Фізособа вносить гроші на рахунок ФОП, чи включати в дохід, зберігання Z-звітів

25 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо якась фізособа вносить гроші на рахунок ФОП-єдинника, ця сума включається до доходу такого ФОП.

Фізособа вносить гроші на рахунок ФОП, чи включати в дохід, зберігання Z-звітів

Внесення грошей на рахунок ФОП від фізосіб оподатковуються ЄП

Податківці нагадали, що, якщо якась фізособа вносить гроші на рахунок ФОП-єдинника, ця сума включається до доходу такого ФОП. 

Адже згідно з п. 292.1 ПКУ доходом ФОП на ЄП є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій готівковій чи безготівковій, матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Що вважається доходом підприємця-єдинника

Що не включається до доходу єдинника: отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати й відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, доходи від продажу рухомого і нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її госпдіяльності.

Що не включають до доходу єдинника

Як податківці розкривають схеми з використанням ФОП 

Податківці розкрили схему, за якою підприємство через підконтрольних ФОП на єдиному податку продавало покупцям харчові продукти за готівку та через банківські платіжні POS-термінали, а в бухобліку ці операції не відображалися. РРО не використовували, продукти були невідомого походження. 

Податківці встановили, що підприємство:

  • надавало частину орендованих приміщень у суборенду ФОП за заниженою вартістю;
  • здійснювало поставки товарів у продаж;
  • інкасувало виручку, як власну, так і ФОП;
  • податкову звітність по підприємству і за ФОП подавало з однієї IP-адреси.

А ФОП були переважно працівниками підприємства.

ДПС довела і документально підтвердила фіктивність угод продажу через ФОП і оштрафувала підприємство на 4,3 млн гривень.

Скільки зберігати Z-звіти

Податківці відповіли, що спосіб збереження щоденних Z-звітів у паперовій/електронній формі має забезпечити можливість візуального перегляду такого Z-звіту для підтвердження факту оприбуткування готівки та повноти обліку проведених розрахункових операцій, у тому числі під час перевірки.

Дані повинні збігатися з даними електронних копій таких Z-звітів, що містяться у фіскальній пам'яті РРО та на фіскальному сервері податкової.

Мінімальні строки зберігання документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, — 1095 днів з дня подання податкової звітності (ст. 44 ПКУ). На період дії карантину строки зберігання продовжуються, оскільки зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ.

За законом при проведенні перевірок податківці мають право вимагати пояснення та підтвердні документи з питань, які стосуються предмета перевірки, у тому числі використовувати дані Z-

ІПК ДПС від 16.09.2021 р. № 3465/ІПК/99-00-07-05-01-06 

Чи штрафують, якщо користувач ПРРО не видасть паперовий чек

У податкової запитали, чи передбачена відповідальність, якщо продавець, який використовує ПРРО, не видав паперовий розрахунковий документ на вимогу споживача.

Податківці відповіли: якщо СПД застосовує програмний РРО, створив на ньому фіскальний чек в електронній формі й надіслав його на наданий клієнтом номер телефону чи електронну пошту, то розрахунковий документ вважається виданим.

А оштрафувати можуть, якщо фіскальний чек взагалі не створений в електронній формі й не направлений споживачеві. Розмір штрафу за це:

  • 10% вартості проданих товарів за перше порушення;
  • 50% вартості за кожне наступне.

Коли використовувати «службове внесення» і «службову видачу» 

У ДПС запитали, в яких випадках використовуються операції «службове внесення» і «службова видача». 

Податківці відповіли: 

  1. «Службове внесення» використовується для реєстрації готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, яка проводиться після виконання Z-звіту.
  2. «Службова видача» використовується для реєстрації готівки, яка вилучається з місця проведення розрахунків, видається власникам електронних карт.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 109.06.

ФОП торгує складними побутовими товарами тільки на одній точці, а РРО зобов'язаний використовувати на всіх

Якщо ФОП-єдинник торгує технічно складними побутовими товарами, які підлягають гарантійному ремонту, тільки на одній своїй точці, він все одно зобов'язаний використовувати РРО / програмний РРО й на інших господарських одиницях, незалежно від асортименту товарів на них.

Податківці нагадали, що законодавством передбачена вимога використовувати РРО / ПРРО до платника податків, а не до його структурних підрозділів — торгових точок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки