ПДФО пропонують платити за місцем реєстрації платника, що робити з РРО, якщо призупинили діяльність

22 листопада 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

СПД не зобов'язаний повідомляти податкову, якщо тимчасово припиняє діяльність господарської одиниці та не використовує РРО в цей час.

ПДФО пропонують платити за місцем реєстрації платника, що робити з РРО, якщо призупинили діяльність

Депутати хочуть додати роботи бухгалтерам: пропонують ПДФО сплачувати за місцем реєстрації платника

У Верховній Раді зареєстровані відповідні законопроєкти.

У законопроєкті № 4369 пропонується передбачити: 

  • обов'язок фізосіб — платників податків інформувати роботодавця про зміну податкової адреси для коректного зарахування ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб;
  • зараховувати ПДФО до місцевого бюджету за податковою адресою такої фізособи.

Пропонується внести зміни до ст. 168 ПКУ, за якими податковий агент сплачує утриманий з доходів фізособи ПДФО, що відноситься до доходів місцевих бюджетів, у бюджет за місцем податкової адреси фізособи.

Законопроєктом № 4370 пропонується внести зміни до ст. 64 БКУ щодо встановлення порядку зарахування ПДФО, який сплачує: 

  1. Податковий агент — юрособа (її філії, відділення, ін. відокремлені підрозділи) — ПДФО зараховується в місцевий бюджет за місцем податкової адреси фізособи — платника податків.
  2. Податковий агент — фізособа. ПДФО зараховується в бюджет за місцем реєстрації такої фізособи в податковій.
  3. фізособа отримує дохід від імені особи, що не є податковим агентом. ПДФО зараховується в бюджет за податковою адресою такої фізичної особи.

ПДФО з доходів за надання фізособами в оренду/суборенду/емфітевзис земельних ділянок, часток (паїв), нарахований податковим агентом або фізособою, сплачується в бюджет за місцем податкової адреси фізособи — платника податків.

Якщо зміни приймуть, вони набудуть чинності з 01.01.2022 р.

Що робити з РРО, якщо вирішили призупинити діяльність

ДПС роз'яснила, як оформити призупинення використання РРО, якщо підрозділ тимчасово припинив роботу.

СПД не зобов'язаний повідомляти податкову, якщо тимчасово припиняє діяльність господарської одиниці та не використовує РРО в цей час.

Не потрібно складати будь-який документ, що підтверджує факт тимчасового припинення діяльності, не треба цього робити і при поновленні роботи.

Рішення про тимчасове припинення роботи структурних підрозділів можна оформити внутрішнім розпорядчим документом про переведення РРО в статус «Резервного».

Також податківці нагадали, що при використанні апаратного РРО потрібен договір з акредитованим ЦСО, який містить алгоритм обов'язкових дій при зміні статусу РРО.

При призупиненні використання РРО зміна статусу РРО перед екваєром на «призупинений» не єдина дія, але водночас достатня (ІПК ДПС від 20.10.2020 р. № 4328/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

Що робити, якщо на ПРРО не виходить сформувати Z-звіт

Податківці розповіли, як діяти, якщо потрібно на ПРРО сформувати Z-звіт про закриття зміни на ПРРО, а кнопка неактивна.

Вони нагадали, що фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється на ПРРО щодня в електронній формі при здійсненні розрахункових операцій або закритті робочої зміни й подається на фіскальний сервер. Z-звіт можна сформувати в електронній формі або роздрукувати.

СПД протягом дня може відкрити нову робочу зміну в разі формування фіскального звітного чека (Z-звіту) і закриття попередньої зміни.

Якщо кнопка формування Z-звіту неактивна, це свідчить про те, що зміна вже закрита і Z-звіт сформований. Для перевірки потрібно перейти в початкове меню та переконатися, що кнопка «Відкрити зміну» активна (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

Що ФОП-єдинникам треба знати про РРО

РРО для всіх поки не відстрочили

Верховна Рада не підтримала законопроєкт № 4313-д, яким пропонувалося відстрочити використання РРО для всіма ФОП. Але обіцяють розробити компромісний варіант.  

Проекту документа наразі немає.

Податківці можуть відмовитися приймати декларацію, навіть якщо квитанцію № 2 надіслали зі статусом «прийнято»

Податківці розповіли, що контролюючий орган має право надіслати квитанцію № 2 за податковою декларацією зі статусом «прийнято» (підтвердження реєстрації), а потім направити платнику письмове повідомлення про відмову прийняти цю декларацію, але зобов'язаний вказати причини такої відмови (консультація в ЗІР, підкатегорія 129.03).  

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки