Як повернути переплату з податків

18 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Переплату з податків можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути грошима.

Як повернути переплату з податків

Дізнатися, чи є переплата, можна під час звірки з податковою або в кабінеті платника в розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

Як підтвердити, що ФОП подавав звітність і платив податки

Хочете повернути грошима

Для повернення переплати й сплачених помилково податків у вас є 3 роки з дня виникнення (ст. 43 ПКУ).

Процедура від подання заяви до повернення виглядає так:

  1. Подається заява про повернення грошей до податкової, де перебуваєте на обліку.
  2. ДФСДержавна фіскальна служба за 5 днів розгляне її, підготує висновок про повернення грошей і подасть його до Казначейства.
  3. На підставі висновку Казначейство поверне ФОПФізична особа — підприємець переплату протягом 5 робочих днів.

Що писати в заяві

Встановленої форми заяви на повернення немає, пишіть у довільній формі, що хочете повернути гроші й куди їх треба перерахувати.

Що обов'язково писати в заяві:

  1. ПІБ підприємця і РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків (ті, хто не має податкового номера, пишуть серію й номер паспорта), місце проживання, вказане в паспорті. Номер телефону для зв'язку з вами.
  2. Причина, чому повертаєте гроші: переплата, сплатили податок не на той рахунок.
  3. Сума повернення.
  4. Куди хочете отримати гроші. Є варіанти: на рахунок ФОП або готівкою за чеком у банку. У заяві можна вказати, щоб переплату зарахували в погашення зобов'язання як аванс або борг з іншого податку.

Із заявою подайте оригінал/копію розрахункового документа з банку або інтернет-банку, щоб підтвердити, що дійсно перерахували гроші в бюджет.

Якщо гроші за вас отримає представник, напишіть про це в заяві та обов'язково прикладіть засвідчену в нотаріуса довіреність і копію паспорта представника.

Ось зразок заяви про повернення переплат з податків:

Як подати заяву

Віднести особисто в податкову або надіслати рекомендованим листом.

Онлайн можна надіслати через кабінет платника, в розділі «Листування з ДФС», якщо є ключ ЕЦПЕлектронний цифровий підпис.

Що з ЄСВ

Якщо є заборгованість із ЄСВЄдиний соціальний внесок й переплата з інших податків, а ви хочете переплату спрямувати в рахунок погашення боргу за внеском — так не можна.

Податківці обґрунтовують це тим, що ЄСВ не є джерелом наповнення місцевих і держбюджету, в законодавстві не прописано, що переплати з інших податків можна використовувати для погашення боргу з ЄСВ (консультація в ЗІР, підкатегорія 135.04).

Є заборгованість

Якщо є заборгованість із податку і з цього ж податку є переплата, сума переплати чи помилково перераховані гроші автоматично будуть зараховані в рахунок погашення боргу. Писати заяву для цього не потрібно.

Коли погасите борг, а переплата залишиться, можна повернути її за схемою, описаною вище.

Переплати в рахунок авансових платежів

Наприклад, ФОП 1–2-ї груп сплачують ЄП щомісяця, отож якщо в них є переплата або помилково перерахували суму на рахунок для сплати єдиного податку, її можуть зарахувати в рахунок майбутніх авансових платежів із податку до кінця календарного року, але не більше (п. 295.6 ПКУ).

Переплата з ЄП на 3-й групі. Сума може бути зарахована як оплата за наступний квартал, залежно від суми переплати вона частково або повністю покриє квартальний платіж із податку (п. «а» абз. 2 п. 87.1 ПКУ). За такою самою схемою загальносистемники можуть вчинити з авансовими платежами з ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб.

Є виключення для ПДФО

Процедура повернення переплат із податків не стосується повернення надміру утриманих (сплачених) платежів з ПДФО, які розраховує сама податкова на підставі декларації за звітний рік шляхом перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника (консультація в ЗІР, підкатегорія 135.04).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки