Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

01 лютого 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Змінити загальну систему на спрощену й навпаки можна тільки з початку будь-якого кварталу, із середини кварталу — не можна. 

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

Перехід із загальної системи на єдиний податок

Для переходу на єдиний податок треба виконати дві умови:

  1. Ваш бізнес має відповідати вимогам роботи на вибраній групі єдиного податку: не перевищувати ліміти на працівників, обсяг доходу за рік, КВЕДи, за якими ви працюєте, повинні бути дозволені на спрощеній системі (пп. 291.4 ПКУПодатковий кодекс України).
  2. У вас не має бути заборгованості з податків (п. 291.5.8 ПКУ) — ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, військового збору, ЄСВЄдиний соціальний внесок або непогашених штрафів і пені. Якщо борги є, на єдиний податок вас не переведуть.

Групи єдиного податку для ФОП

Заява про перехід на ЄП

При переході подають заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Зараз діє форма заяви від 16 липня 2019 р., затверджена наказом Мінфіна № 308.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2022

Строк подання заяви про перехід на спрощену систему

Якщо переходите на єдиний податок з загальної системи, подати заяву про перехід потрібно не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу.

Строки подання заяви про перехід в 2022 році, якщо плануєте розмочати працювати на спрощеній системі:

  • з II квартала — подати заяву треба встигнути до 17 березня;
  • з III квартала — подати заяву до 16 червня;
  • з IV квартала — подати заяву до 16 вересня.

Подати заяву можна особисто або через представника, на якого слід оформити нотаріально завірену довіреність. Можна надіслати документи поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. Датою подання буде дата відправлення на конверті.

Онлайн подати заяву можна через кабінет платника, через програму податкової «Єдине вікно» (код форми — F/J 0102003). 

На що звернути увагу, коли заповнюєте заяву:

  • Потрібно поставити галочку навпроти «Реєстрація (перехід)».
  • Вказати податкову, у якій перебуваєте на обліку і дані вашого ФОП.
  • п.п. 5.1 — зазначаєте перше число нового кварталу. А у п. 5.1.1. ставку ЄП для групи, на яку переходите (п.п. 5.2 заповнюєте, якщо змінюєте групу ЄПЄдиний податок і ставку. п.п. 5.3 заповнюєте, якщо хочете стати/анулювати реєстрацію платника ПДВ;
  • п.п. 5.4 заповнюють, якщо одночасно з переходом на ЄП реєструєте інші зміни (приміром нові коди КВЕД, не забувайте перерахувати їх в п. 8);
  • п. 6 «Місце провадження господарської діяльності (індекс, адреса)», де треба вказати конкретну адресу: код КОАТУУ території, область та населений пункт, індекс.
  • п. 7. Тут вам треба вказати кількість найманих працівників, із якими у вас оформлені трудові відносини на момент переходу на спрощену систему. І пам'ятайте, що на 1-й групі ЄП працівники заборонені, а на 2-й їх може бути не більше 10;
  • п. 8. Ви можете вказати будь-яку кількість КВЕДів, головне, щоб ці види діяльності були дозволені на ЄП й вибраній вами групі.

Розрахунок доходу для переходу з загальної системи на спрощену

Із заявою треба подати Розрахунок доходу за попередній календарний рік, щоб підтвердити, що підприємницький дохід не перевищує ліміти для вибраної групи ЄП.

Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує переходу на спрощену систему — 2022

Група ЄП 1-а 2-а 3-я
Ліміт доходу за рік 1 085 000 грн 5 421 000 грн 7 585 500 грн

Якщо переходите на єдиний податок усередині звітного року, розрахунок подаєте за попередній календарний рік. Якщо будете переходити на єдиний податок із ІV кварталу 2022 року, то розрахунок подавайте за 2021 рік.

А от якщо переходите на спрощену систему з нового року, з 1 січня, розрахунок робіть з урахуванням надходжень, які очікуєте отримати до кінця року, вже після подання заяви (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.01). 

Якщо обрали 3-ю групу з ПДВПодаток на додану вартість , а на загальній системі цього статусу у вас не було, укажіть це у заяві.

Як дізнатися, що стали єдинником

Податківці мають внести ваші дані до реєстру платників ЄП за два робочих дні з дати одержання заяви (п. 299.3 ПКУ). А єдинником ви станете з першого числа кварталу після подання заяви. Перевірити, є чи про вас запис у реєстрі, можете самі.

Якщо потрібно підтвердити статус єдинника, можете отримати витяг із реєстру. Треба написати до податкової заяву в довільній формі.

Її можна віднести в податкову особисто або надіслати через кабінет платника

Протягом одного робочого дня після відправлення листа вам повідомлять вхідний реєстраційний номер і дату реєстрації запиту.

Сплата податків і подання звітності

Якщо переходите на ЄП з ІI кварталу 2022 року, за підсумками I кварталу треба розрахувати і сплатити:

  • 18% ПДФО й 1,5% військового збору від чистого доходу за мінусом авансових платежів;
  • 22% ЄСВ від чистого доходу.

У разі переходу на спрощену систему з ІІ або ІІІ кварталу декларацію за період роботи на ЗС подавати теж потрібно.

Єдиний податок. 1–2-а групи ЄП починають платити з першого місяця кварталу, в якому стали єдинником. Якщо перейдете, приміром на 2-гу групу з третього кварталу, перший раз платити ЄП треба за липень. Останній день — 20-е число місяця.

2-а група єдиного податку

3-я група сплачує ЄП у вигляді відсотка від доходу за підсумками кварталу після подання звітності.

У 2022 році останній день сплати єдиного податку:

  • за I квартал — 19 травня;
  • за II квартал — 19 серпня;
  • за III квартал — 18 листопада (останній день сплати переноситься, оскільки 19.11 випадає на суботу);
  • за IV квартал — 17 лютого (19.02 выпадає на неділю).

ЄСВ. Сплачувати внесок за правилами для єдинників треба із кварталу, в якому перейшли на спрощену систему. Єдинники розраховують внесок від мінімальної зарплати, а не від чистого доходу. Останній день сплати — 19-е число місяця після закінчення кварталу.

Звітують щодо сплати ЄСВ після закінчення року, до 9 лютого. Якщо протягом року підприємець попрацював і на ЗС, і на ЄП, то він показує доходи й сплату внеску в одному звіті з ЄСВ.

Перехідні моменти у визначенні доходу  

Підприємці не припиняють діяльності, коли змінюють систему оподаткування. Часто трапляється так, що гроші підприємець отримує на ЗС, а роботу виконує й передає вже після переходу на спрощену систему, і навпаки. Є нюанси в обліку таких операцій.

Вам невигідно переносити операції із загальної системи на ЄП, й у ваших інтересах закрити угоди до переходу на спрощену систему. Ось чому.

При продажу товарів, наданні послуг доходи і в загальносистемника, і в єдинника формуються на дату отримання оплати, а відвантаження товару чи передання результатів роботи клієнту не спричиняє виникнення доходу.

Аванс отримали на загальній системі, відображаєте цю операцію на дату передоплати як ФОП-загальносистемник. На цю саму дату можете врахувати витрати на товари, які придбали для продажу, й за які отримали передоплату, але у вас мають бути документи, що підтверджують ці витрати (п. 177.2, пп. 177.4.1 ПКУ). А от після переходу на ЄП, коли товар чи послуга фактично надані, дохід уже не відображаємо.

Що вважається доходом підприємця-єдинника

Відвантажили товар або надали роботи, послуги на ЗС, а оплату отримали вже на ЄП — це вважається вашим доходом як підприємця-єдинника. Цю суму ви включаєте в річний обсяг доходу.

Витрати в цьому разі ви відобразити не зможете, адже під час перебування на ЗС оплати (доходу) не було, а отже не було права відобразити витрати. А на ЄП витрати не враховують.

Якщо на загальній системі перерахували передоплату за товари (роботи або послуги), а дохід від продажу отримали на ЄП, ви не маєте права враховувати ці витрати адже дохід отримали вже на спрощеній системі.

А ще, якщо на ЗС отримали товар або послугу, але гроші за це не заплатили, у витратах це ви не відображаєте, оскільки гроші фактично не витрачені. А після переходу на ЄП й оплати товарів у вас уже не буде права враховувати ці витрати.

При продажу товарів (послуг), які були тільки отримані або тільки оплачені на ЗС, уся сума потрапить у доходи єдинника.

Другий момент, який треба врахувати в разі переходу: на спрощеній системі є низка заборонених операцій, які дозволені на загальній системі. І якщо оплату за такою забороненою операцією ви отримали на єдиному податку, вам доведеться сплатити із цієї суми 15% ЄП й повернутися назад на ЗС.

Ось приклад: підприємець до переходу на 2-гу групу ЄП надав послуги неплатнику ЄП, оплату за них отримав після переходу. А на 2-й групі можна працювати лише зі звичайними громадянами й платниками ЄП. Тож доведеться заплатити із цієї суми 15% ЄП й розпрощатися зі спрощеною системою (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01).

Ще до переходу на ЄП краще повернути поворотну фіндопомогу, яку отримали на ЗС. Адже якщо ФОП отримав її на загальній системі й не повернув протягом 12 місяців від дня отримання, а строк повернення минув на період застосування спрощеної системи, то після переходу на ЄП потрібно включити її суму в дохід і оподаткувати ЄП. Якщо ж ви, навпаки, надали ПФДПоворотна фінансова допомога — це гроші, які підприємець отримує в користування і зобов'язаний повернути. Видається за письмовим договором, у якому прописаний строк повернення і сума. , перебуваючи на ЗС, то для єдинників це заборонений вид діяльності, за що теж доведеться залишити спрощену систему.

Перехід із єдиного податку на загальну систему

Не можна просто взяти й почати працювати на загальній системі. Спершу треба відмовитися від спрощеної — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу подати заяву в податкову.

Коли подавати заяву, якщо плануєте стати загальносистемником в 2022 році (пп. 298.2.1 ПКУ):

  • з II квартала — подати заяву слід до 21 березня включно;
  • з III квартала — до 20 червня включно;
  • з IV  квартала — до 20 вересня включно.

Важливо, щоб на момент переходу ви не мали боргів з єдиного податку. Провести звірку з податків можна в кабінеті платника. У розділі «Cтан розрахунків з бюджетом» відображаються дані з ЄПЄдиний податок і ЄСВЄдиний соціальний внесок за поточний рік, можна перевірити, чи є заборгованість і за попередні періоди. Або звернутися в податкову.

Перехід зі спрощеної системи на загальну — часто покарання за порушення правил роботи на єдиному податку.

Чим не можна займатися на єдиному податку

Порушення умов роботи на ЄП

Ось перелік порушень правил роботи на спрощеній системі, які зобов'язують вас відмовитися від єдиного податку:

  1. Отримували дохід від заборонених на ЄП видів діяльності й окремо — від заборонених для 1–2-ї груп ЄП.
  2. Отримували дохід за КВЕДами, які не внесли до реєстру єдинників.
  3. Використовували негрошові форми розрахунків із контрагентами (бартер, взаємозалік тощо).
  4. На 3-й групі перевищили річний ліміт доходу для своєї групи в 1 млн грн (ФОПФізична особа — підприємець на 1–2-й групах можуть перейти на «старшу» групу ЄП).
  5. На 2-й групі одночасно у вас працює більше 10 осіб за трудовими договорами; на 1-й прийняли працівника, хоча це заборонено.
  6. Два квартали поспіль не платите ЄП: податкова фіксує заборгованість на кожне перше число місяця.

Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

Якщо не відмовитеся від спрощеної системи самі, податкова все одно дізнається й анулює вашу реєстрацію заднім числом.

Як дізнається? Прийде з перевіркою — реальною чи порівняє дані вашої звітності зі звітністю ваших контрагентів. Тоді за весь період після анулювання вам доведеться заднім числом сплатити всі податки, які мали платити на загальній системі.

Строк переходу: до 20-го числа місяця, що йде за кварталом, у якому було порушення, треба подати заяву про відмову від ЄП (пп. 293.8 ПКУ).

Так, якщо порушення було в I кварталі, заяву про перехід вам слід подати до 20 квітня.

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Якщо працюєте на 1–2-й групі й ось-ось перевищите дозволений обсяг доходу або вам потрібно найняти працівника, а ліміти групи не дозволяють, — треба переходити на «старшу» групу ЄП.

Подати заяву в податкову слід не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ).

Заява. Щоб відмовитися від ЄП, треба подати в податкову, де перебуваєте на обліку, заяву про застосування спрощеної системи. У п. 5.5 треба вказати, що переходите добровільно: поставте відмітку в полі «самостійна відмова у зв'язку з переходом на сплату інших податків та зборів» або виберіть варіант, що підходить, якщо перехід вимушений — через порушення.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2022

Також треба вказати дату, з якої почнете працювати на ЗС.

Вашу реєстрацію єдинника анулюють в останній день кварталу, в якому подали заяву, і з першого числа наступного місяця ви вестимете діяльність за правилами, які діють для загальносистемників (пп. 299.10.1 ПКУ).  

Податки й звітність при переході на ЗС

Податки і збори. На загальній системі підприємці платять 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% військового збору від чистого доходу. Так само від чистого доходу сплачують і 22% ЄСВ, але не менше від мінімального внеску.

А ще на загальній системі ви стаєте платником усіх обов'язкових платежів, від яких звільнялися на ЄП (ст. 297 ПКУ): це податок на землю, на нерухомість, торговий патент та інші платежі, які доведеться сплачувати, якщо у вас є відповідні об'єкти оподаткування.

Звітність. Якщо ви переходите на ЗСЗагальна система оподаткування посеред року, вам потрібно відзвітувати про роботу на обох системах оподаткування.

Декларація з ЄП. Якщо раніше працювали на 1–2-й групах, її треба подати по закінченню звітного року, до 1 березня. На 3-й — протягом 40 календарних днів за останнім кварталом роботи на ЄП.

Якщо перехід на ЗС вимушений, через порушення, не забудьте окремо відобразити доходи за звичайною ставкою ЄП й заборонений дохід за ставкою 15%.

За період роботи на ЗС після переходу ви подаєте вже декларацію про доходи. Якщо перехід був на початку або посеред року, перший раз подати декларацію все одно слід за результатами рік (пп. 177.5.2 ПКУ).

Так, якщо заяву про відмову від спрощеної системи подали 18 березня й із II кварталу перейшли на ЗС, першу декларацію про доходи подаєте за 2022 рік.

Якщо на ЗС почали працювати з 1 січня, за рік роботи на спрощеній системі подаєте декларацію з ЄП, а за поточний — декларацію про доходи.

Звітувати з ЄСВ треба за рік, до 9 лютого.

Що робити зі старою книгою

Зберігати 3 роки з моменту подання останньої декларації, для складання якої використовували дані цієї книги.

Перехідні операції

І єдинники, і загальносистемники враховують доходи на момент отримання оплати.

Підприємець отримав передоплату за товар або послугу, коли працював на ЄП, і включив ці гроші в дохід. Навіть якщо самі товари (роботи, послуги) передаються вже після переходу на ЗС, у доходах це ніяк не відображають. Витрати на закупівлю товарів для продажу, які ви передали клієнту вже перебуваючи на ЗС, у витратах ви не враховуєте. 

У випадках, коли товари (роботи, послуги) ви надали клієнтам, коли працювали на спрощеній системі, а оплату отримали вже на загальній, цей платіж треба включити в дохід. Ваші витрати за такою операцією зможете відобразити у витратах на ЗС. Адже після переходу на ЗС при продажу товарів витрати на їх придбання потрапляють у витрати на ЗС на дату отримання доходу (пп.177.4.1 ПКУ, консультація в ЗІР, підкатегорія 104.05).

Реєстрація платником ПДВ

Якщо на 3-й групі ЄП ви були платником ПДВПодаток на додану вартість , можете залишатися в цьому статусі й на загальній системі. Але ви зобов'язані самостійно перейти на щомісячний звітний період із ПДВ починаючи з першого місяця такого переходу. Заяву подавати не потрібно, достатньо в першій декларації з ПДВ поставити відмітку, що подаєте її за місяць.

Що треба знати про ПДВ підприємцю

При переході на загальну систему реєструватися платником ПДВ мають не всі, а лише ті, в кого сума оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 місяців перевищила 1 млн грн. Заяву за формою 1-ПДВ треба подати не пізніше 10-го числа місяця, у якому перейшли на загальну систему (пп. 183.4 ПКУ).  

Якщо хочете за своїм бажанням стати платником ПДВ, подавайте заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до нового податкового місяця (пп. 183.3 ПКУ).

Як штрафують, коли мали перейти на ЗС, але не перейшли

Трапляється, що підприємці порушують правила роботи на спрощеній системі, але не переходять на ЗС, сподіваючись, що податкова ні про що не довідається. Тож от що буде, коли податкова виявить ваші порушення:

  1. Отримали заборонений на ЄП дохід (негрошові розрахунки, дохід за забороненими й незареєстрованними КВЕДами) і не сплатили з нього 15% — треба буде сплатити податок заднім числом, а ще штраф і пеню.
  2. Несплата ПДФО і ВЗВійськовий збір. На загальній системі ви зобов'язані сплачувати ці податки з чистого доходу. Але ви продовжували платити ЄП. На суму доходу за весь період, коли СПД працював на ЄП після порушення, буде донараховано недоплату з ПДФО (18% від суми отриманого доходу, оскільки облік витрат не вели), з ВЗ  1,5% від чистого доходу; штраф і пеня за його несплату залежатиме від того, як довго триває ваше порушення. А іще ЄСВ на загальній системі теж сплачують із чистого доходу, чого ви не робили, тому будуть санкції за неправильне нарахування внеску.
  3. Порушення касової дисципліни. Загальносистемники мають використовувати РРО, а у випадках, коли це необов'язково, ведуть книгу обліку розрахункових операцій. Але ж ви на ЗС не перейшли й РРО не почали використовувати, тож податкова всі ваші доходи після порушення вважатиме неоприбуткуванням готівки в касі. Й із сум, які ви будете декларувати після порушення, доведеться сплатити штраф у 5-кратному розмірі такої неоприбуткованої суми.
  4. Несплата ПДВ. На загальній системі, якщо рівень річного доходу перевищує 1 млн грн, слід реєструватися платником ПДВ. Тепер уявіть, якщо статус єдинника анулюють заднім числом і з'ясується, що дохід від господарської діяльності після порушення перевищував 1 млн грн: вам можуть донарахувати податкове зобов'язання з ПДВ у розмірі 20% від суми отриманого за цей період доходу і штраф.

За несплату інших податків і зборів, що відповідають умовам роботи підприємця на загальній системі, теж будуть штрафи.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки