Зміна прізвища підприємця

08 січня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Інструкція для підприємців, які змінили ім'я, прізвище або те й інше.

Зміна прізвища підприємця

Загалом алгоритм внесення змін до реєстрів, підприємницьких документів такий самий, як при зміні адреси ФОПФізична особа — підприємець. Тому, якщо із прізвищем у вас змінилася і податкова адреса, внесення змін можна поєднати, щоб не ходити двічі.

Зміна адреси реєстрації підприємця

Перш ніж розпочати підприємницькі зміни, ви повинні мати на руках новий паспорт і РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків із новим прізвищем (сам податковий номер не змінюється).

Чітких строків, коли треба змінити прізвище в Держреєстрі, немає, але краще не зволікати.

Внести зміни до Єдиного держреєстру

Держреєстратору за місцем реєстрації подаєте заяву за формою 11, указуєте:

Заява про держреєстрацію змін до відомостей про ФОП (Форма 11), 2020 рік

  • старе прізвище в шапці заяви;
  • у пункті «перелік змін» ставите відмітку напроти «Зміна прізвища, та/або імені, та/або по батькові ФОП»;
  • нове прізвище в п. 1.

До заяви прикладіть квитанцію про сплату адмінзбору, в 2020 році — 210 грн (0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 2102 грн) за реєстрацію змін протягом доби. Можна заплатити більше, і зміни зареєструють за прискореною процедурою (ст. 36 ЗУ «Про держреєстрацію»).

Де знайти реквізити для сплати адмінзбору: на сайті управління юстиції у вашій області. 

Функції держреєстратора ще виконують нотаріуси, щоправда, не всі підряд; виконкоми на місцях і акредитовані суб'єкти. Як можна подати документи:

  1. Поштою рекомендованим листом з описом вкладення. Підпис на заяві треба засвідчити в нотаріуса, а копія квитанції про сплату адмінзбору має бути з відміткою банку.
  2. Особисто, прихопіть паспорт для ідентифікації особи.
  3. Через представника: пакет документів той самий плюс довіреність на подання документів, засвідчена нотаріусом, і паспорт для ідентифікації особи.

Протягом доби нове прізвище внесуть до реєстру, держреєстратор передасть інформацію в ДПС, а податківці внесуть вашу нову адресу до реєстру платників і страхувальників.

ФОП-загальносистемники нічого додатково в податкову не подають. А от єдинникам потрібно актуалізувати дані в реєстрі платників ЄП.

Зміни до реєстру платників ЄП

Після внесення змін до Держреєстру у вас є місяць, щоб подати заяву про зміну прізвища ФОП у реєстрі єдинників (п. 298.4 ПКУ). Заяву подаєте в податкову, де перебуваєте на обліку.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2020
У п. 5.4 заяви ставите відмітку напроти «найменування суб'єкта господарювання (юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця».

Подати її зараз можна через програму податкової «Єдине вікно».

Штраф: 170 грн (п. 117.1 ПКУ).

Отримати новий ЕЦП

Старий КЕП отриманий на старе прізвище, тож його треба скасувати, отримати новий і укласти договір із ДПС про визнання електронних документів (консультація в ЗІР, підкатегорія 135.03).

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Документи з контрагентами, рахунок

Про зміну прізвищ треба повідомити банк. А також попередити контрагентів, і слід змінити прізвище в документах, за якими співпрацюєте. Це договори за угодами, а також договори про оренду приміщення, у якому працюєте.

У поточних договорах потрібно актуалізувати прізвище, для цього укладаєте додаткову угоду, прописуєте в ній, що вносите зміни до договору стосовно прізвища, і вказуєте нові реквізити підприємницького рахунку, відкритого на нове прізвище.

Можна, але не обов'язково, розірвати поточні й укласти нові договори, хоча зміна прізвища сторони договору — неістотна зміна обставин (ст. 652 ЦКУ).

Як бути з трудовими договорами: можете так само оформити додаткові угоди.

РРО, ліцензії, дозвільні документи

Якщо використовуєте РРО, його треба перереєструвати на нове прізвище. Заяву можна подати особисто або через кабінет платника, форму заяви ви знайдете в пункті меню «Заяви, запити для отримання інформації» (форма F1360102). Ставите відмітку напроти «Перереєстрація у зв'язку із» і вручну пишете «зміною прізвища».

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

На перереєстрацію РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). у вас є 5 днів після внесення змін до реєстру. Перереєструвати треба і КУРО, якщо ведете книгу на РРО.

Нову книгу обліку реєструвати не потрібно, ви можете самостійно перекреслити і вписати нове прізвище в поточній книзі й продовжувати її вести.

До всіх ліцензій і дозвільних документів, де вказано ваше старе прізвище, також вносите зміни й отримуєте нові, на нове прізвище. Адмінштраф у разі якщо цього не зробити — від 17 тис. до 34 тис. грн (ст. 164 КпАП).

Так, при зміні імені та прізвища ФОП потрібно отримати нову алкогольну ліцензію (ст. 15 ЗУ № 481). У податкову подаєте заяву в довільній формі та документ, що підтверджує зміни в Держреєстрі, це може бути виписка. Протягом трьох днів податківці мають видати вам ліцензію на новому бланку з новим прізвищем. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки