Податківці хочуть, щоб українці декларували отримані на картки  доходи

18 липня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо фізособа отримала дохід, у тому числі на банківську карту, не від податкового агента, вона зобов'язана подати річну декларацію та сплатити податки

Податківці хочуть, щоб українці декларували отримані на картки  доходи

ДПС: треба декларувати доходи, отримані на картки не від податкових агентів

Податківці нагадали, що фізособи зобов'язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи при отриманні протягом звітного року доходів: 

  • від особи, яка не є податковим агентом, крім випадків, передбачених у пп. 168.2.1 ПКУ;
  • у вигляді окремих видів оподатковуваних доходів / прибутків, що не підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті податковими агентами, але не звільнені від оподаткування (пп. 168.3.1 ПКУ);
  • у вигляді іноземних доходів.

Не треба подавати декларацію, якщо отримували доходи:

  • від податкових агентів;
  • від операцій продажу/обміну майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок;
  • у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку, з яких сплачено податок.

У своєму повідомленні податківці роблять висновок: якщо фізособа отримала дохід, у тому числі на банківську карту, не від податкового агента, такий одержувач зобов'язаний подати річну декларацію та сплатити ПДФО та військовий збір.

Податківці розкрили схему продажу товарів через оплати на карти й виграли суд

Податківці розповіли, що ще в 2016 році за матеріалами Держфінмоніторингу розпочали кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 ККУ. 

Досудовим розслідуванням установлено, що засновник, він же директор підприємства, яке оптом торгувало фарфором, скляним посудом і засобами чищення, протягом 2012–2016 років імпортував зазначену продукцію з Російської Федерації.

Директор відкрив на своє ім'я розрахункові рахунки у двох банках. За домовленістю з рядом осіб, які купували посуд, для подальшої реалізації без сплати податків оформив їм доступ до рахунків за допомогою карток Visa Electron. Інакше кажучи, дав їм можливість самостійно здійснювати розрахункові операції за отриману продукцію. Майже 4,5 роки він отримував на ці рахунки гроші від фізосіб-покупців, переводив їх у готівку, суми ці не декларував, податки не сплачував.

За результатами перевірки встановлено заниження ПДФО на 5,98 млн грн і ВЗ на 266,6 тис. грн.

Директор обґрунтовував правомірність своєї позиції тим, що відкриті рахунки — це рахунки підприємства, а не його особисті, а понад 50 млн гривень, які надійшли на них, є коштами від продажу продукції підприємства.

Податківці ж довели правомірність зворотної позиції: рахунки, відкриті на ім'я громадянина, є його рахунками як фізособи, а зараховані на них кошти — незадекларований і неоподаткований дохід.

Директор програв суди першої й апеляційної інстанцій і зобов'язаний сплатити до бюджету донараховані податки — 7,8 млн грн.

НБУ дозволив бізнесу купувати валюту до 100 тис. євро без підстав

З 20 липня бізнес зможе купувати валюту в межах ліміту в 100 тис. євро (в еквіваленті) на день без наявності підстав і зобов'язань і без подання в банк підтвердних документів, відповідні зміни внесені Постановою НБУ № 80.  

Кешбек за безготівкові розрахунки

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 5734-2, яким пропонується внести зміни до низки законів, зокрема запровадити кешбек за безготівкові розрахунки. 

Торговці зобов'язані будуть заохочувати клієнтів використовувати при оплатах платіжні карти. Передбачається, що сума фактичного списання коштів з покупця на користь торговця за конкретною платіжною операцією буде менше на 0,1%, якщо при розрахунках за товари, роботи, послуги використовували платіжну картку.

Зменшення списання має забезпечуватися автоматично платіжними організаціями платіжних систем.

За цькування на роботі пропонується ввести штраф

У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти, якими пропонується ввести відповідальність за цькування на роботі.

Законопроєктом № 5748 пропонується додати до КЗпП ст. 22 — заборона мобінгу. І визначити мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, спрямовані на приниження честі й гідності працівника, його професійної/ділової репутації у формі психологічного або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує людину недооцінювати власну профпридатність.

Законопроєктом № 5749 пропонується встановити адміністративну відповідальність за мобінг. Штраф від 100 до 150 НМДГ (це 1700–2550 грн) або громадські роботи строком від 20 до 40 годин. 

Помилково вказаний штраф і пеню при уточненні у звітності виправити не можна

У податківців запитали, чи застосовуються штрафні санкції й пеня при самостійному виправленні помилок в уточнюючій декларації або в складі звітної / нової звітної декларації, якщо помилка допущена в рядках «сума штрафу» (3% або 5%) чи «пеня» і як виправити такі помилки.

У ДПС відповіли, що в такому разі не передбачена можливість виправлення або скасування нарахованої штрафної санкції. Адже платник самостійно обчислив таку суму штрафної санкції в уточнюючій декларації або при уточненні в складі звітної. І така сума штрафної санкції вважається погодженою платником.

За помилки в розрахунку суми штрафних санкцій додатково штрафи не застосовують (консультація в ЗІР, підкатегорія 132.01).

Торгівля меблями власного виробництва і РРО

ФОП на 2-й групі ЄП продає меблі власного виробництва, попросив податківців роз'яснити, які правові підстави для застосування РРО/ПРРО.

Податківці відповіли, що з видом діяльності цього підприємця РРО можна не використовувати, якщо не перевищено обсяг доходу в 1 млн 320 тис. грн на рік.

І нагадали, що РРО можна не використовувати, якщо:

  • розрахунки за товари йдуть через банк шляхом перерахування грошей з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок (IBAN, онлайн-банкінг);
  • готівка вносилася через касу банку для наступного перерахування на розрахунковий рахунок;
  • розрахунки проходять через платіжний термінал/ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал)., що належить банку.

Ці операції не належать до розрахункових у розумінні ЗУ «Про РРО».

ІПК від 14.07.2021 р. № 2754/ІПК/99-00-07-05-01-06

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки