Відсотки по депозитах у ФОП, передоплата і чек РРО

09 серпня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Відсотки, отримані від банку за користування коштами на депозитному чи поточному рахунках, не включаються до доходу єдинника.

Відсотки по депозитах у ФОП, передоплата і чек РРО

Відсотки по депозитах не включаються до доходу ФОП-єдинника

Податківці нагадали, що відсотки, отримані від банку за користування коштами на депозитному чи поточному рахунках, не включаються до доходу ФОП-єдинника.

До відсотків включаються:

  • платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;
  • платіж за використання коштів, залучених у депозит;
  • платіж за придбання товарів у розстрочку;
  • платіж за володіння й користування майном за договорами фінансового лізингу ( без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об'єкта фінлізингу);
  • винагорода орендодавця як частина орендного платежу за договором оренди житла з викупом, сплачена фізособою платнику податку, на користь якого відступлено право на отримання таких платежів.

Не включаються до доходу пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати й відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізособі та яке вона використовує в госпдіяльності (пп. 1 п. 292.1 ПКУ).

Внесення власних коштів на рахунок у ФОП на ЗС

Податківці нагадали, що ФОП на загальній системі при внесенні власних коштів на рахунок ФОП не включають їх до складу доходів і не відображають в обліку доходів і витрат.

До складу оподатковуваного доходу включають виручку в грошовій і натуральній формі:

  1. Готівкові та безготівкові надходження на рахунок ФОП, що надійшли безпосередньо підприємцю або його працівникам на місці здійснення розрахунків (у т. ч. відсотки банку).
  2. Виручку в натуральній (негрошовій) формі.
  3. Суми штрафів і пені, отримані від інших СПД за ЦПД за порушення умов договорів та інші доходи, пов'язані з веденням госпдіяльності.

Передоплата і чек РРО

Податківцям поставили три актуальні запитання про використання РРО, ось що вони відповіли.

Коли і яким чином проводити розрахункову операцію через РРО, якщо покупець оплатить замовлення після отримання (наприклад, товар відправили 1 травня, а оплата відбудеться через систему дистанційного обслуговування Приват24, Ощад24 тощо 5 травня)?

Відповідь податківців: РРО застосовується на підставі виписки про рух коштів на рахунках ФОП.

Яким чином проводити розрахункову операцію через РРО, якщо часткова передоплата надійшла з використанням платіжних карток, а остаточна оплата — у поштовому відділенні готівкою?

Відповідь податківців: у разі доставки товару поштою чи кур'єрською службою та розрахункової операції з відстроченням платежу / у кредит разом із товаром необхідно надати покупцеві розрахунковий документ із зазначенням у ньому форми оплати: «кредит / післяплата / відстрочення платежу».

Як діяти, якщо покупець вніс передоплату за товар через систему дистанційного обслуговування Приват24, продавець провів цю оплату через РРО, але покупець не з'явився до поштового відділення для отримання замовлення й остаточного розрахунку або взагалі відмовився від замовлення, якщо в такому разі авансовий платіж не повертається?

Відповідь податківців: за своєю суттю договір купівлі-продажу — невід'ємна частина ведення госпдіяльності в сфері торгівлі, а використання будь-яких платіжних сервісів спрощує розрахунки між фізособами, юрособами і ФОП в інтернеті.

Таким чином, дії СПД мають відповідати договору між покупцем і продавцем, укладеному в усній чи письмовій формі, за яким продавцем і була отримана часткова передоплата за товари, і не можуть суперечити нормам Цивільного та Господарського кодексів, що встановлюють права й обов'язки учасників господарських відносин. А спірні питання вирішуються в судовому порядку.

ІПК від 29.07.2021 р. № 2922/ІПК/99-00-07-05-01-06

Послуги програмування і оплата з призначенням платежу «за субпідрядні роботи з комп'ютерного програмування»

ФОП-програміст на 3-й групі надає послуги з комп'ютерного програмування юрособі, оплата надійшла з призначенням платежу «оплата за субпідрядні роботи з комп'ютерного програмування». ФОП запитав у податківців, чи загрожує таке формулювання його перебуванню на спрощеній системі?

Податківці відповіли, що ні, якщо виконуються такі умови:

  • послуги надані з комп'ютерного програмування в межах видів діяльності, які дають право перебувати на спрощеній системі оподаткування;
  • види діяльності зазначені в реєстрі платників єдиного податку.

ІПК від 07.06.2021 р. № 2288/ІПК/99-00-04-03-03-06

Надання послуг нерезиденту через інтернет і письмовий договір

Податківці роз’яснили, що в законодавстві немає норм, які зобов'язують укладати ЗЕД-договори в письмовій формі при наданні послуг нерезидентам через інтернет.

І нагадали, що ЗЕД-контракт укладає суб'єкт ЗЕД або його представник у простий письмовій чи в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом (ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про ЗЕД»).

При експорті послуг, крім транспортних, ЗЕД-договір можна складати шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти), або шляхом обміну електронними повідомленнями, або іншим способом, у тому числі шляхом виставлення рахунку (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді.

Чи оформляти ордерами операції по корпоративній картці

Підприємство використовує корпоративні картки для розрахунків за товари/послуги, попросило податківців роз'яснити, чи потрібно операції з корпоративними картками оформляти прибутковими та видатковими ордерами і веденням касової книги (оприбуткувати в касі).

У відповіді податківці нагадали, що фізособи — довірені особи юросіб, які отримали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративної чи особистої картки, використовують їх за призначенням без оприбуткування в касі. Подають у бухгалтерію звіт про використання готівки разом із підтвердними документами у встановлені строки і порядку, які визначені для підзвітних осіб, а також документи, що підтверджують отримання готівки з поточного рахунку (це чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала) разом із невитраченим залишком готівки.

Окрім того, податківці підкреслили, що касові операції, які не супроводжуються прийманням або видачею готівки в/з каси підприємства, не підлягають оформленню прибутковими й видатковими касовими ордерами і не повинні відображатися в касовій книзі.

Друге запитання: чи відображати операції з корпкартками в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 30?

Податківці відповіли, що, виходячи з прикладу в запитанні, готівкові операції підзвітна особа не проводить, а проведені в безготівковій формі з використанням корпоративної картки операції не потребують відображення в оборотно-сальдових відомостях по рахунку 30 (субрахунку 301).

ІПК від 03.08.2021 г. № 2933/ІПК/99-00-07-05-01-06

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки