Працівник просить гроші на лікування: як оформити

06 листопада 2018 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Працівнику потрібні гроші на операцію родичу, просить видати безвідсоткову фіндопомогу з поверненням. Працюю на 3-й групі, як краще оформити?

Працівник просить гроші на лікування: як оформити

На єдиному податку заборонено надавати поворотну фінансову допомогу. Податківці вважають, що ПФДПоворотна фінансова допомога — це гроші, які підприємець отримує в користування і зобов'язаний повернути. Видається за письмовим договором, у якому прописаний строк повернення і сума.  належить до коду КВЕД 64Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення, а він заборонений на спрощеній системі. Якщо надасте фіндопомогу, вам доведеться сплатити з цієї суми єдиний податок за ставкою 15% і перейти на загальну систему.

Як ФОП надати поворотну фіндопомогу самому собі

Як роботодавець ви можете надати працівникові цільову або нецільову благодійну матеріальну допомогу.

Для отримання нецільової матеріальної допомоги ваш працівник має написати заяву на ваше ім'я, вказати, на які цілі йому потрібні ці гроші — «у зв’язку з сімейними обставинами», «на лікування» тощо, зазначити суму.

На підставі цього документа ви оформлюєте наказ про видачу допомоги. Із сум до 2690 грн у 2019 році податки платити не треба, але слід показати цю суму в звіті 1ДФ з ознакою доходу «169». Якщо перевищите цей ліміт, вам треба буде утримати ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб — 18% і військовий збір — 1,5% й показати цю суму в 1ДФ.

На лікування можна надати цільову допомогу, вона взагалі не оподатковується, незалежно від суми. Видається так само на підставі заяви працівника та наказу ФОПФізична особа — підприємець. Але працівник має надати вам пакет підтвердних документів: медичні висновки, які підтверджують, що його родич потребує лікування і медичного обслуговування, договір з медичним закладом, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг тощо.

Суму допомоги на лікування треба показати в звіті 1ДФ з ознакою доходу «143».

Розрахунок № 1ДФ: коли подавати і як заповнити

Видати нецільову матеріальну допомогу можна кому завгодно, цільову — тільки працівнику і його рідним першого ступеня споріднення: дітям, чоловіку або дружині, батькам.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки