Які дії продавця при продажу товарів з оплатою декількома платежами

13 вересня 2024

Які дії продавця при продажу товарів з оплатою декількома платежами

Схвалена стратегія розвитку малого та середнього бізнесу до 2027 року.

Уряд схвалив Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва (МСП) на період до 2027 року, а також затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2024-2027 роки. Це рішення ухвалили під час  засідання 30.08.24. Стратегія визначає ключові напрями державної політики у сфері МСП. Особлива увага приділяється зеленому переходу, цифровій трансформації, інноваційному розвитку, залучаючи жінок, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і ветеранів. Документ враховує рекомендації ОЕСР, відповідає змісту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також узгоджується з Планом для Ukraine Facility. Стратегія містить чотири основні цілі:Які пільги для ФОП діють у 2024 році?

  • Відновлення та полегшення процесу ведення бізнесу. Передбачає доступ до капіталу, дерегуляцію та запровадження нових інструментів підтримки. Цьому сприятимуть програми державної політики «Зроблено в Україні»: гранти для переробних підприємств, «Доступні кредити 5-7-9», можливості страхування від воєнних ризиків.
  • Інноваційний розвиток, цифрова трансформація та «зелений перехід». У Стратегії закладено підхід розумної спеціалізації, створення галузевих кластерів та наукових парків, що сприятимуть залученню інвестицій та розвитку регіонів. 
  • Розвиток людського капіталу та підприємництва. Включає дуальну освіту та програми для жінок, ветеранів і людей з інвалідністю. Розширення мережі регіональних офісів «Зроблено в Україні» для підтримки мікро- та малих підприємств.
  • Підвищення конкурентоспроможності та збільшення експорту. Стратегія передбачає співпрацю з міжнародними мережами, такими як Enterprise Europe Network, Erasmus for Young Entrepreneurs, розвиток бренду «Зроблено в Україні», забезпечення підтримки в пошуку партнерів, веденні перемовин і запуску спільних ланцюгів, розширення діяльності ПАТ «Експортно-кредитне агентство».

Докладніше:

Мінфін затвердив зміни до форм ПН, РК, декларації з ПДВ та додатків до неї.

Міністерство фінансів Наказом №400 від 09.08.24. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (з урахуванням змін згідно Наказу №418 від 28.08.24.) затвердило нові редакції:

  • форми податкової накладної; 
  • форми податкової декларації з ПДВ; 
  • форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • форми розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Причинами новацій стали зміни до Податкового кодексу України в частині електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг, щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану. Наказ №400 набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Якщо Наказ буде офіційно опубліковано у вересні, то нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ мають набути чинності з 1 жовтня 2024 року.

Наказ Мінфіну №400

Наказ Мінфіну №418

Оновлено Порядок ведення касових операцій у національній валюті.

Національний банк України оновив Порядок ведення касових операцій у національній валюті (Постанова Правління НБУ №148 від 29.12.17.) Оновлений Порядок виключає можливість отримання готівки суб'єктами господарювання за розрахунками з громадянами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку. Тобто кошти, надіслані за допомогою такого переказу, спочатку мають зараховуватись на поточний або платіжний рахунок суб'єкта господарювання лише після цього вони можуть бути видані з цих рахунків готівкою. Для громадян жодних змін не відбулося, вони можуть розраховуватися за надані суб’єктами господарювання послуги та придбані в них товари як у безготівковій формі, так і готівкою, зокрема під час переказу коштів без відкриття рахунку. Крім того, НБУ:ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

  • уточнив термін «небанківський надавач платіжних послуг», виключивши з нього надавачів нефінансових платіжних послуг як таких, що не здійснюють операції, визначені Порядком ведення касових операцій у національній валюті в Україні;
  • змінив порядок здавання готівки комерційними агентами банків, небанківськими надавачами платіжних послуг та їхніми комерційними агентами;
  • зобов’язав суб’єктів господарювання задля мінімізації ризиків щодо схоронності коштів обов’язково враховувати рівень небезпеки під час самостійного перевезення та здавання ними готівкової виручки (готівки) до банку;
  • встановив вимогу до банків та підприємств, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних, інших цінностей, визначити в договорах з клієнтами - суб’єктами господарювання спосіб здавання ними готівки та суми готівки, в разі перевищення яких інкасація коштів буде обов’язковою;
  • надав можливість суб’єктам господарювання використовувати під час розрахунків готівкові кошти, отримані ними з платіжних рахунків, відкритих у небанківських надавачів платіжних послуг;
  • доручив суб’єктам господарювання під час надання послуги «готівка на касі» видавати держателю платіжної картки лише придатні до обігу платіжні банкноти та монети, що не викликають сумніву в їх справжності та платіжності. При цьому, зношені банкноти не повинні потрапляти до клієнтів, а мають вилучатися та здаватися разом із готівковою виручкою до обслуговуючих банків;
  • виключив поширення обмежень на готівкові розрахунки на використання БЕБ готівкових коштів з фонду витрат для здійснення оперативно-технічних та оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, створеного відповідно до ЗУ «Про Бюро економічної безпеки України».

Відповідні норми містить Постанова Правління НБУ №100 від 23.08.24. «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», що набуває чинності з 29.08.24.

Постанова Правління НБУ №148

Постанова Правління НБУ №100

З 1 вересня підвищено ставки акцизу на пальне. 

Пресслужба Державної податкової служби України повідомляє, що з 1 вересня 2024 року набрав чинності Закон України №3878-9 від 18.07.24. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку» (Законопроект №11256-2) , яким передбачено поетапне підвищення акцизів на пальне до мінімального рівня, встановленого в Європейському Союзі. Законом, зокрема, встановлено графік щорічного збільшення ставок акцизного податку на паливо з 1 вересня 2024 року до 31 грудня 2027 року (протягом чотирьох років). Так, з  1 вересня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно встановлено наступні ставки акцизного податку:

  • на бензини - 242,6 євро за 1000 літрів;
  • на газо дизельне пальне - 177,6 євро за 1000 літрів;
  • на скраплений газ - 148 євро за 1000 літрів;
  • на паливо моторне альтернативне - 184,08 євро за 1000 літрів.

Змінами, внесеними Законом №3878 -9  до Податкового кодексу України (ПКУ), також передбачено:

  • визначення терміну «проміжні продукти»;
  • збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 грн за 1 літр (на 3,81 грн), тобто на рівні розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані). Ці зміни почнуть діяти з 1 грудня 2024 року.

З 1 січня 2028 року встановлено такі ставки акцизного податку на основні види пального:Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

  • на бензини - 359 євро за 1000 літрів;
  • на газойлі (дизельне пальне) - 330 євро за 1000 літрів;
  • на скраплений газ - 250 євро за 1000 літрів;
  • на паливо моторне альтернативне - 272,4 євро за 1000 літрів.

Докладніше:

Закон України №3878-9

Довідник ознак доходів фізичних осіб знов буде оновлено.

Державна податкова служба повідомляє про оприлюднення проекту Наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до розділу 1 додатка 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» (проект Наказу). Проект Наказу передбачає внесення редакційних змін у додаток 2 «1. Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку, зокрема, введення нової ознаки доходу фізичних осіб 212 та редакційних правок щодо ознак доходів фізичних осіб 124, 125, 185, 204, 205 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

Приват Банк розширив доставку карток за кордон.

Приват Банк розширив коло доставки своїх карток – тепер клієнти Приват Банку можуть відкрити нову картку Приват Банку чи перевипустити діючу в Приват24 та отримати «фізичну» картку через кур’єра Нової Пошти на будь-яку адресу в різних країнах Європи.   Зараз клієнти Приват Банку вже мають можливість замовити доставку картки до будь якого відділення чи поштомати Нової Пошти по всій Україні та через кур’єра Нової Пошти на будь-яку адресу в 14 країнах Європи (Польща, Молдова, Литва, Німеччина, Чехія, Румунія, Естонія, Латвія, Італія, Словаччина, Великобританія, Іспанія, Франція та Угорщина). Нагадаємо, що від початку війни Приват Банк подовжив строк дії всіх платіжних карток, що дозволяє вільно користуватися карткою для оплати товарів та послуг в торговій мережі та зняття готівки.

Докладніше:

У застосунку «Дія»  з’явилися нові цифрові документи.

У застосунку «Дія» з’явилися нові цифрові документи – свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені. Про це в Телеграм-каналі повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації, передає інформаційне агентство «Укрінформ».

«Розширюємо перелік цифрових документів у застосунку. Відтепер свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені завжди у вашому смартфоні - у «Дії», - йдеться в повідомленні. Наголошується, що всі нові документи громадян України віком від 14 років  підтягнуться в «Дію» автоматично, якщо у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян є інформація про свідоцтво та в документі вказано податковий номер.

Докладніше: 

Які дії продавця при продажу товарів з оплатою декількома платежами? 

У  Головному управлінні ДПС у Харківській області розповіли, що при продажу товарів з оплатою декількома платежами (передплата і післяплата; часткова оплата з подальшим розстроченням платежу тощо) продавець повинен оформити і видати окремий фіскальний касовий чек на кожну частину розрахунку, якщо приймає готівку чи платіжну картку від покупця. За умови оплати покупцем коштів на поточний рахунок продавця за реквізитами у форматі IBAN - ПРРО можна не застосовувати. У разі здійснення оплати у різний спосіб, наприклад, один платіж на поточний рахунок продавця за реквізитами у форматі IBAN, а інший - готівкою, продавець обов'язково повинен видати фіскальний касовий чек саме на приймання готівки. При цьому чек має містити раніше отриману суму оплати. Податківці зауважили, що в ПРРО від ДПС користувачу надали можливість, після виконання дії «Сформувати чек», обирати відповідний вид оплати за товар (послугу). Це можна зробити у вікні «Умови оплати», де користувач обирає вид оплати за товар (послугу): передплата, чергова сплата, остаточний розрахунок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки