Робота у вихідний: як платити

12 липня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо просите співробітника працювати у вихідний, треба виплатити компенсацію або дати відгул. 

Робота у вихідний: як платити

Відпочивають усі

Спочатку розберемося, що вважати святковими неробочими днями, всі вони зафіксовані в ст. 73 КЗпП:

Релігійні свята, теж неробочі:

Робота в такі дні оплачується в подвійному розмірі, а ще за бажанням працівника надаєте йому відгул.

Вихідні у бізнесу

Коли ваші працівники відпочиватимуть, вирішуєте ви, все залежить від специфіки бізнесу (ст. 67 КЗпП). Графік роботи при 40-годинному тижні може бути: 5/2 або 6/1.

Загальний вихідний — неділя, другий день визначаєте ви, часто це субота, але не обов'язково.

Графік роботи, де прописані вихідні, затвердьте в правилах внутрішнього трудового розпорядку, наказом, або колективним договором, але обов'язково погоджувати із працівниками.

Правила трудового розпорядку: що прописати

При позмінній роботі за графіком вихідні можуть припадати на який завгодно день. Це ж стосується і змінних графіків.

Є бізнеси, які працюють безперервно, зазвичай пов'язані з обслуговуванням населення — це торгівля, послуги. Вихідні дні можуть установлювати місцеві ради (ст. 68 КЗпП). Але це стосується бізнесу в цілому, а не людей, які там працюють. Ви для співробітників вихідні надаєте у звичайному порядку: 5/2 чи 6/1.

А ще, якщо у вас 6-денка, тривалість робочого дня перед вихідним — максимум 5 годин. 

Коли можна

Відпочивати у вихідні й свята — законне право працівника. Їх заборонено залучати до роботи в ці дні, навіть якщо є виробнича потреба (лист Мінпраці № 123/13/133-12). Але є винятки.

Так, співробітників можна викликати попрацювати у вихідний за дозволу профспілки, якщо вона є, або представника трудового колективу (ст. 71 КЗпП):

Примусово змусити людину працювати в її законний вихідний з інших причин ви не маєте права.

Що стосується роботи у свята або неробочі дні, це можливо, якщо (ст. 73 КЗпП):

  • Ваш бізнес працює без вихідних або перервати роботу немає можливості через виробничо-технічні умови.
  • Потрібно обслуговувати населення.
  • Виникли ситуації зі ст. 71 КЗпП.

Не можна вихідний оголосити робочим днем для всіх працівників.

Кого краще не чіпати

Є співробітники з особливим статусом, у вихідні не працюють за жодних умов:

  • вагітні й працівниці з дітьми до 3 років (ст. 176 КЗпП);
  • батьки малолітніх дітей без матері, у т. ч. коли вона на тривалому лікуванні; опікуни, прийомні батьки малолітніх дітей (ст. 1861 КЗпП);
  • неповнолітні до 18 років (ст. 192 КЗпП).

Заборони на роботу у свята для цих співробітників немає, але ми не рекомендуємо їх залучати, навіть якщо дуже треба, щоб уникнути тяганини.

Платити в подвійному розмірі

Якщо попросили співробітника попрацювати у вихідний або святковий (неробочий ) день, оплатіть працю в подвійному розмірі (ст. 107 КЗпП). 

Самостійно можете встановити більший рівень оплати (ст. 97 КЗпП і ст. 15 ЗУ «Про оплату праці»).

Співробітник працює за місячний оклад. За роботу у святковий день платите одинарну годинну або денну ставку понад оклад, якщо він відпрацював у межах місячної норми робочого часу.

Подвійну оплату ви застосовуєте тільки для ставки за фактично відпрацьовані години, на розмір надбавок, премій та ін. не впливає. 

Ось приклад, щоб було зрозуміло:

У продавця Тараса норма робочого часу в травні — 21 день по 8 годин, оклад 7,5 тис. грн. Він працював у свято — 1 травня 8 годин, але взяв відгул на день 15 травня. Загальне число робочого часу не змінилося, тому за травень йому повинні виплатити оклад 7,5 тис. грн плюс денну ставку 357,14 грн (7,5 грн / 21 год), загалом 7857,15 грн.

А от коли співробітник відпрацював більше днів чи годин, аніж передбачено місячною нормою, заплатити треба подвійну годинну/денну ставку понад оклад.

Продавець Борис працює на таких самих умовах, як і Тарас, 9 травня працював, тобто працював понад місячну норму 8 годин. Йому повинні виплатити: оклад 7,5 тис. грн і подвійну денну ставку за роботу 9 травня — 714,28 грн (357,14 грн × 2), усього 8214,28 грн.

Платите за погодинну працю, за день. У такому разі роботу у вихідний оплачуєте за подвійною годинною/денною ставкою.

Відрядна робота. За подвійними відрядними розцінками.

Особа відпрацювала кілька годин у вихідний. Визначаємо годинну тарифну ставку: місячний оклад ділимо на місячну норму тривалості робочого часу. Цей показник зазвичай затверджують у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Норма робочого часу в червні — 143 години. Оклад продавчині Олени 5 тис. грн, годинна ставка — 34,97 грн (5 тис. грн / 143 год).

У державний вихідний — 28 червня, у День Конституції, вона відпрацювала три години. За це їй треба заплатити 209,82 грн (34,97 грн × 2 × 3 год).

За роботу в святковий і неробочий день працівник, крім подвійної оплати, має право взяти день відпочинку, але може і не брати. Такий день відпочинку не оплачується і вважається вихідним (лист Мінпраці № 853/13 / 84-09). У цьому випадку замінити подвійну оплату вихідним неможна.

Буває, що співробітники працюють у вихідні, а їм платять як за роботу в будні, це порушення, і за таке можуть оштрафувати на дві мінімалки — це 9446 грн у 2020 році.

Робота у вихідний

За работу у вихідний платять, як і за работу в свята (неробочі дні), правила обчислення однакові. Різниця в тому, що співробітник може обрати компенсацію — гроші чи день відпочинку (ст. 72 КЗпП).

Якщо вибере відпочинок, цей день не оплачується і вважається вихідним, як субота або неділя (лист Мінпраці № 853/13/84-09). 

Тоді роботу у вихідний оплачуєте як звичайний робочий день. У табелі обліку робочого часу проставляєте фактично відпрацьовані години (лист Мінсоцполітики № 321/13/133-12). А в день відгулу робите позначку «ІН» — інший невідпрацьований час.

Табель обліку робочого часу

Ви не можете вказувати людині, коли взяти вихідний, вирішуєте спільно. 

Як роботодавець ви не можете нав'язати людині відгул, якщо вона бажає грошову компенсацію. Це порушення прав працівника.

Як викликати на роботу

За процедурою, прописаною в законі, роботу у вихідний вам треба погодити з представником трудового колективу, якщо є профспілка — з нею. Оформляєте запит, перераховуєте ПІБ і посади співробітників, які будуть працювати у вихідний.

Коли згода отримана, видаєте наказ, перелічуєте працівників, відділи, які будуть залучені, і вид компенсації.

Обов'язково вкажіть причини такого рішення, опишіть негативні наслідки, які можуть трапитися без роботи у вихідний/свято. Якщо співробітник надумає скаржитися на вас у Держпраці або судитися, ви зможете обґрунтувати своє рішення.

Якщо працівник обрав відгул замість компенсації, пропишіть, що дата має бути погоджена з вами.

Ну і, звичайно, обов'язково треба ознайомити працівників із наказом.

Якщо за графіком працівника святковий (неробочий) день і так є робочим, окремий наказ не оформляєте.

Працівник проти

Якщо роботодавець дотримувався процедури виклику на роботу у вихідний, оформив наказ, погодив із колективом, а працівник усе одно не вийшов, це прогул — порушення трудової дисципліни.

От якщо ви без підстав, без дотримання процедури вимагаєте, щоб людина працювала у свій законний вихідний, погрожуєте звільненням — він має право відмовити, і це не вважатиметься порушенням. А якщо працівник звернеться до Держпраці, вас ще й оштрафують.

Перенесення вихідних

Коли святковий (неробочий) день припадає на суботу чи неділю, його переносять на понеділок, і працівники відпочивають три дні поспіль (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Як на День незалежності в 2019 році. 24 серпня — субота, державне свято збіглося із законним вихідним для тих, хто працює п'ять днів на тиждень, отож вихідний переноситься на понеділок, 26 серпня.

Кабмін рекомендує переносити вихідні й робочі дні. Але чи робити це, вирішує роботодавець. Якщо користуєтеся рекомендацією, мінімум за два місяці видайте розпорядження про перенесення (ст. 67 КЗпП).

Переносити вихідні й робочі дні можете й за своїм розсудом, але обов'язково повідомте працівників, теж мінімум за два місяці (ст. 32 КЗпП).

Коли викликаєте людину попрацювати в перенесений вихідний, процедура така сама, як і при залученні у звичайний вихідний.

Робочі суботи. Традиційно кілька разів на рік Кабмін рекомендує переносити робочі дні напередодні чи після свят на суботи.

Так, у 2020 р. рекомендують перенести робочі дні на суботи: 6 січня — на 11 січня.

Робота в такий день оплачується у звичайному порядку.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки