Як правильно фіксувати доходи у валюті ФОП

19 вересня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Як правильно фіксувати доходи у валюті ФОП

Підприємці-початківці, які ведуть бізнес за кордоном і отримують кошти на валютні рахунки, часто мають складнощі із визначенням суми доходу для заповнення звітності та подальшого оподаткування. Також виникають питання щодо того, як виводити гроші з міжнародних платіжних систем.

Як правильно фіксувати доходи у валюті ФОП і які є особливості роботи з іноземними рахунками, з’ясуємо далі в статті.Чи здатний ФОП, яка працює з безготівковими розрахунками, внести на рахунок готівку без загрози додаткового оподаткування

Доходи у валюті ФОП: як визначати

ПКУ визначає умови щодо звітування про отриманий дохід на валютні рахунки підприємця та його оподаткування. Зокрема, згідно ст. 292.5 ПКУ, кошти, отримані в іноземній валюті, перераховуються на гривні за курсом НБУ, встановленим на дату зарахування їх на рахунок.

Наприклад, якщо ФОП 01.09.2024 отримав оплату в розмірі 1000 доларів на свій іноземний рахунок, то він повинен подивитися курс долара до гривні на сайті НБУ на 01.09.2024 та зафіксувати еквівалентну 1000 доларам суму в гривнях як отриманий дохід.

Важливо, що для «єдинників» сума доходу визначається за інвойсом, тобто та, яку виплатив покупець/отримувач послуг, без вирахування банківської комісії.

Такий підхід діє й до визначення доходу ФОП на загальній системі, проте вони можуть розмір комісії віднести до своїх витрат.

Виведення коштів з валютних рахунків

Підприємці мають право з валютних рахунків, які відкриті в українських банках, розраховуватися з іноземними контрагентами. Також вони можуть продавати іноземну валюту з подальшим зарахуванням коштів на гривневий рахунок.

В той же час заборонено перераховувати гроші на особисті картки та знімати їх готівкою.

Що стосується валютних рахунків, відкритих у банках за кордоном, то отримані на них кошти ФОП повинні перераховувати на свої українські валютні рахунки. Термін для перерахування – 180 днів з моменту надходження оплати на іноземний рахунок.Відкриття рахунку за кордоном у 2024 році: Wise, Zen, Genome, PayPal, Revolut – який сервіс обрати

У разі порушенні цієї вимоги, неперерахована сума на іноземному рахунку підприємця підлягатиме оподаткуванню як дохід фізосіб – 18% ПДФО + 1,5% військового збору.

Особливості виведення доходу з міжнародних платіжних систем

Підприємці, які працюють з міжнародними платіжними системами (наприклад, Payoneer, Wise, Revolut) повинні до кінця звітного періоду перерахувати отримані на них кошти на бізнес-рахунки, відкриті в українських банках. В іншому випадку вони будуть оподатковуватися як дохід фізосіб.

Правила визначення доходу, отриманого на платіжну систему, такі ж, як і для іноземних валютних рахунків:

  • дата отримання доходу – дата зарахування коштів;
  • сума доходу – сума в гривневому еквіваленті по курсу НБУ на день надходження оплати.

Нагадуємо, що звітній період для «єдинників» 1 та 2 групи – це рік, а для 3 групи – квартал.

Також звертаємо увагу, що дохід у криптовалюті ФОП не мають права отримувати, оскільки вона на даний момент не має визначеного правового статусу в Україні.

Підводячи підсумки, наголошуємо, що ФОП можуть працювати з валютними рахунками, відкритими в іноземних банках, та міжнародними платіжними системами. Проте вони повинні дотримуватися двох основних вимог податкового законодавства – правильно визначати дату та суму отриманого доходу, а також перераховувати кошти на українські підприємницькі рахунки у визначені терміни.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки