Як включати до доходу платежі, отримані через еквайринг

17 серпня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

У ФОП-єдинників датою отримання доходу вважається дата надходження коштів на розрахунковий рахунок підприємця.

Як включати до доходу платежі, отримані через еквайринг

Запитання: оплати, які наприкінці червня отримав через еквайринг, включив до доходу за II квартал, але фактично гроші на рахунок надійшли вже в липні, тобто в ІІІ кварталі. Як правильно обліковувати суми, отримані через еквайринг? Чи треба подавати уточнення і зменшити суму доходу в декларації?

Як включати до доходу суми отримані через еквайринг

Розрахунки за допомогою платіжних карток через POS-термінали або інтернет-екваринг організують за договором еквайрингу: банк-еквайєр зобов'язується перераховувати кошти з карткового рахунку покупця на рахунок підприємства. Строки розрахунків між банком-еквайєром і ФОП обумовлюються в договорі еквайрингу — це може бути наступний робочий день, через три дні тощо.

У будь-якому разі ви включаєте до доходу ці оплати лише після того, як отримаєте гроші від банку. Адже у ФОП-єдинників датою отримання доходу вважається дата надходження коштів на розрахунковий рахунок підприємця.

ФОП вимикає POS-термінал, щоб зекономити: що буде

Якщо оплати, проведені через POS-термінал 29–30 червня, надійшли на рахунок уже в липні, ви не включаєте ці суми до доходу за ІІ квартал і не відображаєте у звітності.

Окремо хочемо нагадати про комісію. Зазвичай банк відразу утримує комісію за послуги еквайрингу, і ФОП отримує на рахунок суму без урахування комісії за операцію, її і потрібно включити до доходу (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

У податківців є ще одна позиція, озвучена в індивідуальній консультації, згідно з якою ФОП включає до доходу суму продажу з урахуванням винагороди за розрахунково-касові послуги (ІПК ДФС у м. Києві № 1665/Х/26-15-13-06-12-ІПК, ІПК № 3531/10/04-36-13-02-09/ІПК).

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

Уточнююча декларація

Навіть якщо сума, яку ви включили до доходу не в той період, незначна, ми все одно рекомендуємо подати уточнюючу декларацію: штрафу за це не буде, а переплату з ЄП можна повернути чи зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ЄП.

Заповнити потрібно розділи ІV, V, VІ.

У розділі ІV ви вказуєте дохід, отриманий за два квартали, за мінусом суми, яку отримали в липні. А в розділі V розраховуєте правильну суму ЄП до сплати.

У розділі VІ потрібно заповнити рядки 15 і 16.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки