Як бізнесу оцінити збитки внаслідок російської агресії для їхньої компенсації:

24 лютого 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Як бізнесу оцінити збитки внаслідок російської агресії для їхньої компенсації:

Товари, необхідні захисникам України, звільнили від ПДВ і мита при ввезенні - автомобілів це не стосується.

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому два законопроекти:

  • №8360 від 13.01.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння ввезення на митну територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів».
  • №8361 від 13.01.23. «Про внесення зміни до розділу 21 «Прикінцеві та перехідні положення Митного кодексу України щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних  літальних апаратів та деяких інших товарів».

Законопроектами, тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, звільняються від ПДВ та мита операції з ввезення на митну територію  України безпілотних  літальних апаратів, оптичних та коліматорних прицілів, прицілівнічного бачення, тепловізійних  біноклів  та монокулярів, приладів нічногобачення за переліком кодів УКТ ЗЕД , визначених у Митному кодексі України.Як вибрати КВЕД у 2023 році

Як повідомив  Я. Железняк, Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики  у Телеграм: «Рада схвалила наші законопроекти №8360/№8361 щодо звільнення від ПДВ та мита ввезення коптерів, тепловізорів, коліматорів та приладів нічного бачення та, за зверненням волонтерських організацій, додали рації. Також можливість експрес-відправок та зняли всі бюрократичні обмеження по імпорту цих важливих для нашої оборони товарів».  

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев  розповів:  «Ми вважаємо, що нині навіть якщо ці товари постачаються з комерційною метою, вони так чи інакше використовуються для наших Збройних сил і перемоги.  Тому ми звільняємо від податків зазначені товари й також звільняємо від засобів нетарифного регулювання».

За його словами, такий підхід значно спростить митне оформлення відповідних товарів і скоротить термін їх передачі ЗСУ.

Свята 08.03.,01.05.,09.05. замінять на три інші: законопроект про зміни у КЗпП.

У Верховній Раді України група депутатів зареєструвала законопроект №9009 від 13.02.23. «Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят».

Законопроект передбачає внесення змін до ст.73 КЗпП.

Внаслідок таких змін відкоригують перелік святкових днів.

Так, з КЗпП  приберуть:

  • 08.03. Міжнародний жіночий день; 01.05. День праці;
  • 09.05. День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні - День перемоги.

Замість них пропонується запровадити такі святкові дні:

  • 25.02. День української жінки (День українки) -  День народження Лесі Українки;
  • 09.03. Шевченків  день - День народження Тараса Шевченка;
  • Друга неділя травня - День матері.

Цей Закон, у разі його прийняття, має набрати чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Кодекс Законів про працю.

З 15.02.23. українці зможуть отримувати судові повістки через Viber.

Державне підприємство «Інформаційні судові системи» повідомляє про випуск оновленої версії програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду, яка передбачає запровадження додаткового каналу  електронної комунікації судів з учасниками судового процесу.

Йдеться про розширення способів надсилання судових повісток і викликів у вигляді електронних повідомлень.

З 15.02.23. на додачу вже традиційних SMS повідомлень, реалізовано можливість надсилання повісток і викликів за допомогою месенджера Viber.

Відповідне нормативне підгрунтя  закладено в оновленому Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі, затвердженому Наказом ДСА України №28 від 23.01.23. «Про затвердження Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі». Порівняння ФОП України з ФОП Польщі, особливості реєстрації та види систем оподаткування

Як бізнесу оцінити збитки внаслідок російської агресії для їхньої компенсації: інструкція ФДМ України.

Що робити бізнесу для підготовки належного звіту про оцінку збитків внаслідок агресії РФ?

У Фонді державного майна України розповіли кожен крок до компенсації від агресора:

·      Крок №1. Зберіть докази.

             Вони мають підтвердити, що  пошкодження майна відбулось внаслідок бойових дій.

·      Крок №2. Підтвердіть володіння майном.

             Компенсація передбачається лише за майно, яке перебувало на балансі.

·      Крок №3. Оцініть збитки.

             Замовте послуги кваліфікованого оцінювача.

·      Крок №4. Проведіть рецензування.

             Надішліть звіт на перевірку фахівцям.

·      Крок №5. Подайте позов до суду.

             Чекайте із рецензованим звітом, коли з’явиться така можливість.

Уряд змінив перелік неоподаткованої благодійної допомоги на відновлення майна та інші потреби.

Постановою КМУ №121 від 10.02.23. «Про внесення змін до переліку потреб, сума благодійної допомоги для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб».

Скориговані норми переліку потреб, сума благодійної допомоги  для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб.Пільги по ЄСВ для підприємців

До такого переліку належить:

  • відновлення втраченого майна;
  • закупівля товарів (послуг), необхідних для відбудови пошкоджених, знищених житлових господарських  будівель, споруд;
  • забезпечення житлом, послугами та паливом, транспортне обслуговування ВПО з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, тимчасово окупованих територій;
  • влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та маломобільних  груп населення до житлових будівель та приміщень.

Серед  доповнень:

Чи подавати юридичній особі в податкову службу повідомлення про відкриття або закриття рахунків в іноземних банків.

Податковим кодексом України та іншими нормативно-правовими актами не передбачено подання до контролюючого органу юридичними особами або самозайнятими особами повідомлення про відкриття або закриття рахунків в іноземних банках та інших фінансових установах за межами  України. На цьому наголошують фахівці ГУ ДПС у м. Києві:

Спеціалісти відзначили, що інформація щодо банків, рахунків юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається  банками центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його запит щодо наявності банківських рахунків.

Водночас, контролюючі органи мають право отримувати безоплатно від платників податків, а також від установ НБУ, банків та інших фінансових установ, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків. 

Банки та інші фінансові установи надають повідомлення про відкриття/закриття рахунку платників податків –юридичної особи чи самозайнятої  особи у день відкриття/закриття рахунку та проводять розрахункові операції за таким рахунком після взяття його на облік у контролюючому органі. 

Чи можна обрати спрощену систему за наявності податкового боргу?

Громадянину, який після державної реєстрації планує стати фізичною особою, платником єдиного податку, необхідно переконатися у відсутності заборгованості з податків та зборів, неоплачених штрафів і пені.Зміни для ФОП у 2023 році та рекомендації щодо організації ефективної діяльності

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС  у Полтавській області наголошує, що відповідно пп.291.5.8 ПКУ, не можуть бути платниками першої - третьої груп: «платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу,  що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс- мажорних обставин)».

За умови погашення податкового боргу платник може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності з першого числа місяця наступного календарного кварталу шляхом подання заяви в ДПІ не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Податковий кодекс України

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки