати ЄСВ і/або борги зі сплати фінансових санкцій, вимогу про сплату недоїмки вручають протягом 20 робочих днів, які йдуть за календарним місяцем, у якому виникла, збільшилася або частково зменшилася сума недоїмки чи заборгованість зі сплати фінсанкцій.
  2. Якщо дані документальної перевірки свідчать про донарахування сум ЄСВ контролюючими органами — тоді вимога про сплату недоїмки приймається протягом 15 робочих днів після вручення платникові акта перевірки, а за наявності заперечень платника ЄСВ до акта перевірки приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.

Сплатити недоїмку, штрафи, пені платник зобов'язаний протягом 10 календарних днів з дня отримання вимоги від податківців (п. 5 розд. VI Інструкції № 449).

Консультація в ЗІР, підкатегорія 201.08.

Чи включати в дохід бюджетний грант

Податківці роз'яснили, що, якщо юрособа на 3-й групі ЄП, включати до доходу цю суму не потрібно за умови, якщо постачальник бюджетного гранту включений до Переліку постачальників бюджетних грантів, визначеного КМУ, і грант використаний за цільовим призначенням.

У разі нецільового використання бюджетного гранту юрособа включає до складу доходу отриману суму гранту в податковому періоді, у якому відбулося таке порушення, і оподатковує її за ставкою ЄП у подвійному розмірі.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 108.01.02.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки