Працівники з інвалідністю: що треба знати підприємцю

08 квітня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Коли роботодавець зобов'язаний прийняти на роботу людину з інвалідністю, як оформити, які документи попросити, як організувати роботу. 

Працівники з інвалідністю: що треба знати підприємцю

Установлені норми

Діє норматив працевлаштування інвалідів, за яким для працівників з інвалідністю потрібно надати (ст. 19 ЗУ № 875):

  • одне робоче місце, якщо у вас працює від 8 до 25 осіб;
  • 4% середньооблікової кількості штатних працівників за рік, якщо працівників більше 25.

Кого враховувати: тільки осіб з інвалідністю, які працюють у вас за основним місцем роботи, у тому числі тих, хто працює неповний робочий час.

Інваліди — зовнішні сумісники до розрахунку не входять, тобто ви можете взяти таку людину на роботу, але не можете зарахувати в норматив.

Санкції. Якщо виявиться, що ви не виконуєте норматив або взяли на роботу осіб з інвалідністю, але менше, ніж треба, до вас застосують адміністративно-господарські санкції.

Розмір залежить від кількості співробітників (ч. 1 ст. 20 ЗУ № 875):

  • у вас працює від 8 до 15 осіб — половину середньорічної зарплати одного співробітника за кожне робоче місце для працевлаштування інваліда, фактично не зайняте ним;
  • більше 15 осіб — середня річна зарплата за кожне робоче місце, не зайняте особою з інвалідністю.

Розраховуєте суму самостійно і вказуєте у звіті № 10-ПI.

Строк сплати санкцій: до 15 квітня, у поточному році платите за порушення, яке сталося торік (ст. 20 ЗУ № 875). За кожен день прострочення нараховується пеня — 120% річних облікової ставки НБУ на момент сплати за кожен календарний день прострочення.

Зареєструватися у Фонді

Якщо цьогоріч у вас працює вісім і більше осіб, до 1 лютого наступного року потрібно зареєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів.

Щороку до 1 березня треба звітувати до Фонду про працевлаштованих осіб з інвалідністю. Тобто за поточний рік звітуватимете в наступному. 

Форма № 10-ПІ «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів»

Якщо працівників менше восьми, у Фонді не реєструєтеся.

Не подали звіт 10-ПІ. Посадова особа, відповідальна за подання звітів, платить від 170 до 340 грн (від 10 до 20 НМДГ) (ч. 2 ст. 1881 КпАП).

Інформувати службу зайнятості

Якщо треба взяти на роботу інваліда, крім реєстрації у Фонді, треба подати в службу зайнятості звіт про наявність вакансій для осіб з інвалідністю.

Форма № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»

Норматив із працевлаштування інвалідів буде виконаний, коли візьмете на роботу таку людину, а не віднесете повідомлення до служби зайнятості.

З одного боку, роботодавець не зобов'язаний займатися пошуком інвалідів (ст. 19 ЗУ № 875). Але, з іншого, за невиконання нормативу з найму штрафують.

Так, якщо протягом року ви так і не знайшли фахівця на вакансію для співробітника з інвалідністю, до вас не можуть застосувати адміністративно-господарські санкції за нестворення робочих місць для інвалідів. Такої точки зору дотримуються й суди. І за потреби ви відстоїте свою правоту.

Відмова в працевлаштуванні людині з інвалідністю

Інваліду можна відмовити в прийнятті на роботу, якщо його професійні якості не відповідають посаді. Якщо такого здобувача направила служба зайнятості, у направленні вказують дату співбесіди й аргументовану причину відмови.

Обов'язково перевірте, щоб людина не мала протипоказань для виконання роботи за вашою вакансією, якщо має — це підстава для відмови (ст. 24 КЗпП).

Оформлення на роботу

Працівника з інвалідністю можна взяти як на основне місце роботи, так і за сумісництвом. Він може трудитися на умовах повного чи неповного робочого часу.

Інвалід має право на працевлаштування без випробувального терміну, якщо на роботу направила МСЕКМедико-соціальна експертна комісія (ст. 26 КЗпП).

Якщо фахівець підходить вам, а ваша робота не протипоказана йому, оформляєте трудовий договір.

Як підприємцю оформити працівника

Працівник повинен надати вам пакет документів:

  • паспорт або інший документ для підтвердження особи, копію податкового номера;
  • трудову книжку, якщо необхідно — документ про освіту;
  • копію пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача соцдопомоги від держави;
  • довідку МСЕК, що підтверджує групу інвалідності (виписку з акта огляду за формою № 157-1/о). Інвалідність може бути встановлена на певний час, тоді особа періодично має підтверджувати свій статус і присвоєну їй групу інвалідності новою довідкою МСЕК. Ваше завдання стежити за цим;
  • індивідуальну програму реабілітації, розроблену МСЕК, з урахуванням цієї програми ви обладнуєте робоче місце для людини й даєте завдання. Якщо умови програми не виконувати, вас може оштрафувати Держпраці.

Копії документів треба засвідчити й зберігати в особовій справі.

Процедура оформлення стандартна: видаєте наказ про прийняття на роботу, підписуєте трудовий договір, подаєте до податкової повідомлення про прийняття працівника й робите запис у його трудовій книжці.

За дискримінацію людини через інвалідність може загрожувати й кримінальна відповідальність: штраф 3,4–8,5 тис. грн (від 200 до 500 НМДГ) або позбавлення волі до 5 років із позбавленням права займати певні посади / займатися певною діяльністю на строк до 3 років (ст. 161 ККУ).

Робоче місце

Законодавство зобов'язує роботодавців створювати спеціальні робочі місця й умови роботи з урахуванням програм реабілітації працівників-інвалідів.

Але можете прийняти інваліда і на звичайне робоче місце, якщо в конкретної людини немає індивідуальної програми реабілітації та рекомендацій МСЕК щодо створення спеціалізованого робочого місця. Якщо ж є — зобов'язані забезпечити ці умови (листи Фонду соцзахисту інвалідів від 29.02.2008 р. № 1/6-51/06 і від 06.11.2008 р. № 1/6-481/06).

Зазвичай робоче місце працівника з інвалідністю потрібно додатково обладнати з урахуванням можливостей людини, можуть знадобитися додаткові пристрої, обладнання, техоснащення тощо.

Є можливість, щоб особа з інвалідністю працювала вдома, але якщо для роботи потрібні спеціальні умови, створити їх — обов'язок роботодавця (ст. 18 ЗУ № 875).

Належить надавати пільги

Співробітники з інвалідністю за законом мають право на низку гарантій, а ваше завдання — забезпечити їх.

Працівник може попросити встановити для нього неповний робочий день або тиждень, а ви зобов'язані це зробити (ст. 172 КЗпП).

За бажанням працівника-інваліда ви можете перевести його на легшу роботу (ст. 170 КЗпП).

Працівників-інвалідів не можна змушувати працювати вночі й понаднормово без їхньої згоди і якщо це суперечить медрекомендаціям (ст.ст. 63, 172 КЗпП).

Якщо людина втратила працездатність через нещасний випадок на виробництві або профзахворювання, за нею зберігаються посада й середня зарплата до відновлення працездатності або встановлення інвалідності (ст. 9 ЗУ «Про охорону праці»).

Може так трапитися, що працівник більше не може виконувати роботу, тоді ви зобов'язані забезпечити навчання, перекваліфікацію та працевлаштування відповідно до медрекомендацій.

За недотримання гарантій для працівників з інвалідністю вас можуть оштрафувати на 8 000 грн у 2024 році (ст. 265 КЗпП).

Відпустка

Працівники з інвалідністю мають право на щорічну відпустку більшої тривалості, ніж інші співробітники, взяти її вони можуть у зручний час, навіть якщо новий працівник не пропрацював належні 6 місяців (ст.ст. 6, 10 ЗУ «Про відпуски»):

  • інваліди I і II груп — 30 календарних днів;
  • інваліди III групи — 26 календарних днів.

Є право за рік взяти тривалу відпустку без збереження зарплати (п.п. 6–7 ч. 1 ст. 25 ЗУ «Про відпуски»):

  • інваліди I і II груп — до 60 к. д.;
  • інваліди III групи — до 30 к. д.

А в інвалідів-чорнобильців 1–2-ї категорій є право на додаткову оплачувану відпустку — 14 робочих днів на рік (п. 22 ч. 1 ст. 20, п. 1 ст. 21 ЗУ № 796-XII).Вихідна допомога: практичне застосування

Пільги з податків

Ставка ЄСВЄдиний соціальний внесок — 8,41% від доходу, який виплачуєте працівникам-інвалідам (ч. 13 ст. 8 ЗУ «Про ЄСВ»). Її ви застосовуєте, коли нараховуєте таким працівникам зарплату, лікарняні, декретні й інші виплати.

При утриманні ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб із зарплати інвалідів I і II груп і чорнобильців 1–2-ї категорій застосовуєте підвищений розмір ПСППодаткова соціальна пільга — 150%, або 2 271 грн у 2024 році. Але такі працівники зобов'язані надати вам заяви на застосування ПСП і підтвердні документи.

Можуть прийти з перевіркою

Якщо Фонд соцзахисту інвалідів виявить розбіжність показників у вашому звіті, протягом 10 днів письмово повідомить про невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю вас і Держпраці.

Про свій візит Держпраці повідомляє роботодавця за 10 днів до початку перевірки.

Хто може перевірити діяльність підприємця

А ось підстави для позапланової перевірки:

  • СПД сам подав заяву й попросив провести перевірку;
  • перевірити, як роботодавець усунув приписи щодо усунення порушень, які були виявлені за підсумками попередньої перевірки Держпраці;
  • ваш працівник може поскаржитися на порушення з вашого боку й надати документи, що підтверджують порушення його прав і законних інтересів та ін.;
  • СПД два роки підряд не надавав звітність до Фонду захисту інвалідів без поважних причин / без письмових пояснень про причини або не виправив помилки у звіті про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю (постанова КМУ № 466).

Якщо вирішите звільнити

Ви маєте право розірвати строковий трудовий договір зі співробітником-інвалідом, якщо стан його здоров'я перешкоджає виконанню трудових обов'язків (ст. 39 КЗпП).

Як правильно звільнити працівника

Якщо вирішите скоротити працівників, за законом за рівних умов продуктивності й кваліфікації перевагу треба віддати інвалідам війни, працівникам, які заробили, працюючи на вас, трудове каліцтво або профзахворювання (п.п. 5, 7 ст. 42 КЗпП).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки