Як підприємцю оформити податкову відпустку

26 грудня 2018 Стане у пригоді для: Підприємці 1-2-га групи ЄП

У січні не працюватиму: на 10 днів їдемо з родиною на відпочинок, потім робитимемо ремонт у магазині. Чи можу я не платити єдиний податок і єдиний внесок за січень? Я на 2-й групі.

Як підприємцю оформити податкову відпустку

Підприємцям 1-ї й 2-ї груп дозволено один місяць у році не платити єдиний податок — під час відпустки або лікарняного (п. 295.5 ПКУ). Обов'язкова умова: у вас не повинно бути найманих працівників.

Як платити єдиний податок

Чому виділили тільки ці групи? Бо вони сплачують фіксований розмір єдиного податку на місяць, навіть якщо взагалі не ведуть діяльності. А підприємці на 3-й і так не платять ЄПЄдиний податок, якщо не отримують доходу.

Як оформити податкову відпустку

Щоб вам не нарахували черговий авансовий платіж із ЄП під час відпустки, треба подати до податкової заяву в довільній формі й указати період відпустки (пп. 298.3.2 ПКУ).

У Податковому кодексі йдеться про календарний місяць, тому в заяві треба вказувати повний місяць, з першого числа до 28–31-го включно. Якщо в заяві вкажете, наприклад, 10-денний строк відпустки, ЄП доведеться платити, оскільки не буде підстав для звільнення (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.12).

Строк подання заяви ніде не прописаний, податківці кажуть, головне подати до фактичного початку відпустки (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 104.12). Якщо зібрались у відпустку в квітні, то заяву треба встигнути подати до кінця березня.

Якщо занедужали, заяву про відпустку можете відкликати до її початку. Якщо хвороба триватиме 30 і більше днів, у вас з'явиться інша причина не платити ЄП — через хворобу (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.12).

Податкова відпустка підприємця не переноситься, і компенсація за невикористану відпустку не передбачена. Тому якщо вирішили накопичити таку відпустку, щоб відгуляти одразу за кілька років, так не вийде. Запам'ятайте: не скористалися цього року — на наступний не переноситься.

Якщо сплатили ЄП наперед

Буває, що підприємці сплачують податок заздалегідь, одразу на кілька місяців (абз. 2 п. 295.1 ПКУ), а потім вирішують піти у відпустку. Тоді сплачені суми ЄП зарахують у рахунок майбутніх платежів за цим податком. Тільки про це треба повідомити податкову в заяві про відпустку (п. 295.5 ПКУ).

Не можна отримувати дохід під час відпустки

Головна умова податкової відпустки — не вести діяльності в цей місяць. Якщо звільнення отримали, але продовжили працювати, звільнення від сплати ЄП скасовується.

Не рекомендуємо в період податкової відпустки: підписувати договори, відкривати рахунки, оформляти документи на передання товарів, підписувати акти виконаних робіт. Первинні документи — докази, що ви працювали.

Водночас податківці погоджуються, що, якщо єдинник отримав на рахунок передоплату або гроші за реалізовані в минулих місяцях товари (роботи, послуги), — так можна. У цьому разі ви заповните книгу обліку доходів, і записи припадуть на період відпустки.

У вас магазин, швидше за все, ви займаєтеся роздрібною торгівлею, а отже, ваш вид діяльності передбачає постійне отримання виручки. І якщо будете отримувати дохід, це означає, що діяльність велася, тож звільнення від сплати ЄП бути не може.

Як не платити ЄСВ

Ви питали, чи можна не платити внесок, якщо стисло — то ні.

Єдиний соціальний внесок платити обов'язково, навіть якщо діяльності не ведете. І податкова відпустка не поширюється на сплату ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки