Як бути з експортом імпортованої продукції: та ставкою ПДВ?

15 жовтня 2024

Буває так, що продукція ввозиться до країни шляхом режиму імпорту, який потребує експорту. Важливо розібратися, якщо таку продукцію вивозитимуть, чи світить експортна ставка ПДВ 0 %?

Як бути з експортом імпортованої продукції: та ставкою ПДВ?

Отже, у нас склалася така ситуація, коли продукція перетнула кордон нашої країни в режимі імпорту з дотриманням усіх особливостей законодавства, декларуванням, платежами, але буде в перспективі продана іноземним компаніям і знову перетинатиме український кордон, а також митницю.

Нам необхідно знати, в якому розмірі застосовуватиметься ставка ПДВПодаток на додану вартість до такого роду процедури експорту продукції. А ще розуміти, що за митний режим застосуємо до неї, це просто експорт чи реекспорт.

Спочатку слід розібратися у формулюваннях, що вони є і чим відрізняються один від одного.

Отже, що ж є реекспорт. Це по суті митний режим, в рамках якого продукція, яка до цього перетнула державну митницю, яка потрапила в Україну, перевозиться знову за кордон митної території держави. І при цьому не сплачується вивізне мито, а також не застосовуються дії нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (стаття 85 Митного кодексу).

За законодавством йдеться про «реекспорт продукції», під чим передбачається продаж нерезидентам (не українським представникам госпдіяльності) та транспортування за межі держави продукції, ввезеної попередньо.

Є й деякі аргументи, які є важливими для підприємців. Зі статті 86 Митного кодексу стає ясно, на які варіанти застосуємо митний режим реекспорту. Коли продукція стає частиною імпорту і змінюється загальний режим, що згадувалося вище, то митний режим реекспорту діє лише за варіанті повернення її нерезиденту, представнику договору відповідно до зовнішньоекономічної діяльності. При цьому така продукція знову перетинає кордон у зворотному порядку з метою повернення згідно з невиконаним пунктом договору, про що свідчить пункт 5 статті 86 Митного кодексу.

Такий варіант можливий, коли продукція повертається протягом півроку з моменту, коли перебуває у митному режимі імпорту.

Важливим пунктом є визначення продукції в рамках статті 87 Митного кодексу для використання митного режиму реекспорту. Коли вона раніше потрапила в Україну, відомо, що це була та продукція, яка тепер йде на реекспорт. Тут діє алгоритм відповідно до частин 2 - 3 статті 326 Митного кодексу.

Але ми розглядаємо інший приклад і він виключає повернення до тих виробників або продавців, що були раніше. Наша продукція їде до інших нерезидентів та договір у неї також відрізняється. Швидше за все, ціна також не буде відповідати початковій. І визначення продукції не працює. Довести митникам, що ви везете раніше завезені найменування продукції буде надзвичайно складно. Звичайно, це означає, що митний реекспорт тут не застосовується.

Однак у справу входить експортний режим.

А що являє собою тоді експорт (безповоротне вивезення)? Згідно зі статтею 82 Митного кодексу, експортом є певний режим, за яким наша продукція відпускається для реалізації за межами нашої країни та її митної території та немає зобов'язань її ввозити знову до України. Давайте розбиратися, адже як бути з продукцією, яку раніше імпортували і чи вона може бути нашою? Знову повертаємося до Митного кодексу, оскільки підпункт 61 пункту 1 статті 4 каже, що так, так і є, продукція, яка приїхала ззовні на нашу митну територію та згодом вийшла за її кордони з метою вільного обігу є за фактом української. Адже вільне звернення – це цикл продажу продукції, на який не діють наші митні квоти, що затверджується у підпункті 6 пункту 1 статті 4 Митного кодексу.

Отже, продукція, раніше розмитнена в режимі імпорту, буде звернена у вільне обіг, а потім у плані митних відносин вона розцінюватиметься як вітчизняна. Відповідно, таку продукцію можна звернути в експортний режим.

А ми просто проводимо заходи щодо експорту продукції та користуємося відповідною митною декларацією.

Транспортування продукції за кордон нашої країни в експортному режимі накладає ставку ПДВ у 0% у рамках підпунктів 195.1.1 та пункту 206.4 Податкового кодексу). Але це процес, який оподатковується ПДВ, тому залишається право на імпортний податковий кредит за продукцією, а нараховуватися компенсаторні зобов'язання податківцями, згідно з пунктом 198.5 Податкового кодексу, не будуть. Окрема кількість для появи експортних зобов'язань згідно з нульовою ставкою має стати час і день, коли буде укладено саму митну декларацію. У ній вказується процес перевезення продукції через кордон, а робиться за правилами Митного кодексу.

А базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в такій митній декларації.

Але варто не забувати, що є варіанти оподаткування, якщо імпорт продукції, привезеної з-за кордону, здійснюється за допомогою режиму реекспорту, якщо виникли проблеми з договором і необхідно їх повернути. Тут діє принцип повернення коштів у складі ввізного мита за імпортування у межах статті 89 Митного кодексу. Ну, а в нас говориться, що імпортовану продукцію везуть знову за кордон в експортному режимі, і тут немає підстав повертати податок на ввезення, що внесений до цього.Також не забуваємо про ПДВ, адже коли вивозиш продукцію в реекспортному режимі, то в рамках пункту 5 частини 1 статті 86 Митного кодексу при поверненні її нерезиденту або в рамках пункту 3 частини 1 статті 86 Митного кодексу при перевезенні перероблених продуктів, цей процес оподатковується за нульової ставки ПДВ. Тут важливо, що оподатковувані угоди угоди залишають основу отримання імпортного податкового кредиту. Ну а коли реекспорт має інші приводи, то сам процес буде звільнений від сплати ПДВ у рамках пункту 206.5 Податкового кодексу. Тоді залишається лише врахувати, що для такого процесу, коли він звільняється від ПДВ, на якийсь час податок не нараховується, імпортний податковий кредит необхідно відшкодувати в рамках пункту 198.5 Податкового кодексу відповідно до митної ціни продукції, що розраховується при в'їзді на нашу територію. Про це говорить лист Податкової служби від 31 жовтня 2022 року №1785/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Як правильно фіксувати доходи у валюті ФОП

У разі перевезення продукції повторно через кордон у зворотному напрямку важливо розуміти, що одна система діє, коли ви її повертаєте та зовсім інша, якщо продаєте її іншому нерезиденту.

Розмитнену продукцію, привезену в режимі імпорту, можна після розцінювати як вітчизняну і перевести в експортний режим.

Щоб експортувати продукцію та зберегти нульову ставку ПДВ слід дотримуватись усіх вимог податківців, а й враховувати додаткові цінові та митні умови угоди.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки