ФОП вимикає POS-термінал, щоб зекономити: що буде

15 квітня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Продавець відключає POS-термінал на вихідні та приймає оплати тільки готівкою, покупець загрожує, що поскаржиться в податкову. Як можуть покарати.

ФОП вимикає POS-термінал, щоб зекономити: що буде

У мене є платіжний термінал, але я його вимикаю на вихідні та іноді ввечері, інакше мені невигідно працювати. Кажу, що зламався, немає зв'язку з банком. Але сьогодні клієнтка сварилась і сказала, що поскаржиться на мене в податкову. Вона має право? Що буде, якщо податкова дізнається, що я так роблю?

За законом покупці мають право розплачуватися за покупки зручним для них способом — готівкою чи платіжними картками, а завдання продавця — надати їм таку можливість (ч. 2 ст. 17 ЗУ «Про захист прав споживачів»). Якщо покупець хоче розплатитися карткою, продавець зобов'язаний прийняти оплату карткою.

Щоправда, підприємець не зобов'язаний встановлювати POS-термінал, якщо:

  • веде діяльність у населених пунктах, де проживає до 25 тис. осіб;
  • не зобов'язаний використовувати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). (п. 296.10 ПКУ), бо якщо касовий апарат використовуєте — зобов'язані використовувати і POS-термінал;
  • працює в закладі громадського харчування закритого типу.

Ще від обов'язку використовувати POS-термінал звільнені підприємства з торговою площею до 20 кв. м (крім автозаправок), але це стосується лише юросіб.

За власним бажанням можна встановити термінал, щоб приймати оплати картками, і без РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.10). Якщо платіжний термінал встановили — зобов'язані його використовувати.

Що на це скаже податкова. Вимкнення POS-термінала з надуманих причин податківці можуть трактувати як укривання доходів і прийти з перевіркою за заявою невдоволеного клієнта — перевіряти касову дисципліну.

Якщо з'ясується, що суми, які ви не проводили через ПОС-термінал, отримали готівкою, та ще й у книзі обліку не фіксували, податківці можуть звинуватити вас у приховуванні доходу.

Якщо ваша клієнтка принципова, вона може поскаржитися на вас не лише в податкову, а й у Держінспекцію з питань захисту прав споживачів.

Фахівці Держінспекції на підставі заяви про відмову прийняти оплату карткою можуть прийти з перевіркою й оштрафувати вас на 8,5 тис. грн (ч. 12 ст. 23 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

Ще за порушення права розраховуватись електронними платіжними засобами передбачена адмінвідповідальність. Перший раз оштрафують на 1,7–3,4 тис. грн, а якщо впіймають вас на такому порушенні повторно протягом року, штраф буде вже 8,5–17 тис. грн (ст. 16315 КпАП).

Але ці штрафи застосовують, якщо термінал відсутній там, де обов'язково має бути.

До вас можуть застосувати адмінштраф за порушення правил торгівлі, громадського харчування та послуг за те, що у вас нібито не працює термінал, — від 17 до 170 грн, а повторно — 85-429 грн (ст. 155 КпАП).

Санкції не будуть застосовувати, якщо термінал не працював з технічних причин.

І нарешті, клієнт може звернутися до суду, якщо зможе довести, що ви своєю відмовою прийняти оплату через термінал заподіяли йому шкоду, і вам доведеться її відшкодувати.

Як правильно поповнювати підприємницький рахунок

Також буває, що підприємці просять перерахувати гроші за покупку «на карту», ​йдеться про картку фізособи. Так робити не можна. Коли податкова дізнається про ці розрахунки, з них доведеться сплатити податки як з непідприємницьких доходів — 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% ВЗВійськовий збір. Отримувати дохід ви можете тільки на свій підприємницький рахунок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки