ФОП інвестує як фізособа: що з податками, РРО та медпослуги

11 квітня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП 3-ї групи ЄП планує купувати цінні папери як фізособа і запитав у ДПС, чи треба включати до доходу ФОП інвестиційний дохід.

ФОП інвестує як фізособа: що з податками, РРО та медпослуги

ФОП інвестує як фізособа: що з податками

ФОП 3-ї групи ЄП планує купувати цінні папери як фізособа і запитав у ДПС, чи треба включати до доходу ФОП інвестиційний дохід, дивіденди та відсотки, нараховані на цінні папери, які перебувають у власності фізособи.

Податківці нагадали, що власником цінних паперів може бути фізособа, а не ФОП.

А до доходу ФОП не включають отримані фізособою пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати та відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі й використовується в її госпдіяльності.

Що не включають до доходу єдинника

Як звичайна фізособа такий ФОП має включити в оподатковуваний дохід:

  • пасивні доходи (крім зазначених у пп.пп. 165.1.2 і 165.1.41 ПКУ), у тому числі інші відсотки, дивіденди (пп. 164.2.8 ПКУ);
  • інвестиційний дохід від операцій із цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп.пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ (пп. 164.2.9 ПКУ).

ІПК ДПС від 18.03.2021 р № 1043/ІПК/99-00-04-03-03-06

РРО, медпослуги за ліцензією та консультаційно-освітні послуги

ФОП на 3-й групи ЄП веде діяльність за КВЕД 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров'я» (консультації психолога); 85.59 «Інші види освіти, н. в. і. у.»; 88.99 «Надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання» і запитав у податківців, чи треба йому використовувати РРО.

У ДПС зауважили, що підприємець надав замало інформації, і відповіли, що (ІПК від 05.04.2021 р. № 1357/ІПК/99-00-07-05-01-06):

  1. Якщо ФОП на 3-й групи надає медпослуги за наявності відповідної ліцензії, застосування РРО обов'язкове на загальних підставах, у тому числі при проведенні розрахунків із застосуванням електронних платіжних засобів.
  2. Якщо ФОП надає виключно консультаційно-освітні послуги, послуги надання доступу до розміщених на сайті консультаційно-освітніх матеріалів — обов'язок застосовувати РРО виникає після перевищення ліміту доходу в 1 млн 320 тис. грн.
  3. Якщо ФОП одночасно надає медпослуги, які надаються виключно за наявності відповідної ліцензії, і консультаційні та консультаційно-освітні послуги через інтернет, надає доступ до розміщених на сайті консультаційно-освітніх матеріалів — застосовувати РРО такий ФОП зобов'язаний на загальних підставах.

Водночас РРО не застосовують при проведенні розрахунків виключно в безготівковій формі (переказ грошей з рахунку замовниками на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення готівкових коштів через касу банку, у касі банку через платіжний термінал і/або ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал). банку).

Продажі у юрособи через ПТКС: чи потрібен РРО

Юрособа планує продавати металопродукцію фізичним і юрособам, а розрахунки проводити через ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал).: чи треба застосовувати РРО?

Податкова роз'яснила, що якщо оплата за металопродукцію проводитиметься шляхом внесення готівки у відділення банку або ПТКС банку, то РРО застосовувати не потрібно.

А якщо оплата буде через ПТКС, які не належать банкам, — то обов'язково застосовувати РРО та забезпечити надання споживачеві розрахункового документа.

Також податківці нагадали, що згідно з роз'ясненням НБУ (лист від 28.11.2019 р. № 57-0007/62082) квитанція, отримана при розрахунках за допомогою електронного платіжного засобу, не є розрахунковим документом і не підтверджує факт продажу товарів або отримання послуг, а лише підтверджує ініціювання переказу грошей з рахунку власника картки.

Коли товар оплачується за допомогою картки, то кошти на рахунок продавця надходять від екваєра, а не від власника картки. І екваєр самостійно визначає порядок обліку торговців, з якими він має укладені договори.

Розрахункові операції із застосуванням електронних платіжних засобів не супроводжуються розрахунковими документами, що підтверджують факт продажу товарів і/або надання послуг, на відміну від виписок банківських установ про здійснення платежів через онлайн-систему банківських платежів.

Операції, які проводяться шляхом переказу грошей з рахунку платника без використання електронного платіжного засобу на рахунок отримувача, не належать до розрахункових операцій у розумінні ЗУ «Про РРО» (лист НБУ № 57-0009/20338).

ІПК ДПС від 18.03.2021 р. № 1026/ІПК/99-00-07-05-01-06

Як перейти з ПРРО податкової на інший ПРРО

Користувач безкоштовного ПРРО від податкової хоче перейти на ПРРО іншого виробника і запитав податківців, як це зробити.

Податківці відповіли: щоб перейти на програмне забезпечення інших виробників (комерційних), необхідно закрити зміну на ПРРО, налаштувати інше ПЗ і почати роботу (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.20).

Торгівля пивом на розлив у продуктовому магазині

ФОП на 2-й групі ЄП запитав у податківців, чи можна торгувати пивом на розлив у продуктовому магазині, ліцензія на право торгувати пивом у роздріб є. А якщо не можна — попросив пояснити чому.

Податківці нагадали: чинним законодавством передбачено, що розлив алкогольних напоїв для споживання на місці можуть здійснювати лише установи громадського харчування та спеціалізовані відділи, що мають статус суб'єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів (ч. 6 ст. 153 ЗУ № 481).

І нагадали, що роздрібна торгівля — це діяльність з продажу товарів для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування (ІПК ДПС від 18.03.2021 р. № 1024/ІПК/99-00-09-03-02-06).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки