Комісію за еквайринг хочуть обмежити, повідомлення в ПРРО «Відсутні господарські одиниці»

11 жовтня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Податківці розповіли, у якому випадку надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці» при відкритті зміни на ПРРО.

Комісію за еквайринг хочуть обмежити, повідомлення в ПРРО «Відсутні господарські одиниці»

Комісію за еквайринг пропонують обмежити

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 4178, яким пропонується обмежити комісію за еквайринг. Так депутати планують зменшити фінансове навантаження на СПД при операціях із платіжними картками.  

Розмір інтерчейнджІнтерчейндж — комісійна винагорода, виплачується банку, який випустив картку за здійснення операцій за допомогою картки. не може перевищувати:

  • з 01.01.2021 р. — 1% від суми транзакції;
  • з 01.07.2021 р. — 0,65% від суми транзакції;
  • з 01.01.2022 р. — 0,3% від суми транзакції.

Загальний розмір комісійної винагородиКомісійна винагорода за послуги еквайрингу технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями з картками, включає в себе інтерчейндж. за послуги еквайрингу, включаючи інтерчейндж, яку сплачують сумарно власники карток і торговці при розрахунках, не може перевищувати:

  • з 01.01 до 30.06.2021 р. — 1,5% від суми транзакції;
  • з 01.07 до 31.12.2021 р. — 1% від суми транзакції;
  • з 01.01.2022 р. — 0,5% від суми транзакції.

Інформація про розмір інтерчейнджу та комісійної винагороди за послуги еквайрингу повинна буде постійно розміщуватися екваєром на сайті.

Якщо банк завищить розмір комісії — штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати на дату виявлення порушення, за кожне порушення.

 За неоприлюднення інформації про розмір інтерчейнджу / комісійної винагороди за послуги еквайрингу — штраф у 5-кратному розмірі мінімалки, що діє на дату виявлення порушення.

Що означає повідомлення в ПРРО «Відсутні господарські одиниці»

Податківці говорять: треба перевірити правильність подання даних про касира та ПРРО.

І роз'ясняють докладно, що може бути не так (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

Щоразу при вході касира в ПРРО перевіряються всі доступні господиниці та ПРРО за його ідентифікатором ключа суб'єкта.

Цю інформацію СПД до початку користування ПРРО подає в податкову, йдеться про Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, форма J/F139801. Вказувати потрібно ідентифікатор ключа суб'єкта із сертифіката, який використовується для підпису, а не шифрування.

Причини надходження повідомлення «Відсутні господарські одиниці» при відкритті зміни на ПРРО:

  • ідентифікатор ключа суб'єкта взятий із сертифіката, який використовується для шифрування;
  • вказали в Повідомленні J/F1391801 значення, що не відповідає ідентифікатору ключа суб'єкта із сертифіката;
  • СПД подав повідомлення за формою № 2-ПРРО про несправність ПРРО, а воно блокує ПРРО до подання заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО із позначкою «відновлення роботи»;
  • СПД подав повідомлення J/F1391801 з типом підпису «припинення роботи» для касира.

Податкова нагадала, що ФОП звільняли від сплати ЄСВ тільки на три місяці

Можна було не нараховувати і не сплачувати ЄСВ за себе за березень, квітень і травень: 

  • ФОП на загальній системі та єдинникам;  
  • особам, які здійснюють незалежну профдіяльність;
  • членам фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому можна було сплачувати внесок за ці місяці, а інформацію про сплачені суми вказувати у звіті з ЄСВ.

Мінімальний платіж з ЄСВ за III квартал — 3178,12 грн.

Кава і тістечка з алкоголем не оподатковуються акцизним податком

Податківці нагадали СПД, які працюють у ресторанному бізнесі: не платять акцизний податок при роздрібній торгівлі фірмовими стравами, кулінарними, кондитерськими та борошняними виробами, кавою, чаєм або шоколадом, у які додають алкоголь. Адже кінцева продукція не є підакцизною. 

При цьому такі страви та напої мають бути виготовлені за нормативними документами, затвердженими у встановленому порядку (держстандарти, технічні умови, санітарні правила).

До підакцизних товарів відносять спирт етиловий т інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння) (п. 215.1 ПКУ).

За УКТ ЗЕД шоколад та інші готові продукти з какао, у т. ч. з алкоголем, віднесені до коду 1806, кава — 0901, чай — 0902, не є підакцизними.

Що робити з ПДФО з платежів за медстраховку при звільненні працівника

Роботодавець оплачував медстраховку працівника щокварталу наперед, той звільнився, і договір медстрахування розірвали. Виникло запитання, чи треба повертати ПДФО і доплачувати працівнику переплати з податку, утриманого з доходу у вигляді додаткового блага.

ДПС пропонує дивну схему: треба зробити перерахунок нарахованого доходу й ПДФО і показати в 1ДФ, але при цьому повертати працівнику нічого не треба (ІПК ДПС від 14.09.2020 р. № 3835/ІПК/99-00-04-05-03-06). 

Страхові платежі за договорами добровільного медстрахування працівників включаються до їхнього оподатковуваного доходу і оподатковуються ПДФО і ВЗ.

Якщо роботодавець заздалегідь платить страхової компанії платежі, а працівник звільнився і договір його медстрахування розривають, підстава для повернення ПДФО працівнику не виникає, і не потрібно доплачувати йому переплати з ПДФО, утриманого з доходу у вигляді додаткового блага.

Працівник фактично гроші не одержує, роботодавець оплачує медпослуги, якими працівник може скористатися. При звільненні працівника роботодавець здійснює перерахунок сум нарахованого доходу і сум ПДФО та відображає їх у формі 1ДФ. При цьому підстав для повернення ПДФО працівнику у юрособи не виникає.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки