При оплаті через Приват24, Монобанк РРО потрібен, ФОП без доходу дозволять не платити ЄСВ

09 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

У Держпраці розповіли, як будуть застосовувати нові трудові штрафи.

При оплаті через Приват24, Монобанк РРО потрібен, ФОП без доходу дозволять не платити ЄСВ

Податківці: гроші з рахунку ФОП можна витрачати на що завгодно, але після сплати податків

Податкова надала формальну консультацію, в якій зазначила, що ФОП може вільно користуватися грошима з підприємницького рахунку «за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством». Така консультація розміщена в ЗІР, підкатегорія 104.11.

Роз'яснення НБУ щодо використання рахунків ФОП, рахунки для сплати податків у 2020 році

Раніше підприємців обурило, що податківці так і не роз'яснили, як ці «за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів», виглядатиме на практиці.

ФОП без доходу звільнять від сплати ЄСВ, але не всіх

Верховная Рада у першому читанні прийняла законопроект № 2166, згідно з яким звільнять від сплати ЄСВ за себе незалежних професіоналів:

  • але лише тих, хто отримує пенсію за віком або є особою з інвалідністю. Сплачувати ЄСВ вони можуть добровільно;
  • при реєстрації їх ФОП, але лише за умови ведення ними одного виду діяльності одночасно в статусі ФОП і незалежного професіонала.

Скасують обов'язок для ФОП на загальній системі та осіб, що здійснюють незалежну профдіяльність, членів фермерського господарства платити ЄСВ у мінімальному розмірі за відсутності діяльності — за місяці, коли дохід не отримували.

Єдинники без доходу продовжать сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального платежу, це 3117,18 грн у 2020 році.

У Держпраці розповіли, як будуть застосовувати нові трудові штрафи

З 2 лютого запрацювали нові розміри трудових штрафів: вони стали менше, а за деякі порушення ФОП-єдинники можуть відбутися попередженням.

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Держпраці пояснила: притягати до відповідальності за порушення законодавства про працю будуть відповідно до редакції ч. 2 ст. 265 КЗпП, яка діє на день виявлення порушення (підписання акта інспекційного відвідування).

А зменшити штрафи, які наклали на роботодавця до 02.02.2020 р., не вийде.

Положення нової редакції ст. 265 КЗпП Держпраці буде застосовувати до порушників, виявлених після 02.02.2020 р.

Поки що не затверджені форми попередження, тому фінансові санкції, передбачені абз. 2 і 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП, не застосовують (стосується єдинників). Однак це не скасовує обов'язку інспектора направляти протокол про адміністративне правопорушення на розгляд до суду. 

Алкоголь на розлив хочуть дозволити продавати лише в ресторанах

Верховна Рада взяла за основу законопроект № 2136, яким будуть внесені зміни до ряду законодавчих актів, зокрема:

замість терміна «громадське харчування» буде «ресторанне господарство»;

продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці буде дозволений тільки в закладах ресторанного господарства.

Податківці: при оплаті через Приват24, Монобанк, LiqPay, Portmone — РРО потрібний

В ІПКІндивідуальна податкова консультація. податківці роз'яснили, що ФОП треба застосувати РРО, якщо покупець перевів оплату через інтернет-банкінг (Приват24, Монобанк) і платіжні системи (LiqPay, Portmone).

Як приймати оплати в інтернет-магазині

ФОП, який продає медвироби, запитав податкову, чи потрібен РРО, якщо покупець оплачує покупку через Приват24, Монобанк, LiqPay, Portmone. В ІПК податківці зазначили: застосовувати РРО обов'язково.

Нагадаємо, що податківці раніше вказували, що РРО не треба використовувати, якщо плата проводиться з рахунку покупця на рахунок продавця або коли покупець зараховує гроші на рахунок продавця через касу банку.

У ДПС вважають, що оплата через інтернет-банкінг і платіжні системи підпадає під дію п. 3 ст. 13 ЗУ «Про електронну комерцію»: продавець, оператор платіжної системи, які отримали оплату за товар (роботу, послугу) відповідно до умов електронного договору, повинні надати покупцю електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек або інший документ із датою розрахунку як підтвердження отримання грошей.

Квитанція, яку платник одержує при розрахунках платіжною карткою, розрахунковим документом не є — вона підтверджує ініціювання переведення грошей, а факт продажу не підтверджує (лист НБУ № 57-0007/62082).

ФОП на єдиному податку: ліміт в 1 млн грн і РРО

При цьому ФОП зобов'язаний видати покупцю при одержанні товарів розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції (п. 2 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

Але онлайн-торгівля передбачає цілодобову оплату покупок, платежі можуть надходити пізно вночі, рано вранці, у свята. Однак податківці вправно обходять цей момент і ніде не надали роз'яснення, як можна роздрукувати фіскальний чек у такому випадку.

ІПК ДПС від 31.01.2020 р. № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК.

Заяву на спрощену систему відкликати не можна

Податківці роз'яснили: ПКУ не передбачає можливості відкликати заяву про застосування спрощеної системи, подану платником.

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

Але для відмови від спрощеної системи та переходу на ЗС підприємець має подати заяву в податкову, де він перебуває на обліку, не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу. 

Через OpenDataBot можна сплатити ЄП і ЄСВ, але з великою комісією

Через OpenDataBot тепер можна сплачувати податки. Так, ФОП можуть сплатити єдиний податок і ЄСВ. OpenDataBot доступний у трьох месенджерах — Telegram, Viber, Facebook Messenger.

  1. Відправте в чат із ботом свій податковий номер і натисніть «Сплатити податки».
  2. Бот попросить уточнити, що будете сплачувати: єдиний податок чи ЄСВ.
  3. Потім бот надішле вам кілька повідомлень і проінформує про періодичність сплати податку. Запропонує вибрати період, за який хочете сплатити. Якщо це ЄСВ — сформує відразу мінімальний платіж.

Будьте уважні, бот досі пропонує сплатити ЄСВ за IV квартал. Якщо захочете сплатити ЄСВ за I квартал 2020 р., бот платіжку не сформує.

Комісія за мінімальний квартальний платіж із ЄСВ у 3117,18 грн — 124,69 грн.

Оплата проводиться через платіжну систему WayForPay.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки